På konstitutionsdagen flaggar CJI Ramana för “ökande” attacker mot domare

0
134

Chief Justice of India NV Ramana deltar i firandet av konstitutionsdagen som anordnas av Supreme Court Bar Association (SCBA).

I samband med konstitutionsdagen i fredags uttryckte Indiens överdomare N V Ramana oro över de “ökande” attackerna “mot rättsväsendet i media, särskilt sociala medier”. Han sa att dessa attacker verkade vara “sponsrade, synkroniserade… motiverade och målinriktade”, och centrala myndigheter bör “effektivt” hantera dem.

“Ett område av stor oro för rättsväsendet är de ökande attackerna mot domare. Fysiska attacker mot rättstjänstemän ökar. Sedan finns det attacker mot rättsväsendet i media, särskilt sociala medier. Dessa attacker verkar vara sponsrade och synkroniserade. De brottsbekämpande myndigheterna, särskilt de centrala myndigheterna, måste hantera sådana skadliga attacker effektivt. Regeringarna förväntas skapa en säker miljö så att domarna och rättsväsendet kan fungera oräddt”, sa han vid ett evenemang som anordnades av Högsta domstolens kansli.

“…Jag vill berätta för er alla att ni måste bistå domare och institutionen. Vi är alla i slutändan en del av en stor familj. Skydda institutionen från motiverade och riktade attacker. Dra inte undan för att stå upp för det som är rätt och mot det som är fel”, sa han vid ett annat evenemang som anordnades av Supreme Court Bar Association (SCBA).

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png Läs också |Konstitutionsdagen: Dynastiska partier är angeläget för människor som är engagerade i konstitutionen, säger premiärminister Modi

Vid SC-registreringsevenemanget, som också deltog av premiärminister Narendra Modi, sa CJI att den verkställande och lagstiftande församlingen måste arbeta tillsammans med rättsväsendet. “Alla avvikelser från den lagstiftande församlingen eller verkställande makten från den väg som föreskrivs av konstitutionen kommer bara att leda till ytterligare börda för rättsväsendet,” sade han.

Han sa att “Laxman Rekha (av maktfördelningen) ritad av konstitutionen är helig… men det finns tillfällen då domstolar är tvungna att uppmärksamma olösta klagomål, i rättvisans intresse.”

“Avsikten bakom sådana begränsade rättsliga ingripanden är att knuffa till den verkställande makten, och inte att tillskansa sig dess roll”, sa han och tillade att “försök att projicera sådana ingripanden och konstruktiva observationer som att en institution riktar sig mot en annan, är helt felplacerade. Om de uppmuntras kommer sådana försök att visa sig vara skadliga för demokratins hälsa.”

CJI sa att grundarna av konstitutionen gjorde ansvarsskyldighet till en integrerad del av den lagstiftande och verkställande församlingen. “Men de bestämde sig medvetet för att hålla rättsväsendet på en annan piedestal. De litade på kompetensen hos de män och kvinnor som skulle pryda bänken, när det gällde att upprätthålla konstitutionen”, sa han.

CJI sa också att det enorma beroendet av ärenden, särskilt i den lägre rättsväsendet, var “alarmerande”, och slog till för “ett mångsidigt tillvägagångssätt som involverar alla intressenter”, inklusive “att fylla upp befintliga vakanser av dömande tjänstemän… skapande av nödvändig infrastruktur.”

Råde till händelsen sa justitierådet UU Lalit, den näst högsta domaren i SC: “Denna konstitution har gett oss styrka, karaktär och den där känslan av att bygga nationen.” .

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.