Sydafrika säger att reseförbud över ny variant är omotiverade

0
123

Människor samlas utanför en bank medan de väntar på att ta ut kontanter, i Harare, Zimbabwe, fredagen den 26 november 2021. . (AP)

Sydafrika sa i fredags att det var orättfärdigt att införa resebegränsningar för det på grund av en nyligen identifierad Covid-19-variant, efter ett brittiskt flygförbud från södra afrikanska länder som andra har följt.

Hälsominister Joe Phaahla berättade vid en presskonferens att Sydafrika agerade med öppenhet och att reseförbud stred mot normerna och standarderna från Världshälsoorganisationen (WHO), som höll ett krismöte om varianten.

Forskare. har hittills bara upptäckt varianten B.1.1.529 i relativt litet antal, främst i Sydafrika men även i Botswana, Hong Kong och Israel, men de är oroade över dess höga antal mutationer som kan göra den vaccinresistent med mera överförbar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Utrikesministeriet sa att Sydafrika skulle tala med Storbritannien för att försöka få landet att ompröva sitt förbud, och president Cyril Ramaphosa kommer att sammankalla ett rådgivande råd på söndag för att överväga bevis på varianten.

“Vår omedelbar oro är den skada som detta beslut kommer att orsaka både turistnäringarna och företagen i båda länderna,” Utrikesminister Naledi Pandor sa i ett uttalande.

Randvalutan sjönk så mycket som 2 procent mot dollarn och sydafrikanska hotellaktier rasade, eftersom investerarna var nervösa.

Storbritannien sa att varianten var den viktigaste som hittats hittills efter att ha förbjudit flyg från Sydafrika, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe och Namibia. EU:s stater har också kommit överens om att avbryta resor till södra Afrika efter upptäckten av en ny Covid-19-variant, sade EU:s ordförandeskap på fredagen.

Men Salim Abdool Karim, en av Sydafrika. 8217;s främsta epidemiologer sa om den nya varianten att det var “viktigt att ta itu med den globalt,” och påpekade att Delta-varianten hade spridit sig till 53 länder inom tre veckor efter det att den identifierades.

“Så det hjälper inte riktigt att stänga gränser… Vi måste hitta lösningar på den här varianten tillsammans. Och en del av det är att inte överreagera,” sa han till Reuters i en intervju och karakteriserade det brittiska reseförbudet som en “panikreaktion” det var förståeligt.

Läs också |Ny Sydafrika Covid-variant utlöser larm i Indien

WHO skulle på fredagen besluta om varianten skulle betecknas som “oroande,” en etikett som hittills endast har givits till fyra varianter. Men det kan ta veckor för forskare att till fullo förstå effekterna av variantens mutationer.

VACINFOKUS

Forskare uttryckte frustration över resan förbud, säger att fokus borde ligga på att få fler människor vaccinerade på platser som har kämpat för att få tillgång till tillräckligt med skott.

“Det är därför vi pratade om risken för vaccinapartheid. Detta virus kan utvecklas i frånvaro av tillräckliga nivåer av vaccination. Det är upprörande att det krävs för att detta ska hända för att få fram poängen,” Richard Lessells, en Sydafrika-baserad expert på infektionssjukdomar som är involverad i att upptäcka varianter, berättade för Reuters.

I Sydafrika är cirka 35 procent av de vuxna helt vaccinerade, högre än i de flesta andra afrikanska länder, men hälften av regeringens mål vid årets slut. Medan kontinenten initialt kämpade för att få tillräckliga doser, har vissa länder, inklusive Sydafrika nu för mycket lager, med vaccinationstveksamhet och apati som bromsar inokuleringskampanjen.

Sydafrika har varit det land som drabbats värst i Afrika när det gäller totalt rapporterade fall och dödsfall av covid-19, med nästan 3 miljoner infektioner och mer än 89 000 dödsfall sedan pandemin började. Det hade upplevt en lugnare efter en allvarlig tredje våg av infektioner, tills förra veckan när nya infektioner började ta fart.

I torsdags rapporterades det om 2 465 nya fall, nästan dubbelt så mycket som föregående dag’ siffra. Även om landets institut för smittsamma sjukdomar inte kopplade uppkomsten till B.1.1.529-varianten, misstänker ledande lokala forskare att det är orsaken.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.