IIT Roorkee har funnits i 175 år

0
145

IIT Roorkee, som började sin resa 1847 som den första ingenjörshögskolan i det brittiska imperiet, har gått 175 år. (Foto: specialarrangemang)

Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee, som började sin resa 1847 som den första ingenjörshögskolan i det brittiska imperiet, fyllde 175 år på torsdagen.

Institutet lanserade två stora projekt på den 175:e stiftelsedagen– en 1.3 PetaFLOPS superdatoranläggning som en del av det nationella superdatoruppdraget och SCADA-baserade Smart Energy Management System, som kommer att etablera ett integrerat övervakningsanalys- och kontrollcenter för system allt från energitillgångar till transport, vatten och avfall.

< p>Institutet lanserade också sitt initiativ för att skapa forskningskapacitet genom att samarbeta med högre utbildningsinstitut (HEI) runt IIT Roorkee och bjuda in barn från skolor att besöka IIT Roorkee för att förbättra utbytet av kunskap och erfarenheter med fascinerande fakta, forskningskultur , hur framtiden kan se ut och vilka karriärmöjligheter de kan utforska.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs |Så här fick Indien sin första ingenjörshögskola – IIT Roorkee

“IIT Roorkee har inte bara varit pionjären inom forskningsområdet och innovation men främjade också relationen mellan akademi och industri för samhällets och nationens större intresse. I den senaste NIRF-rankingen har IIT Roorkee förbättrat sin totala ranking från den nionde till den sjunde. I kategorin arkitektur har IIT Roorkee i år rankats först i landet,” sade unionens utbildningsminister Dharmendra Pradhan.

Ajit K Chaturvedi, direktör, IIT Roorkee, kallade alla lärosäten i Uttarakhand och instituten inom en radie av 200 km från Roorkee i grannstaterna Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh och Chandigarh för att samarbeta för att skapa kunskap och dela för forskning och Utvecklingsaktiviteter (FoU).

“Dessa engagemang kommer att insupa färdigheter i kreativt tänkande, innovation och ett forskningstänkande inom studenter och fakulteter. Det förväntas också hjälpa dessa lärosäten att få mer finansiering under NRF-systemet,” sa han.

Institutet lanserade ett initiativ om endagsturer för elever från närliggande skolor till IIT Roorkee, och lanseringen av rapporten om biologisk mångfald som utarbetats av Wildlife Institute of India (WII).

Tidigare känd som Roorkee College, institutet grundades 1847 AD som den första ingenjörshögskolan i det brittiska imperiet. I november 1949 upphöjdes det från det dåvarande college till First Engineering University of Independent India.

Den 21 september 2001 förklarades universitetet som ett institut av nationell betydelse, vilket förbigick ett lagförslag i parlamentet, som ändrade dess status från University of Roorkee till Indian Institute of Technology Roorkee.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd