De bästa stationära Mac-datorerna 2021

0
60
Jack Skeens/Shutterstock.com< /figure> Innehållsförteckning

Vad man ska leta efter med en stationär Mac 2021
Bästa stationära Mac Totalt: 24-tums iMac M1 (fyra portar, 2021)
Bästa budget-dator Mac: Mac mini M1 (2020)
Bästa stationära Mac för video- och fotoredigering: Mac mini M1 (2020)
Bästa stationära Mac för studenter: iMac 24-tums M1 (två portar, 2021)
Bäst för avancerad prestanda: Mac Pro (2019)

Vad du ska leta efter med en stationär Mac 2021

< p>Apples Mac-sortiment är för närvarande i förändring när företaget går bort från Intel-chips till förmån för ARM-baserade Apple Silicon. Eftersom Intel-processorer använder en annan processorarkitektur måste programvaruutvecklare ta hänsyn till både Intel och Apple Silicon när de bygger sina appar för närvarande.

Intel-chips kommer att stödjas i många år framöver, men någon gång kommer ny Mac-programvara inte längre att vara kompatibel med dem, och de kommer att lämnas kvar. Nya Mac-datorer med Apple Silicon kan emulera de flesta program som är skrivna för Intel-chips, och körs med cirka två tredjedelar av den ursprungliga hastigheten.

RELATERATIntel Mac vs Apple Silicon ARM Mac: Vilken ska du köpa?

Med ungefär hälften av företagets sortiment som redan använder Apple Silicon, är det svårt att rekommendera de äldre Intel-modellerna i alla utom ett fåtal nischförhållanden. Apples första ARM-baserade chip, M1, har imponerat både tidiga användare och recensenter med sin höga prestanda, energieffektivitet och relativt överkomliga pris.

Apple har åtagit sig att flytta hela sin Mac-serie till Apple Silicon i slutet av 2022. High-end Mac-datorer har ännu inte fått ARM-behandlingen men kommer att se mer kraftfulla Apple Silicon-system-på-chip inom kort, med fler kärnor och RAM. Om du behöver en kraftfull Mac kan det vara värt att vänta och se vad Apple kommer med.

Den huvudsakliga frågan du bör ställa när du handlar en stationär Mac är om du behöver en allt-i- en, som iMac, eller bara datorn som en Mac mini. Om ingen av dessa är tillräckligt kraftfull är ditt enda riktiga val att vänta på mer kraftfulla Apple Silicon-chips eller köpa en Mac Pro.

Bästa stationära Mac totalt sett : 24-tums iMac M1 (fyra portar, 2021)

Apple

Proffs

 • ✓ Prisvärd Mac med allt du behöver för att komma igång
 • ✓ Fyrportsmodell har mer utrymme för expansion och ett lite bättre M1-chip
 • ✓ Förvånansvärt bra nedåtriktade högtalare
 • ✓ Finns i sex färger och silver

Nackdelar

 • ✗ Kanske inte är det mest prisvärda valet om du redan har en skärm och kringutrustning
 • ✗ Endast fyra Type-C-portar
 • ✗ Den första iMac med en kraftkloss
 • ✗ Vita ramar och utskjutande "haka" inte i allas smak

iMac är Apples allt-i-ett-dator-Mac, som ger allt du behöver för att komma igång. 24-tums 2021 iMac är den första av Apples allt-i-ett som får Apple Silicon-behandling. En basmodell M1 ger liknande prestanda som en MacBook Air på nybörjarnivå med dess 8 GB unified RAM och en 256 GB solid-state-enhet.

RELATERAT: Hur “Unified Minne” snabbar upp Apples M1 ARM Mac

I kartongen hittar du en iMac med en vacker 4,5K-skärm, ett Apple Magic Keyboard, en Magic Mouse och en ström tegelsten med en färgmatchad flätad sladd. iMac kan köpas i sex livfulla färger (blå, grön, rosa, gul, orange och lila), och en mer traditionell silverversion finns också tillgänglig.

Vi rekommenderar här varianten med fyra portar, som levereras med en lite kraftfullare version av M1-processorn med en 8-kärnig GPU (upp från 7 kärnor på tvåportsmodellen) och två fläktar istället för en. Den extra fläkten borde göra det möjligt för den här modellen att arbeta med högre hastigheter under längre tid innan termisk strypning sätter in. Som namnet antyder har den här versionen också två Thunderbolt/USB 4-portar och två standard USB 3 Type-C-portar.

En av de främsta anledningarna till att välja iMac är dess skärm. Den levererar 500 nits av ljusstyrka, full P3 bred färgtäckning och en pixeltäthet på 218 PPI. Detta ger gott om skärmmaterial för kreativt arbete eller multitasking och en tillräckligt hög pixeltäthet för att få text och webbsidor att se kristallskarpa ut.

Med tanke på att en Mac mini med liknande specifikation kostar 699 USD, betalar du faktiskt 800 USD mer för en klassens bästa 24-tumsskärm, förvånansvärt bra integrerade högtalare, ett magiskt tangentbord och en magisk mus. Detta gör iMac till ett utmärkt värde och den bästa Mac-datorn på den här listan med tanke på prestanda och kvalitet som erbjuds, och det är innan du har blivit kär i den wafer-tunna designen i en färg som du väljer.< /p> Bästa stationära Mac

24-tums iMac M1 (fyra portar, 2021)

< p class="product-features">Apples omgjorda 24-tums iMac ser ut som en del och levererar nästa generations prestanda tack vare M1-chippet och en vacker 4,5K Retina-skärm.

Amazon

$ 1499,00

Bästa Budget Desktop Mac: Mac mini M1 (2020)

Apple

Proffs

 • ✓ Den billigaste och mest prisvärda Macen med ett M1-chip
 • ✓ M1-chip gör äldre Intel-modeller på skam
 • ✓ Ett bredare urval av portar än de flesta, med USB-A och HDMI-utgång
 • ✓ Stöder officiellt upp till två 60Hz-skärmar samtidigt (en 6K, en 4K)

Nackdelar

 • ✗ Svårt att hitta en skärm som konkurrerar med 24-tums iMac om pengarna
 • ✗ Donglar eller hubbar nödvändiga för att få fler portar
 • ✗ Kan inte uppgraderas som den äldre Intel-baserade Mac mini

2020 Mac mini var den första stationära Mac som gjorde övergången till Apple Silicon. Dess M1-chip har 8 CPU- och 8 CPU-kärnor, med tillräcklig kylning för att upprätthålla chipet vid belastning på ett sätt som den fläktlösa MacBook Air inte kan. En basmodell Mac mini kommer med 8 GB unified RAM och en 256 GB SSD, men dessa kan uppgraderas till 16 GB respektive upp till 2 TB.

För 699 USD får du en dator och en nätsladd. Du måste tillhandahålla din egen skärm, med Mac mini som stöder en 6K-skärm (60Hz) och en 4K-skärm (60Hz) samtidigt via HDMI eller USB-C. Du måste också tillhandahålla din egen kringutrustning, vilket är perfekt om du redan har ett tangentbord och en mus som du vill använda. Om du behöver hela paketet kanske du vill använda iMac istället.

Prestandamässigt är Mac mini M1 ungefär likvärdig med iMac, och ger stora vinster i appar som har optimerats för Apple Silicon. Mac mini har också det bredaste portutbudet av alla M1 Mac, med en HDMI 2.0-utgång, två USB-A-portar, två Thunderbolt/USB 4-portar och Gigabit Ethernet. Den har också en valfri 10 Gigabit Ethernet-uppgradering tillgänglig när du handlar via Apple .

Mac mini M1 är perfekt om du vill doppa tårna i Apples nya arkitektur utan att bryta banken. Den är idealisk för Windows-användare som vill mixtra med macOS, eller Mac-användare som föredrar att ta med sitt eget mekaniska tangentbord eller ultrabred skärm. För ett riktigt smart köp, skaffa basmodellen och lägg till din egen externa solid-state-enhet för att öka det totala lagringsutrymmet.

Bästa Budget Desktop Mac

M1 Mac mini (2020)

2020 M1 Mac mini är Apples mest prisvärda dator, men du måste ta med din egen skärm och kringutrustning. Den är liten, billig och särskilt väl lämpad för Mac-nyfiken.

Amazon

705,93 USD

Extern USB 3.2 SSD

Samsung T7 Touch 1TB Portable SSD

Lägg till lagringsutrymme till din Mac mini för ungefär halva priset av Apples interna hårddiskuppgradering, med snabba USB 3.2-överföringshastigheter.

Amazon

$ 149,99
$ 189,99 Spara 21%

Bästa Desktop Mac för video- och fotoredigering: Mac mini M1 (2020)

Apple

Proffs

 • ✓ Samma video- och fotoredigeringsprestanda som 24-tums M1 iMac, för mycket mindre
 • ✓ Uppgraderbar till 16 GB RAM för tyngre arbetsflöden
 • ✓ Många videoredigerare är redan optimerade för Apple Silicon

Nackdelar

 • ✗ Basmodellens 256 GB solid state-lagring kan fyllas snabbt
 • ✗ Endast två Thunderbolt/USB 4-portar
 • ✗ Det kan vara svårt att hitta en skärm som konkurrerar med 24-tums iMac

Från prestandasynpunkt är M1 iMac med fyra portar och bas M1 Mac mini mycket nära matchade. Båda delar 8 CPU-kärnor och 8 GPU-kärnor, med en kyllösning som borde hjälpa dem att förbli prestanda under belastning. Båda kan uppgraderas med 16 GB RAM när du handlar via Apple, vilket är en uppgradering som är väl värd att göra om du studsar mellan appar som Final Cut Pro, After Effects och Da Vinci Resolve när du redigerar.

< p>M1 är ett kapabelt system-on-chip som enkelt kan tugga igenom de flesta 4K-videocodecs. Medan 8 GB RAM är tillräckligt för denna uppgift, ger mer RAM mer overhead för seriella multitaskers. Det tar också påfrestningarna på din interna enhet, som ofta används som “byte” disk från macOS för att dumpa RAM-innehåll till disk för senare hämtning.

RELATEDBehöver jag kalibrera min bildskärm för fotografering?

Mac mini tar vår rekommendation ur ett värdeperspektiv. Du måste lägga till din egen skärm, och du kommer troligen också att vilja kalibrera den för färgnoggrannhet. Du kommer inte att få ett tangentbord eller en mus i lådan, men du kanske redan har dessa i din redigeringsmiljö. Leta efter en 24-tums 4K-skärm som LG UltraFine 24 UHD om du vill ha något som kan jämföras med 24-tums iMac.

Mac mini ger flexibiliteten att bygga din redigeringsarbetsstation runt en solid utgångspunkt i M1-chippet, men den är inte perfekt för alla. Om tanken på att leta runt efter bildskärmar och tangentbord motverkar poängen med att köpa en Mac i första hand, titta på 2021 M1 iMac istället.

Alternativt kan du också vänta på att Apple ska uppdatera 27- tums iMac eller iMac Pro. Båda dessa iMac med högre prestanda bör förhoppningsvis tillkännages och levereras med en Apple Silicone-processor i slutet av 2022.

Bäst för foto-/videoredigering

M1 Mac mini (2020)

Apples M1-system-på-chip kan enkelt äta igenom 4K-video och högupplösta RAW-foton. M1 Mac mini har samma utmärkta prestanda som en iMac med fyra portar till en bråkdel av priset, med en hake: du måste tillhandahålla din egen skärm och kringutrustning.

