Rättsliga ingripanden för att knuffa till den verkställande makten och inte för att rikta in sig på makten: CJI Ramana

0
147

Chief Justice of India NV Ramana deltar i firandet av konstitutionsdagen som anordnas av Supreme Court Bar Association (SCBA).

För att observera att 'Laxman Rekha’ maktdelningen är “helig”, sa Chief Justice of India NV Ramana fredag ​​att domstolar ibland är tvungna att ingripa i rättvisans intresse och avsikten är att knuffa till den verkställande makten och inte att tillskansa sig dess roll och att de inte bör projiceras. som rättsväsende som riktar in sig på en annan institution.

CJI varnade för alla sådana försök att projicera rättsliga ingripanden som riktade mot den verkställande makten och sa att det var “helt felplacerat” och skulle visa sig vara skadligt för demokratins hälsa om det uppmuntrades.

När han talade vid firandet av konstitutionsdagen som anordnades av högsta domstolens kansli tog domare Ramana också upp frågan om attacker mot domarna och rättsväsendet, särskilt i sociala medier, och sa att de verkade vara “sponsrade och synkroniserade”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Ett område av stor oro för rättsväsendet är de ökande attackerna mot domare. Fysiska attacker mot rättstjänstemän ökar. Sedan finns det attacker mot rättsväsendet i media, särskilt sociala medier. Dessa attacker verkar vara sponsrade och synkroniserade. De brottsbekämpande myndigheterna, särskilt de centrala myndigheterna, måste hantera sådana skadliga attacker effektivt. Regeringarna förväntas skapa en säker miljö så att domarna och domarna kan fungera oräddt,” sa CJI vid tillställningen där premiärminister Narendra Modi deltog.

Domare Ramana kallade “larm” det enorma beroendet av ärenden, särskilt i lägre rättsväsende, och kämpade för “ett mångsidigt tillvägagångssätt som involverar alla intressenter” för att ta itu med hotet, och sa: “samma rättsväsende som erbjuder lösningar baserade på enbart vykort, paradoxalt nog kämpar i åratal för att ta regelbundna rättstvister till sin logiska slutsats på grund av olika komplexa skäl.”

Läs också |Konstitutionsdagen: Dynastiska partier är angeläget för människor som är engagerade i konstitutionen, säger premiärminister Modi

Han sa, “att fylla upp befintliga vakanser av dömande tjänstemän, skapa fler och fler tjänster, fylla upp vakanser för åklagare, regeringsföreträdare och ständiga ombud, skapa nödvändig infrastruktur, göra polisen och verkställande makten medveten om behovet av att samarbeta i domstolsförfaranden , implementering av moderna tekniska verktyg och infrastrukturutveckling” är stegen som behövs för att hantera beroendet.

Han tog itu med kritiken av att rättsväsendet korsade sina gränser och sa: “Laxman Rekha som dras av konstitutionen är helig. Men det finns tillfällen då domstolar är tvungna att uppmärksamma olösta klagomål, i rättvisans intresse. Avsikten bakom sådana begränsade rättsliga ingripanden är att knuffa den verkställande makten och inte att tillskansa sig dess roll.” “Försök att projicera sådana ingripanden och konstruktiva observationer som att en annan institution riktar in sig på en institution, är helt felplacerade. Om de uppmuntras kommer sådana försök att visa sig vara skadliga för demokratins hälsa”, sa han och betonade behovet av att utbilda även de välinformerade delarna av samhället om konstitutionen.

Läs även |Indiens tillväxthistoria störs av krafter med kolonialt tänkesätt: PM

“Tror om det konstitutionella systemet beror främst på bristande konstitutionell läskunnighet även bland de välinformerade delarna av samhället. Trots att det är dokumentet som avgör deras öde, är den stora majoriteten av vår befolkning omedveten om dess relevans och betydelse. Det finns ett brådskande behov av att starta ett massivt arbete för att öka medvetenheten om konstitutionen – medborgarnas rättigheter och skyldigheter, såväl som rollerna för andra samordnade grenar av staten”, sade han.

CJI tackade centret för att ha rensat namn på domare i högre rättsväsende för utnämningar och sa att nu har högsta domstolen fyra kvinnliga domare och hoppades att antalet lediga tjänster kommer att “minskas till ett absolut minimum snart”.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Han tog också upp frågan om dålig infrastruktur i lägre domstolar och sa: “Jag ber den ärade premiärministern att stärka våra ansträngningar för att bygga toppmoderna domstolskomplex för den lägre rättsväsendet.” “Konstitutionens skapare gjorde ansvarsskyldighet till en integrerad del av den lagstiftande och verkställande församlingen. De bestämde sig dock medvetet för att hålla rättsväsendet på en annan piedestal. De litade på kompetensen hos de män och kvinnor som skulle pryda bänken, när det gällde att upprätthålla konstitutionen.

”När jag ser tillbaka kan jag stolt hävda att rättsväsendet som institution har levt upp till den tro som den konstituerande församlingen har hållit i det. Det faktum att det indiska rättsväsendet fortsätter att vara det sista hoppet för de nödställda, tyder på att det är på rätt väg. För detta ger jag full kredit åt mina kollegor på bänken – nuvarande och tidigare, medlemmarna i advokatsamfundet och registret”, sa han.

Han sa att det är en plikt av allt för att “säkra social, ekonomisk och politisk rättvisa åt alla medborgare” och det var inte enbart rättsväsendets ansvar.

“Den verkställande makten och den lagstiftande församlingen måste arbeta tillsammans med rättsväsendet för att säkerställa fullständig rättvisa enligt konstitutionen. Varje avvikelse från den lagstiftande församlingen eller den verkställande församlingen från den väg som föreskrivs av konstitutionen kommer bara att leda till ytterligare börda för rättsväsendet”, sade han.

“Ett anmärkningsvärt resultat av denna berikning är idén om rättstvister av allmänt intresse. Jag är inte säker på om någon annanstans i världen ett enkelt brev skrivet av en vanlig man får rättslig uppmärksamhet av högsta klass. Ja, det förlöjligas ibland som “Publicity Interest Litigation’ på grund av tillfällig missbruk. Vi måste alltid vara vaksamma för att motverka motiverade PIL. Samtidigt måste vi också erkänna det enorma allmännytta som uppnåtts genom en sådan progressiv utvidgning av konstitutionell rättsvetenskap”, sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.