Fairphone 2 får Android 10 — Bevisar att den är bättre på uppdateringar än Google

0
123
Fairphone

Fairphone, ett företag som strävar efter att erbjuda enheter tillverkade av återvunnet och hållbart material etiskt, har precis släppt sin Android 10-uppdatering för en telefon som släpptes 2015. Om Fairphone kan uppdatera sin 6-åriga telefon till Android 10, så kan andra OEMs, och det kan Google också.

Fairphone 2 kom ut 2015 med Android 5.0 Lollipop, fick flera nya versioner av Android, där den senaste var Android 9 för ett tag sedan. Med sin 7-årsdag närmar sig, erbjuder företaget Android 10 beta med en större lansering i början av nästa år.

Det är inte allt heller. Företaget planerar också att betatesta en Android 11-uppdatering för 2019 Fairphone 3 och 2020 Fairphone 3 Plus, vilket visar att äldre telefoner fortfarande kan ta emot flera uppdateringar.

Missförstå oss inte, Android 10 är över två år gammalt och de flesta tillverkare är upptagna med att förbereda lanseringen av Android 12 för smartphones och surfplattor. Som sagt, till och med helt nya telefoner som Googles nya Pixel 6 är bara garanterade tre års programuppdateringar och ytterligare två år av säkerhetsuppdateringar. Detta innebär att den här telefonen från 2015 får längre support än Googles senaste och bästa.

För att göra saken värre, kämpar många andra Android-tillverkare med att erbjuda något tidigare två stora programuppdateringar, och telefoner glöms ofta bort efter 2-4 år. Så när ett företag med stora fickor som Samsung, Motorola, LG eller till och med Google inte kan erbjuda uppdateringar så länge, men ändå kan Fairphone, undrar det vad som händer.

En stor del av problemet är hårdvaru- och chipsetföretag som Qualcomm och hur hårdvara spelar med ny mjukvara. Det som gör Fairphones uppdatering ännu mer imponerande är att de inte får någon hjälp från Qualcomm. Istället lägger dess mjukvaruteam och hjälp av volontärer långa timmar för att säkerställa att äldre smartphones förblir uppdaterade, säkra och fortsätter att fungera långt efter utgångsdatumen för andra enheter.

Det är värt att notera att Samsung nu stöder nästan alla sina telefoner med tre Android-uppgraderingar och fyra års säkerhetskorrigeringar, och Googles senaste Pixel 6 kommer att få stöd längre än Googles tidigare enheter. Men när en liten grupp som Fairphone gör detta höjer den ribban, och förhoppningsvis kommer andra Android-tillverkare att lägga märke till det och följa efter.

via The Verge