De Fairphone 2 krijgt Android 10 — Bewijst dat het beter is in updates dan Google

0
61
Fairphone

Fairphone, een bedrijf dat zich richt op het ethisch aanbieden van apparaten die zijn geproduceerd met gerecyclede en duurzame materialen, heeft zojuist de Android 10-update uitgebracht voor een telefoon die in 2015 is uitgebracht. Als Fairphone zijn 6 jaar oude telefoon kan updaten naar Android 10, kunnen andere OEM's, en Google ook.

De Fairphone 2 kwam uit in 2015 met Android 5.0 Lollipop, ontving verschillende nieuwe versies van Android, waarvan de laatste een tijdje terug Android 9 was. Nu zijn 7e verjaardag nadert, biedt het bedrijf de bètaversie van Android 10 aan met een grotere uitrol begin volgend jaar.

Dat is ook niet alles. Het bedrijf is ook van plan een Android 11-update voor de Fairphone 3 en 2020 Fairphone 3 Plus van 2019 bèta te testen, waaruit blijkt dat oudere telefoons nog steeds verschillende updates kunnen ontvangen.

Begrijp ons niet verkeerd, Android 10 is meer dan twee jaar oud en de meeste fabrikanten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de release van Android 12 voor smartphones en tablets. Dat gezegd hebbende, zelfs gloednieuwe telefoons zoals de nieuwe Pixel 6 van Google hebben slechts drie jaar software-updates en nog twee jaar beveiligingsupdates. Dit betekent dat deze telefoon uit 2015 langer wordt ondersteund dan de nieuwste en beste van Google.

Tot overmaat van ramp hebben veel andere Android-fabrikanten moeite om iets na twee grote software-updates aan te bieden, en telefoons worden vaak na 2-4 jaar vergeten. Dus als een bedrijf met grote zakken, zoals Samsung, Motorola, LG of zelfs Google niet zo lang updates kan aanbieden, maar Fairphone wel, dan vraag je je af wat er aan de hand is.

Een groot deel van het probleem zijn hardware- en chipsetbedrijven zoals Qualcomm en hoe hardware speelt met nieuwe software. Wat de update van Fairphone nog indrukwekkender maakt, is dat ze geen hulp krijgen van Qualcomm. In plaats daarvan hebben het softwareteam en de hulp van vrijwilligers vele uren gestoken om ervoor te zorgen dat oudere smartphones up-to-date en veilig blijven en blijven werken tot ver na de vervaldatum van andere apparaten.

Het is vermeldenswaard dat Samsung nu bijna al zijn telefoons ondersteunt met drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingspatches, en de nieuwste Pixel 6 van Google zal langer worden ondersteund dan de vorige apparaten van Google. Maar wanneer een kleine groep als Fairphone dit doet, legt het de lat hoger, en hopelijk zullen andere Android-makers dit merken en volgen.

via The Verge