Förklarat: Hur Gujarat klassificerar Covid-19-dödsfall för utbetalning av ex gratia

0
130

Covid-19-dödsfall var också föremål för dödsrevisioner i Gujarat så tidigt som i maj 2020, varefter andra stater och fackliga territorier också genomförde ett liknande steg. (Foto: AP)

Högsta domstolen har riktat utbetalning av ex gratia till anhöriga till dem som miste livet i Covid-19. Den 22 november rappade högsta domstolen Gujarats regering för att ha utsett en granskningskommitté för utbetalning av ersättning till familjer till avlidna Covid-19, i strid med dess direktiv den 4 oktober.

Så här skiljer sig definitionerna av Covid-19-död med olika myndigheter i Gujarat, andra stater och på nationell nivå.

Även i Explained |Explained: Vad vi vet om Omicron-varianten av Covid-19 hittills

Hur betalar Gujarat ut Covid-19 ex-gratia-ersättning?

Efter Högsta domstolens tillrättavisning tidigare i veckan har processen för att betala ut Covid-19 ex-gratia-ersättning nu decentraliserats till Gujarat för att säkerställa maximal effektiv utbetalning. Baserat på uppgifter från hälsoavdelningen och distriktstjänstemän har statens hälsoavdelning försett vart och ett av de 33 distrikten med uppgifter om de som anses vara officiella dödsfall i samband med Covid-19. Statens officiella antal dödsfall i Covid-19 är 10 089. De juridiska arvingarna identifieras av distriktets tjänstemän i samordning med distriktets katastrofhjälpsteam och skatteavdelningen, och i händelse av flera juridiska arvingar söks intyg för att undvika civila tvister.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Medan ansökningsformulär för att söka ex-gratia-ersättning har gjorts tillgängliga på distriktets insamlingskontor, ges fall av familjer till de avlidna som räknas som officiella Covid-19-dödsfall första prioritet. Till exempel, i Ahmedabad, av de 3 411 officiella dödsfallen i samband med Covid-19 (93 på landsbygden och 3 318 i Ahmedabads kommunala jurisdiktion), delades 840 blanketter ut bland de berättigade förmånstagarna. Av dessa har 176 returnerat de vederbörligen ifyllda formulären för vidare behandling.

Den statliga skattemyndigheten meddelade också den 25 november att ex-gratia-beloppet måste sättas in på de närmaste anhörigas bankkonton inom 10 dagar efter mottagandet av ansökan från käranden.

Best of Explained< ul class="pdsc-related-list">

 • Vad vi vet om Omicron-varianten av Covid-19 hittills
 • Vad avhopp från 12 Meghalaya MLAs betyder för kongressen & Trinamool
 • Vikten av Jewar flygplats och de områden den kommer att tjäna
 • Klicka här för mer

  Högsta domstolens anvisningar

  < p>I maj i år hade högsta domstolen gett National Disaster Management Authority (NDMA) i uppdrag att rekommendera riktlinjer för ex-gratia-hjälp till familjen till de som dog av Covid-19, och därigenom ge NDMA friheten att fastställa beloppet av ex. -gratia assistans.

  Rätten hade i sin ordning noterat att de som dog på grund av andra komplikationer samtidigt som de var Covid-19 positiva också skulle vara berättigade att betraktas som “döda på grund av Covid-19” .

  Emellertid utsåg Gujarats regering genom en resolution den 29 oktober Covid-19 Death Ascertaining Committees (CDAC), som skulle avgöra vem som var berättigad till ersättning bland fall där den avlidnes medicinska intyg om dödsorsak (MCCD) antingen inte var tillgänglig med de närmaste anhöriga eller MCCD nämner inte Covid-19.

  Detta såg SC som “ett försök att överskrida” sina anvisningar och klargjorde för Gujarats regering att ex gratia-beloppet måste betalas mot uppvisande av bevis på att den avlidne är Covid-19 positiv och dödsintyget som visar att döden inträffade inom 30 dagar efter det positiva diagnostestet. Detta tvingade regeringen att ändra sin resolution.

  Den ändrade resolutionen av den 21 november som lämnades in till högsta domstolen sade att förutom de som har nämnt Covid-19 som dödsorsak i sin MCCD, inkluderar andra som är berättigade till ex-gratia-ersättning anhöriga till dem vars RTPCR/RAT/molekylär testet visade att de var Covid-19-positiva och kan ha dött på grund av andra komplikationer inom 30 dagar efter att de testats positivt, antingen på institutionell eller icke-institutionell uppställning. Detta skulle också inkludera de som dog av självmord inom 30 dagar efter att de testats Covid-19 positivt även om dödsfall på grund av olyckor, förgiftning, mord etc. är uteslutna. Förutom de föreskrivna testerna skulle även den avlidne patienten som kan ha diagnostiserats som Covid-19 positiv genom annan klinisk undersökning, till exempel med en bröstskanning, också vara berättigad till ersättningen, förutsatt att det finns dokumenterade bevis på att en läkare ställt diagnosen. honom/henne som Covid-19-positiv baserat på kliniska undersökningar, tillsammans med inlämnande av dödsattest.

  Högsta domstolen är dock fortfarande missnöjd med den ändrade anmälan, som nu ska ändras och förenklas ytterligare.

  Läs också |Covid ex gratia: Formulärdistribution börjar i Vadodara

  Vem får ersättning och vad betyder detta för dödssiffrorna för Covid-19?

  I början av pandemin registrerade den officiella bulletinen alla dödsfall för de som testade positivt för Covid-19 som Covid-dödsfall. Men en månad efter att pandemin bröt ut (april 2020) beslutade delstatsregeringen att endast klassificera dödsfall som orsakade på grund av Covid-19 där det var den omedelbara orsaken samtidigt som de utelämnade sådana avlidna som hade samsjukligheter.

  Men nu med meddelanden om ex-gratia-ersättning som utökar definitionen, skulle antalet ex-gratia-sökande öka många. De som kvalificerar sig som “död på grund av Covid-19” enligt ex-gratia-ersättningsklausulen skulle inkludera de som kan ha dött på grund av andra komplikationer, säg en hjärtattack medan de var Covid-19-positiva, de som dog efter utskrivning från en institutionell uppsättning – upp på grund av upplösning av Covid-19-symtom, de vars MCCD-former nämner Covid-19 som en underliggande dödsorsak eller under “annat betydande tillstånd”, de som fortsatte att vara inlagda efter 30 dagar och dog, och flera sådana scenarier.

  Gujarats hälsoavdelning under sekreterare Atul Patel sa att avdelningen är i färd med att ta fram “omfattande riktlinjer” för att göra processen så enkel som möjligt och ta hänsyn till flera scenarier, efter Högsta domstolens åsikt i en order av den 22 november att Resolutionen från hälsoavdelningen den 21 november kräver “ytterligare ändring och/eller förtydligande”.

  Kongressens påstående

  Den största oppositionen, kongressen, hävdar att tre lakh personer har dött av Covid-19 i Gujarat och har krävt att regeringen ska betala fyra lakh Rs som ex-gratia till familjerna till vart och ett av dessa offer. Påståendet är kanske baserat på svar på RTI-ansökningar om dödsregister från 68 av de 170 kommunerna i Gujarat av Reporters' Collective, som uppskattar överskjutande dödsfall i Gujarat till 2,81 lakh — en uppskattning som kongressens parlamentsledamot Rahul Gandhi också citerade i ett videomeddelande den 24 november.

  Som reaktion på Gandhis uttalande hade delstatsregeringens talesman Jitu Vaghani sagt att det fanns en skillnad mellan vem som hade dött av Covid-19 och vem som hade dött under Covid-19-pandemin.

  Även Punjabs chefsminister Charanjit Chhani twittrade den 24 november att han har uppmanat premiärministern att “implementera sin tidigare order om att betala ut ex gratia på 4 lakh Rs, och tillade att hans delstatsregering var redo att “ 8220;förbinder sig att upprätthålla statens andel av 25 procent av ersättningsbeloppet per person”. Maharashtras kongresschef Balasaheb Thorat skrev också till Maharashtra CM Uddhav Thackeray med ett liknande krav.

  ICMR:s riktlinjer för att registrera dödsfall i samband med Covid-19

  Covid-19-dödsfall var också föremål för dödsrevisioner i Gujarat så tidigt som i maj 2020, varefter andra stater och fackliga territorier också genomförde ett liknande steg. Det var först efter att den avlidne ansågs lämplig att kvalificera sig som “död på grund av Covid-19” av dödsrevisionskommittéerna som antalet räknades i statens officiella räkning. Detta var i strid med ICMR:s råd som hade exemplifierat hur “COVID-19 rapporteras orsaka lunginflammation/akut andnödsyndrom (ARDS)/hjärtskada/spridd intravaskulär koagulation och så vidare”, och medan sådana komplikationer kan leda till döden som kan registreras som omedelbar dödsorsak, var det troligt att covid-19 hade lett till sådana komplikationer och därför borde även “COVID19” fångas in i den “förutgående orsaken” till MCCD-former.

  ICMR i sina riktlinjer hade uttalat att “Information om robust dödsorsak i en befolkning är användbar för att förstå uppskattningar av sjukdomsbördan och förklarar trender i befolkningens hälsa.”

  Definitioner av Covid-19-död i andra statliga ersättningar scheman

  Försäkringssystemet under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana-paketet täcker hälsoarbetare som miste livet på grund av Covid-19, och även oavsiktliga dödsfall, såsom trafikolyckor, av dem som dog medan de var i Covid-19-tjänst. Paketet omfattar även privat sjukhuspersonal, pensionerad personal eller volontärer, personal från lokala urbana organ, kontraktsanställda och dagslöner, ad hoc och utlagd personal som rekvireras av statliga eller centrala statliga sjukhus, autonoma sjukhus i Center och stater, AIIMS & Institutet för nationell betydelse och sjukhus i centrala ministerier som är särskilt utformade för vård av Covid-19-patienter. För att den avlidnes anhöriga ska kunna göra anspråk på paketet på 50 lakh Rs krävs att en ansökan lämnas in till den kommunala kommissionären eller distriktssamlaren, som i sin tur skulle utfärda ett ensidigt intyg som intygar sanningshalten i påståendena och efter bekräftelse från sjukvårdsmyndigheterna/avdelningen bekymrade sig över att den avlidne verkligen var i Covid-19-tjänst och miste livet under tjänstgöring. Intyget skickas sedan till statens hälsoavdelning som i sin tur sedan skickas till försäkringsbolaget som betalar ut beloppet. Mottagarna av detta paket kommer också att vara berättigade att göra anspråk på ex-gratia-beloppet på 50 000 Rs. Vissa stater, som Punjab, hade också liknande system för statligt anställda, som betalade upp till Rs 50 lakh, för dem som dog i tjänsten.

  Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

  Vad har andra delstatsregeringar gjort?

  Baserat på offentligt tillgängliga meddelanden verkar det som att CDAC granskas, förutom dödsattester som uttryckligen nämner “död på grund av Covid-19 följs som norm för närvarande. Till exempel, i Västbengalen, verkar ett liknande kontrollsystem som implementerats av Gujarat vara på plats enligt ett meddelande den 18 november från katastrofhanteringsavdelningen. I meddelandet anges att sökande måste bifoga dödsintyg till sin ansökan där intyget “intygar att dödsorsaken är Covid-19” och påståendena om Covid-19-dödsfall kommer att bekräftas med listan över dödsintyg som utfärdats och autentiserats av den medicinska chefen för hälsa, som sedan kommer att vidarebefordras till DDMA.

  I händelse av klagomål kommer CDAC i Västbengalen “föreslå nödvändiga korrigerande åtgärder inklusive utfärdande av ett ändrat officiellt dokument för Covid-19-död efter att ha verifierat fakta i enlighet med riktlinjer…”

  Fackliga territorier i Puducherry och Andaman- och Nicobaröarna följer också en liknande metod. Telanganas hälsoavdelning har också utfärdat en statlig order daterad den 8 november som beskriver ett liknande format. Denna enhetlighet beror främst på Indiens regerings riktlinjer som följer högsta domstolens order om att förenkla riktlinjerna “för utfärdande av officiellt dokument relaterade till dödsfall i samband med Covid-19″, där regeringens riktlinjer hade gjort en bestämmelse om att skicka in en “petition” till distriktsinsamlaren av den avlidnes närmaste anhöriga för utfärdande av officiellt dokument för Covid-19 dödsfall. Sådana framställningar skulle bli föremål för granskning av kommittén på distriktsnivå, det vill säga CDAC, innan dokumentet utfärdas.

  📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

  För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.