Storbritannien väcker oro över en ny COVID-variant som kan slå vaccin

0
157

Den brittiske premiärministern Boris Johnson (filbild)

Storbritannien sa i torsdags att de var oroade över en nyligen identifierad variant av coronaviruset som sprider sig i Sydafrika som kan göra vacciner mindre effektiva, och slog ner reserestriktioner i sex afrikanska länder.

Storbritannien meddelade att de tillfälligt förbjuder flygningar från Sydafrika och fem andra länder från 1200 GMT på fredagen och återvändande brittiska resenärer från dessa destinationer skulle behöva karantän.

UK Health Security Agency sa att varianten – kallas B.1.1.529 – har ett spikprotein som skilde sig dramatiskt från det i det ursprungliga coronaviruset som covid-19-vaccin är baserade på. Det har mutationer som sannolikt undviker immunsvaret som genereras både av tidigare infektion och vaccination, och även mutationer associerade med ökad smittsamhet .

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs |Ny Sydafrika Covid-variant utlöser varning i Indien

“Vad vi vet är det’sa betydande antal mutationer, kanske dubbelt så många mutationer som vi har sett i Delta-varianten,” Hälsominister Sajid Javid berättade för programföretagen.”Och det skulle tyda på att det mycket väl kan vara mer överförbart och att de nuvarande vaccinerna som vi har kan mycket väl vara mindre effektiva.

“Javid sa att mer data behövdes men resebegränsningarna var nödvändiga som en försiktighetsåtgärd, eftersom forskare sa att det behövdes laboratoriestudier för att bedöma sannolikheten för att mutationerna skulle resultera i avsevärt minskad vaccineffektivitet. Tjänstemän har informerat regeringen om behovet att agera snabbt och förebyggande om oron över effekten av varianten visar sig, även om det kan ta veckor att generera all information som behövs om dess egenskaper.

Tidigare på torsdagen sa sydafrikanska forskare att de hade upptäckt den nya COVID-19-varianten i ett litet antal och arbetade för att förstå dess potentiella implikationer. Varianten har också hittats i Botswana och Hong Kong, men den brittiska hälsosäkerhetsmyndigheten sa att ingen fall av varianten hade upptäckts i Storbritannien.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.