Skicka ytterligare 2 CAPF-företag till Tripura: SC till Center

0
64

Generaladvokat Tushar Mehta hade försäkrat domstolen att om en rekvisition skulle göras för ytterligare paramilitära styrkor kommer unionens inrikesminister att svara omedelbart på ett gynnsamt sätt. (Arkiv)

Högsta domstolen beordrade på torsdagen unionens inrikesministerium att tillhandahålla ytterligare två företag i alla centrala väpnade polisstyrkor (CAPF) “så snabbt som möjligt” till Tripura för att säkerställa att röstning för lokala instanser i delstaten, som började tidigare på dagen, förbli gratis och rättvis.

Justitieråden DY Chandrachud, Surya Kant och Vikram Nath bad Tripuras generaldirektör för polisen (DGP) och inrikesministern att “omedelbart granska om det finns några ytterligare krav på ytterligare utplacering, utöver ovanstående anvisningar och om så meddela det till inrikesdepartementet i Indiens regering för nödvändiga åtgärder.”

“All sådan begäran med vederbörlig hänsyn till uttalandet från Solicitor General ska vederbörligen beaktas,” nämnden riktat.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Generaladvokat Tushar Mehta hade försäkrat domstolen att om en rekvisition skulle göras för ytterligare paramilitära styrkor, kommer unionens inrikesministerium att svara omedelbart på ett positivt sätt.

Läs |Tripura medborgarundersökningar: SC ber Center att sätta in extra styrkor för att säkra bås; 43,53 % valdeltagande fram till kl. 13.00

Domstolen instruerade den statliga valkommissionen (SEC), DGP och inrikesministern “att se till att varje valbås bemannas av en tillräcklig styrka av CAPF-personal, med tanke på vallokalens känslighet och behovet av ett erforderligt antal personal. att vakta valstugorna för att säkerställa fria och rättvisa val. Valombudet vid varje valbås ska ta hjälp av CAPF-personal i händelse av att någon brådskande situation uppstår.”

Rätten beordrade: ”Nödvändiga arrangemang skulle också göras för att placera ut ett tillräckligt antal CAPF-personal. för att säkerställa valsedlarnas säkerhet och för att underlätta en obehindrad rösträkning…”

Bänken hörde en vädjan från oppositionen Trinamool Congress och CPI(M), som begärde domstolens ingripande för att säkerställa fria och rättvisa val i Tripura.

Efter att ha fått veta att det inte fanns tillräckligt med CCTV-kameror, beslutade domstolen att “i avsaknad av installation av tillräckligt antal CCTV-kameror, borde både elektroniska och tryckta medier ha obehindrad tillgång för fullständig rapportering och täckning av valprocessen”. Den bad det statliga DGP, SEC och inrikesministern att utfärda order till alla valansvariga och annan berörd personal att verkställa detta.

Seniorförespråkarna Gopal Shankaranarayanan och PV Surendranath, som framträdde för TMC respektive CPI(M), berättade för domstolen att det förekom våld mot deras partikadrer och incidenter med att utomstående bröt in i valstugor.

Den 23 november, SC, samtidigt som de avvisade TMC’s bön om att skjuta upp omröstningarna, hade instruerat delstatens DGP och IGP att hålla ett gemensamt möte med delstatsvalkommissionären på onsdagsmorgonen för att bedöma tillgången på tillräcklig CAPF-styrka för att kunna användas för valen.

På torsdagen berättade senior advokat Mahesh Jethmalani, som dök upp för Tripura, till bänken att mötet ledde till en begäran till MHA om ytterligare två bataljoner eftersom det kan vara en nödsituation. Han sa att två företag inom BSF tilldelades staten på omedelbar basis.

“Röstningen är absolut fredlig sedan klockan sju på morgonen. Det enda hindret för fria och rättvisa omröstningar är från CPI(M) och Trinamool”, tillade han.

Shankaranarayanan påpekade att det fanns 770 valstugor.

< /p>

Bänken sa att “istället för att göra en obduktion eller obduktion nu kommer vi att ge DGP och MHA i uppdrag att tillhandahålla ytterligare två företag av BSF till valstugor”, och att situationen kan omvärderas och åtgärdas om det behövs.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd