Jag besökte en av Meow Wolfs uppslukande konstutställningar, och du borde också

0
112
Suzanne Humphries

< p>Det är en sak att gå igenom en konstutställning och titta på suggestiva konstverk. Det är en helt annan sak att vara inne i en konstutställning, bokstavligen fördjupad i konsten. Det är upplevelsen Meow Wolf erbjuder. Jag besökte nyligen platsen i Denver när jag var på resa, och det var häftigt.

Om du bor nära någon av Meow Wolfs utställningar på västkusten, eller är planerar en roadtrip nära en i framtiden, rekommenderar jag starkt att köpa några biljetter. Det är roligt för hela familjen och du kan enkelt spendera timmar där med att utforska och titta på alla saker inom dess väggar.

Innan du fortsätter, tänk på att min artikel innehåller detaljer och bilder av den här platsen, vilket potentiellt kan vara en spoiler om du planerar att åka dit. Det mesta av det roliga är att se det här för första gången, så säg inte att jag inte varnade dig!

Innehållsförteckning

Vad är Meow Wolf?
The Look
The Experience
Sluta tankar

Vad är Meow Wolf?

Folket som byggde Meow Wolf—ett informellt gör-det-själv-kollektiv av Santa Fe-konstnärer som själv beskrivits som “konstnärer med tidigare och nuvarande liv som grafiska formgivare, teknologer, författare, tillverkare, målare, skulptörer, musiker, råttgängledare , och butikssjuvar”—kom på idén för första gången 2008. Företagets uppdrag är “att inspirera kreativitet genom konst, utforskning och lek så att fantasin kommer att förvandla världen.” #8221;

Gruppen arbetade i 10 år för att hitta sin egen dörr in i konstvärlden. De började med att bärga alla sorters föremål från soptunnor, och ingen av artisterna tog någon lön. Längs vägen arbetade de till och med med George RR Martin (ja, det George RR Martin) för att köpa utrymmet för deras första permanenta utställning i Santa Fe, som tidigare var en bowlinghall.

Spela upp video

Nu har teamet tillsammans byggt ut tre “uppslukande och interaktiva upplevelser som transporterar publik i alla åldrar till fantastiska sfärer av berättelser och utforskande,” med platser i Sante Fe, Las Vegas, och nu senast, Denver. Den platsen, kallad Convergence Station, är den jag nyligen besökte, och jag har bara bra saker att säga om dess uppslukande och otroligt roliga maximalistiska miljö.

Teamet bakom Meow Wolf har verkligen gjort anspråk på en hårt förvärvad plats i konstvärlden, och deras framgångsrika expansion till tre platser (och lika unika upplevelser) är beviset i puddingen. Det absolut bästa med Meow Wolf är att det är helt unikt. Det är inte som ett konstmuseum, och det är inte som Burning Man eller ett videospel eller något annat i hela världen. Du går bokstavligen genom en portal till vad som känns som en annan värld eller dimension, och wow, är det sinnesexpanderande!

Om Meow Wolf är besläktad med något, är det faktiskt en dröm. En utforskning av skärningspunkten mellan sci-fi och fantasy. En nästan psykedelisk hjärnböjande resa. Ena minuten går du in i en kosmisk hiss och nästa har du klivit in i en cyberpunkgränd eller ett isslott eller ett träsk, var och en med tusen sevärdheter och ljud som tävlar om din uppmärksamhet, som lockar dig att komma och utforska . Sammantaget var upplevelsen nästan bortom ord—Meow Wolf är bara något du bör uppleva själv. Bilder och videor och även den här artikeln kan inte göra det rättvisa. Lita bara på mig om det här.

The Look

Convergence Station’s fyra våningar höga utställning är en djärv, bländande och unik upplevelse. Det krävdes ett enormt team på 300 kreativa (inklusive mer än 100 lokalbefolkningen från Colorado) för att bygga ut de mer än 70 unika installationerna, portalerna och rummen i fyra unika världar. Resultatet? Ett imponerande liminalt drömland som lyckas blanda en cyberpunks acid-trip postapokalyptisk skrotgård, undervattenslekplats, Alice i Underlandet och utomjordiska interplanetariska skurkhögkvarter.

Suzanne Humphries

< p>Och det är bra eftersom “interplanetärt” är precis den atmosfär som Meow Wolf-teamet nådde efter här, därav namnet Convergence Station—det är i grunden en tågstation med unika dimensioner. När du först går in genom dörren har du möjlighet att börja ditt besök på en av flera olika installationer. Även om varje besökare i slutändan börjar på samma plats, finns det många olika resmål och skrymslen att utforska—av vilka ingen kan beskrivas som parallella med varandra.

Varje nytt område du går in i ger dig samma känsla som du får när du flyttar från ett konstigt rum i en livlig dröm till nästa. Det är sensorisk intensitet. Tusentals nya ljud och färger och texturer överväldigar ditt sinne, men på bästa möjliga sätt. Den inbjuder dig att komma in och tillbringa timmar med att hälla över varje liten detalj.

Och wow, finns det någonsin mycket att titta på.

Upplevelsen

Jag blev lovad en upplevelse utanför den här världen som skulle glädja mitt inre barn och Meow Wolf levererade. När jag klev in i byggnaden blev jag överlycklig över att se att det bokstavligen såg ut som en kosmisk tunnelbanestation. Jag tog en minut att titta upp på den underbara kupolen (fotograferad ovan) i entrén och känna stämningen, sedan begav jag mig ut på mitt första interdimensionella äventyr.

C Street-metropolen är den första “världen” Jag gick in. Jag vet inte hur Meow Wolf visste att jag alltid har velat gå genom en neon cyberpunk bakgränd, men jag levde drömmen. Världen var fylld av metall- och neonskyltar som ledde till en mängd mindre destinationer, som en liten trubbig biograf, ett nyfiket kök, ett skyltfönster med en gåtfull butiksinnehavare, en papperskorgssoffa, en korridor med pipande datorer och urtavlor och radarer. , en klingande slagverkssymfoni som aldrig tar slut, och så så mycket mer. Det fanns så många saker att titta på och sitta i och lyssna på och klättra på och röra vid.

1 av 5
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries

Det är lätt att känna att du är på en film här, eller i ett tv-spel eller lever ut din barndomsdröm om en välj-själv-äventyrsbok, med alla dörrar och rum och saker . Du kan njuta av alla butiker och fordon och spel och skulpturer och hemliga korridorer. Tusentals detaljer att titta på, miljontals knappar att trycka på och en livstid av utforskning. De bästa delarna av denna värld var biografen med åtta bussplatser som spelade obeskrivliga esoteriska videor som bara var konstigt underbara.

Tja, det och alla dörrar som ledde till gömda rum. Det fanns så. Många. Dörrar.

När jag väl blev mätt där bestämde jag mig för att bege mig till träskvärlden Numina, som slutade med att bli min favorit av de fyra världarna. Jag letar fortfarande efter de rätta orden för att beskriva den här platsen, och jag är fortfarande mycket bländad av rymdskeppsvibbar från undervattensmaneter. Det är ett enormt grottliknande område fyllt med (uppenbarligen falska) “levande” material som mossa, blommor, svampar, maneter och andra okända varelser. Jag såg till och med Meow Wolf-rollsinnehavare utklädda som små träskskogsvarelser som skulle sitta här och där, vilket var en rolig touch.

1 av 5
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries
Suzanne Humphries

Mina favoritområden inom Numina var den vridna korridoren (som jag inte var tillräckligt koordinerad för att gå igenom) och det hemliga rummet under rymdskeppet, där du kunde rotera glaskulan i dess mitt för att ändra färg och effekter på rummet, från en djärv magentafärgad till en lugn havsskumgrön.

Jag hittade sedan igenom en annan portal för att besöka Eemia. Med sin enorma kalejdoskopiska katedral i neon och glas var det utan tvekan den coolaste och mest ikoniska världen. Jag ville stanna här och stirra på det för alltid! Inne i katedralen fanns ett roterande hjul som man kunde interagera med för att flytta dess spiror och en eterisk orgel man kunde spela.

Suzanne Humphries

Även om Eemia beskrivs som ett isslott, kan is aldrig bli så här spännande. Eemia känns som om den utspelar sig i en isig krater på en asteroid i rymden. Icy-look texturer rider väggarna hela vägen upp, medan taket ser ut som natthimlen; du kan till och med sitta i en Transformers-liknande robotstol och försöka utlösa en händelse som visar att stjärnorna i taket rör sig och ett svart hål/aurora/rum-tid/Doctor Who-introklyfta öppnar sig.

Slutligen avrundade jag resan med en promenad genom Ossuary—till min glädje, den var mer neon och mindre skrämmande än den berömda Douaumont Ossuary i Frankrike. Det såg faktiskt ut som en gigantisk katakomb, med dämpade färger, grottliknande texturer och upplysta kristaller på väggen. Det här området hade ibland liknande vibbar som C Street, med graffitierade väggar upplysta med flygblad och massor av dörrar som ledde till färgglada fickor fyllda med överraskningar som ett halvmardrömslikt pizzafestrum och ett rum som var kolsvart förutom tornet av gigantiska pekskärmar i mitten som du kan interagera med för att skapa intergalaktiskt klingande musik.

Sluta tankar

Meow Wolf är den typ av upplevelse jag lever för. Något fräscht och kreativt och suggestivt. Något som inte har gjorts ihjäl, som utrymningsrum eller konstfestivaler eller (gud förbjude) majshåls- och biljardbord på ett luftigt bryggeri i en industribyggnad. Som jag nämnde tidigare, försöker jag fortfarande att omsluta den fantastiska upplevelsen. Det är underbart men ändå djupt svårt att beskriva; Jag vill inte heller skämma bort för mycket för dem som vill besöka platsen i Denver. Självklart måste jag besöka de andra platserna någon gång också, speciellt den i Santa Fe så att jag kan se var allt började.

Även om det var väldigt trångt när jag gick, vilket minskade uppleva något, det var ändå kul att tillbringa några timmar där och utforska de många världarna inom Convergence Station. Jag skulle ha älskat att besöka en plats som denna när jag var liten, men ändå vet jag att jag kommer att njuta av varje gång jag kommer tillbaka i framtiden. Faktum är att det finns så mycket att se och interagera med (och det finns inget rätt eller fel sätt att göra det), jag tvivlar inte på att varje besök skulle vara en helt unik upplevelse.

Convergence Station liknade inte allt jag någonsin har stött på. Jag är fortfarande imponerad av alla detaljer där, för den enorma kreativa ansträngning detta utan tvekan var. Jag kände mig som ett barn igen när jag var på Meow Wolf och för mig är det värt varenda krona.