Håper “Born A Muslim” skaper rom for muslimer og hinduer til å ha en ærlig samtale: Ghazala Wahab

0
172

Religiøs identitet er nært knyttet til graden av trygghet eller usikkerhet folk føler, sa hun. (Foto: Ghazala Wahab)

I sin siste bok Born A Muslim: Some Truths About Islam in India kaster seniorjournalist Ghazala Wahab lys over de varierte og utbredte misoppfatningene om islam og den muslimske befolkningen i India gjennom historier og hendelser fra det virkelige livet .

Boken er ikke bare av akademisk interesse for sin historiske og etnografiske dyktighet, men også en selvbiografisk fortelling om hennes egen reise for å navigere gjennom troen. Born A Muslim, som vant ‘Tata Literature Live! Book of the Year Award – Non-Fiction’, diskuterer alt fra fødselen av islam, introduksjonen i India, delingen, samt dagens usikkerhet og frykt blant den muslimske befolkningen i landet midt i økende islamofobi og fellesskap vold.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Ghazala Wahab (@ghazala.wahab) 

I en ærlig samtale med indianexpress.com om bok, religiøse skiller i India, religiøs identitet, vold mot muslimer og mer. Utdrag:

Hvordan kom du til å skrive Born A Muslim? Hva inspirerte deg til å sette penn på papir?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Som utøvende redaktør av FORCE, et månedlig magasin om nasjonal sikkerhet og forsvar, har jeg skrevet om spørsmål om terrorisme og jihad. Uttrykket «alle terrorister er muslimer» pleide å plage meg. Jeg følte at muslimer ble villedet om sin egen religion. Grunnideen til boken dukket opp derfra. Jeg forsøkte å informere muslimene om deres egen religion. Men i løpet av min forskning innså jeg at ikke bare var min forståelse overfladisk, den var også fordomsfull. At muslimer i større grad var ofre enn voldsutøvere. Derfor var det like mye behov for å informere muslimer om deres egen tro som det var for å gjøre ikke-muslimer kjent med muslimene i India. Det er en tragedie for vår nasjon at til tross for at muslimer utgjør nesten 15 prosent av befolkningen, vet et stort antall hinduer ingenting om dem, og tror derfor noe om dem.

Hva er de større temaene boken omhandler?

Den sentrale ideen er å avlive mytene om islam og muslimer i India. De fleste, inkludert muslimene, vet ikke hvordan islam kom til India, hvordan det påvirket det indiske samfunnet og hvilke påvirkninger det hentet fra det indiske samfunnet. Ikke mange vet at etter Arabia er India landet der islamsk tankegang dukket opp. Faktisk dukket ideen om det som er kjent som politisk islam over hele verden opp i India. Sammen med dette har jeg også tatt opp i noen detalj forskjellige islamske sekter og bevegelser som har sin opprinnelse i India og hvordan de formet det muslimske samfunnet, ikke bare i India, men også utenfor. Slik sett er islam like mye som indisk religion som den er arabisk.

Hva var ifølge deg vendepunktet som forverret det kommunale skillet?

Det største vendepunktet i India var partisjonen. Fra hverandre var volden som førte til det endelige skillet og som fulgte etterpå, konsekvensen av dypt rotfestet usikkerhet, frykt og sinne som etablerte egeninteresser på tvers av religiøse skillelinjer. Den langsiktige effekten av denne volden var negasjonen av vår arv av harmoni. Vi aksepterte at hvis vi kunne drepe hverandre så brutalt i 1947-48, kunne vi aldri ha levd fredelig i fortiden. At vi alltid hatet hverandre. Denne situasjonen fortsatte å forverres med årene. Til tross for alt dette frem til 2014, pleide imidlertid fellesvold å være et interregnum i de lange fredsperioder. Folk trodde at når volden avtok, ville de kunne gå tilbake til sine vanlige liv. Dette har endret seg nå. Vold er ikke lenger en begivenhet. Det har blitt et endeløst overheng over samfunnet vårt, som tar bort følelsen av fred og håp. En viss gruppe mennesker, ikke bare muslimer, lever nå med en evig frykt for vold, både fra statlige og ikke-statlige aktører.

Identitet er et av hovedtemaene i boken. Hvordan har du navigeret i den?

Religiøs identitet er nært knyttet til graden av trygghet eller usikkerhet folk føler. Usikre mennesker har en tendens til å ty til gruppeidentiteter. Derfor er sårbare muslimer mer tilbøyelige til å klamre seg til symboler på religion. Jo mer disse symbolene blir angrepet, desto viktigere blir de, og over tid blir de integrert i selve religionsutøvelsen. For eksempel skull caps, hijab etc.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Ghazala Wahab (@ghazala.wahab) 

Fra å bo i en hinduistisk majoritetslokalitet i Agra på 80-tallet og møtt diskriminering og vold, til dagens India, har din opplevelse av å være muslim i India endret seg gjennom årene?

Volden jeg møtte i ungdomsårene var en engangshendelse. Jeg har aldri vært utsatt for vold eller diskriminering gjennom livet etterpå. Faktisk, i motsetning til erfaringene til mange muslimer, har jeg ikke møtt diskriminering selv når jeg har funnet overnatting i Delhi-NCR. Og jeg har alltid bodd i blandede lokaliteter. Jeg må imidlertid legge til her at søskenbarna mine flyttet til Delhi, et tiår etter meg, og de ble utsatt for diskriminering når de skulle finne overnatting. Så India endret seg, men min privilegerte posisjon holdt meg skjermet fra disse endringene. Derfor var arbeidet med denne boken litt av en øyeåpner for meg også.

Har mottakelsen av boken vært i tråd med det du forventet?

Mottakelsen har vært overveldende og langt over forventningene mine. Jeg var bekymret for at muslimer ikke tok vennlighet til denne boken, gitt ryktet om intoleranse som de har. Men det er helt klart bare en annen myte. Jeg hadde heller ikke forventet at hinduer skulle lese og sette pris på boken slik de har gjort.

Hva håper du leserne tar med seg fra “Born A Muslim”?

< p>Jeg håper at Born A Muslim skaper et rom for muslimer og hinduer til å ha en ærlig samtale. Jeg håper de klarer å dempe hverandres misforståelser og mistillit. Jeg håper de klarer å stole på det de ser for seg selv og ikke det de blir fortalt av egeninteresser.

📣 For flere livsstilsnyheter, følg oss på Instagram | Twitter | Facebook og ikke gå glipp av de siste oppdateringene!

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste nyhetene om bøker og litteratur, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd