Onlinekurser som hjälper dig att lära dig dynamiken i den indiska konstitutionen

0
56

Onlinekursen har 15 konceptuella videor och den första videoföreläsningen ska finnas tillgänglig vid registrering. (Representativ bild/fil)

Den 26 november 1949 antog den konstituerande församlingen Indiens konstitution och den trädde i kraft den 26 januari 1950. Sjuttotvå år senare har Indiens konstitution lagt till flera ändringar, avsnitt och artiklar.

För att sprida medvetenhet om olika uppdrag i konstitutionen, lägger flera organ som genomför konkurrensutvärderingar fortfarande hög vikt åt ämnet.

Kursplanen för UPSC Civil Service, SSC-CGL, NDA och andra sådana undersökningar täcker intensivt den indiska konstitutionen i alla skeden av testet. Under de senaste åren har UPSC:s preliminära prov haft minst 7-8 frågor om konstitutionen, medan ämnet i huvudsak täcks av GS II-kursplanen. Detta gör att läsa och förstå den indiska konstitutionen till en förutsättning för att kvalificera provet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs |UPSC CSE: AIR 17 Sarthak Agrawals steg-för-steg-strategi för uppsatsuppsats

Även om konstitutionen är självförklarande, förvirrar charterspråket ofta aspiranter. Olika plattformar är värd för onlineworkshops såväl som kurser om nyckelfunktioner i den indiska konstitutionen, vilket kan vara ett bra sätt att förstå den på ett enkelt och jargongfritt sätt.

Kurs om den indiska konstitutionen. – Juridiska ministeriet & Justice, NALSAR Hyderabad

Avdelningen för rättsliga frågor, Juridikdepartementet & Justice, i samarbete med NALSAR University of Law, Hyderabad, har lanserat en onlinekurs om den indiska konstitutionen som kommer att finnas tillgänglig på webbplatsen legalaffairs.nalsar.ac.in. Anmälan till denna kurs är kostnadsfri. Men för dem som vill få ett uppskattningsbevis eller förtjänstbevis, kommer en symbolisk avgift på 100 Rs att debiteras, enligt ett officiellt uttalande. Onlinekursen har 15 konceptuella videor och den första videoföreläsningen ska vara tillgänglig vid registrering.

Constitution of India – Udemy

Udemy, en onlineutbildningsplattform, erbjuder en “Constitution of India”-kurs. Kursen belyser nyckeldragen i den indiska konstitutionen och syftar till att ge allmän medvetenhet om den indiska konstitutionen. Vissa av ämnena läses som en podcast för att ge eleverna känslan av ljudböcker.

Indisk politik och konstitution – Udemy 

På samma sätt täcker ett annat program, “Indian Polity and Constitution”-kursen på Udemy det detaljerade konceptet för konstitutionella ramar, regeringssystem, konstitutionella och icke-konstitutionella organ etc. Programmet är specifikt utformat för tävlingssökande. Kursen är uppdelad i 51 föreläsningar på cirka tre timmar. Deltagarna förses med ett certifikat efter avslutad kurs.

Läs |UPSC Civil Services examen: Här är en ämnesmässig boklista för prelimer, mains

Konstitutionell lag på 90 minuter – Udemy

Om du har ont om tid och behöver en snabb sammanfattning av det konstitutionella ramverket är “Konstitutionell lag på 90 minuter” kursen för dig. Kursen kan vara till hjälp för juridikstudenter såväl som studenter som väljer juridik vid UPSC Civil Service-examen. Den här kursen ger dig ett “fågelperspektiv” översikt över hela ämnet.

The Constitution of India (Del 1) – Finology learning

Finology learning tillhandahåller en utarbetande kurs för att förstå utformningen och genomförandet av viktiga bestämmelser i konstitutionen. Kursen erbjuder 20 moduler som täcker över 60 ämnen. Modulerna tillhandahålls genom videoföreläsningar och omfattande anteckningar och ett certifikat ges till studenter efter avslutad kurs.

Läs också |UPSC CSE: Välj ekonomi som valfritt endast om du är intresserad av ämne, säger AIR 17 Sarthak Agrawal

Fundamental Rights in the Indian Constitution – Min lag

Denna kurs ger en detaljerad förståelse av vad grundläggande rättigheter innebär, deras syfte i konstitutionen och hur Indiens högsta domstol har tolkat dem.

Förutom enhetsvisa övningar, erbjuder den här kursen ett Course Completion Test (CCT). För att kvalificera sig för CCT måste en elev slutföra mer än 90 procent av kursen. CCT genomförs online för att ge maximal flexibilitet till eleven. Baserat på resultaten av CCT kommer en elev att få ett certifikat som är erkänt av olika arbetsgivare inom den juridiska branschen.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd