Rettslige inngrep for å dytte den utøvende og ikke for å målrette, tilrane seg makt: CJI Ramana

0
60

Chief Justice of India NV Ramana deltar på feiringen av grunnlovsdagen organisert av Supreme Court Bar Association (SCBA).

Ved å observere at 'Laxman Rekha’ maktdeling er “hellig”, sa sjefsjef i India NV Ramana fredag ​​at domstolene til tider er tvunget til å gripe inn i rettferdighetens interesse, og hensikten er å dytte den utøvende makten, og ikke å tilrane seg dens rolle, og at de ikke bør anslås. som rettsvesen som retter seg mot en annen institusjon.

CJI advarte mot alle slike forsøk på å projisere rettslige inngrep som målretting av den utøvende makten og sa at det var “helt feilplassert” og ville vise seg å være skadelig for demokratiets helse hvis det ble oppmuntret.

Da dommer Ramana talte under feiringen av grunnlovsdagen organisert av høyesterettsregisteret, tok også dommer Ramana opp spørsmålet om angrep på dommerne og rettsvesenet, spesielt i sosiale medier, og sa at de så ut til å være “sponset og synkronisert”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Et område med alvorlig bekymring for rettsvesenet er de økende angrepene på dommere. Fysiske angrep på justisoffiserer øker. Så er det angrep på rettsvesenet i media, spesielt sosiale medier. Disse angrepene ser ut til å være sponset og synkronisert. De lovhåndhevende byråene, spesielt de sentrale byråene, må håndtere slike ondsinnede angrep effektivt. Regjeringene forventes å skape et sikkert miljø slik at dommere og rettsoffiserer kan fungere fryktløst,” sa CJI under funksjonen som statsminister Narendra Modi deltok.

Dommer Ramana betegnet som «alarmerende» den enorme avhengigheten av saker, spesielt i lavere rettsvesen, og kjempet for «en flerstrenget tilnærming som involverer alle interessentene» for å takle trusselen, og sa: «det samme rettsvesenet som tilbyr løsninger basert på bare et postkort, paradoksalt nok, sliter i årevis med å ta regelmessige rettssaker til sin logiske konklusjon på grunn av ulike komplekse årsaker.»

Les også |Grunnlovsdag: Dynastiske partier er anliggende for folk som er forpliktet til grunnloven, sier statsminister Modi

Han sa, “fylle opp eksisterende ledige stillinger for dommere, opprettelse av flere og flere stillinger, fylle opp ledige stillinger for statsadvokater, regjeringsadvokater og stående advokater, opprettelse av nødvendig infrastruktur, sensibilisere politiet og den utøvende makten om behovet for å samarbeide i rettssaker. , utplassering av moderne teknologiske verktøy og infrastrukturutvikling” er trinnene som trengs for å takle avhengigheten.

Han behandlet kritikken av rettsvesenet som krysser grensene og sa: «Laxman Rekha tegnet av grunnloven er hellig. Men det er tider når domstoler er tvunget til å ta hensyn til uløste klager, i rettferdighetens interesse. Intensjonen bak slike begrensede rettslige inngrep er å dytte den utøvende makten, og ikke å tilrane seg dens rolle.» «Forsøk på å projisere slike intervensjoner og konstruktive observasjoner som målretting av en institusjon av en annen, er totalt feilplassert. Hvis de oppmuntres, vil slike forsøk vise seg å være skadelige for demokratiets helse,» sa han og understreket behovet for å utdanne selv de velinformerte delene av samfunnet om grunnloven.

Les også |Indias veksthistorie blir forstyrret av krefter med kolonial tankegang: PM

“Betenkninger om grunnlovsordningen skyldes hovedsakelig mangel på konstitusjonell kompetanse hos selv de velinformerte delene av samfunnet. Til tross for at det er dokumentet som bestemmer deres skjebne, er det store flertallet av befolkningen vår uvitende om dets relevans og betydning. Det er et presserende behov for å sette i gang en massiv innsats for å øke bevisstheten om grunnloven – rettighetene og pliktene til innbyggere, så vel som rollene til andre koordinerte grener av staten,” sa han.

CJI takket senteret for å rense navn på dommere i høyere rettsvesen for utnevnelser og sa at nå har toppretten fire kvinnelige dommere og håpet at antallet ledige stillinger vil bli “redusert til et minimum snart”.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Han tok også opp spørsmålet om dårlig infrastruktur i lavere domstoler og sa: “Jeg ber den ærede statsministeren om å styrke vår innsats for å bygge toppmoderne domstolkomplekser for det lavere rettsvesenet.” «Grunnstifterne gjorde ansvarlighet til et integrert element med hensyn til den lovgivende og utøvende forsamling. Imidlertid bestemte de seg bevisst for å holde rettsvesenet på en annen pidestall. De stolte på kompetansen til mennene og kvinnene som ville pryde Benken, når det gjaldt å opprettholde Grunnloven.

«Når jeg ser tilbake, kan jeg stolt hevde at rettsvesenet som institusjon har levd opp til troen som den grunnlovgivende forsamlingen har gitt den. Det faktum at det indiske rettsvesenet fortsetter å være det siste håpet for dem i nød, tyder på at det er på rett vei. For dette gir jeg full honnør til mine kolleger på benken – nåtid og tidligere, medlemmene av advokaten og registeret,” sa han.

Han sa at det er en plikt av alle for å “sikre sosial, økonomisk og politisk rettferdighet til alle innbyggerne”, og det var ikke rettsvesenets ansvar alene.

«Den utøvende og lovgivende makt må jobbe sammen med rettsvesenet for å sikre fullstendig rettferdighet som forutsatt under Grunnloven. Ethvert avvik fra lovgivende eller utøvende myndighets side fra veien foreskrevet av grunnloven vil bare føre til ytterligere byrder for rettsvesenet, sa han.

“Et bemerkelsesverdig resultat av denne berikelsen er ideen om rettssaker av offentlig interesse. Jeg er ikke sikker på om noe annet sted i verden et enkelt brev skrevet av en vanlig mann får rettslig oppmerksomhet av høyeste orden. Ja, det blir noen ganger latterliggjort som 'Publicity Interest Litigation'’ på grunn av sporadisk misbruk. Vi må alltid være årvåkne for å fraråde motiverte PIL-er. Samtidig må vi også anerkjenne det enorme offentlige gode oppnådd gjennom en slik progressiv utvidelse av konstitusjonell rettsvitenskap,” sa han.

📣 Indian Express er nå på Telegram . Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.