Amazon

705,93 USD

24-tums 4K-skärm

LG UltraFine 4K 24-tumsskärm

LG:s 24-tums 4K UltraFine ansluts via Thunderbolt och levererar full P3 bred färgomfångstäckning, 500 nits ljusstyrka och en pixeltäthet på 183ppi .

Amazon

1 049,95 USD

Bästa stationära Mac för studenter: iMac 24-tums M1 (två portar) , 2021)

Apple

Proffs

 • ✓ Allt du behöver för att komma igång
 • ✓ Svårt att hitta en skärm som kan konkurrera till denna prisnivå
 • ✓ Apple Silicon M1-chip ger stora vinster jämfört med Intel-modeller

Nackdelar

 • ✗ Inte bärbar, så inte idealisk för alla studenter
 • ✗ Mac mini kan vara bättre för elever som är bekväma med att köpa sin egen skärm och kringutrustning
 • ✗ Prestanda mycket lik M1 MacBook-modeller

Många studenter väljer bärbara datorer som MacBook Air eller 13-tums MacBook Pro (några av våra favorit-MacBook-modeller) så att de kan bära sina arbetsstationer runt campus. Med ankomsten av M1 har prestandagapet mellan stationära och bärbara Mac-datorer minskat avsevärt. Till exempel har tvåportars 24-tums M1 iMac samma 8-kärniga CPU och 7-kärniga GPU som en M1 MacBook Air.

Men iMac har bättre värme och kan köras under belastning längre än Air. Detta kommer att märkas i uppgifter som verkligen stressar datorn, som att rendera video, köra 3D-applikationer eller kompilera programvara. Det är svårt att hitta ett komplett system som fungerar så bra, med en skärm som ser så här bra ut.

RELATEDMission Control 101: Hur man använder flera skrivbord på en Mac

iMac har en mycket större skärm än Apples bärbara datorer, vilket ger dig mycket mer skärmyta att göra flera saker att utföra. Du kan ha flera webbsidor eller dokument öppna samtidigt, men på en bärbar dator kommer du att bläddra mellan skrivbordsutrymmen.

Men om du köper en iMac i den felaktiga tron ​​att den kommer att prestera betydligt bättre än en MacBook (särskilt en MacBook Pro, som också är aktivt kyld), så bör du ompröva. Köp M1 iMac till ditt studentrum eftersom du vill ha en färgstark allt-i-ett-lösning som kan tugga dig igenom skolarbete, webbsurfning och kreativa uppgifter som videoredigering. Skaffa bara inte en iMac om portabilitet är viktigt för dig, särskilt nu när Apple Silicon har jämnat ut spelplanen.

Bäst för studenter

24-tums iMac M1 (två portar, 2021)

24-tums M1 iMac har allt du behöver för att studera hårt : ett nytt Apple Silicon-system-på-chip, en fantastisk 4,5K Retina-skärm och färgmatchade Apple-märkta kringutrustning.

Amazon

 

Bäst för avancerad prestanda: Mac Pro (2019)

Proffs

 • ✓ Den mest kraftfulla Mac-datorn, utesluter ingen
 • ✓ Massivt anpassningsbar beroende på dina behov
 • ✓ Iögonfallande "ostrivjärn" design
 • ✓ Finns som torn eller ställ

Nackdelar

 • ✗ Ännu inte uppgraderat till Apple Silicon
 • ✗ Dyrt jämfört med jämförbara PC-byggen
 • ✗ Överkill för de flesta användares behov

Om du absolut måste ha det bästa av det bästa, behöver du inte leta längre än till Mac Pro. Den börjar på $5 999 och är endast tillgänglig direkt via Apple. Detta är en specialbyggd maskin designad för proffs som har ett specifikt behov av en utbyggbar högpresterande dator som kör macOS.

Mac Pro har ännu inte uppgraderats till Apple Silicon och använder fortfarande Intel Xeon-processorer. Basmodellen har en Intel-baserad 8-kärnig CPU klockad till 3,5 GHz, men du kan välja upp till 28 kärnor (vid 2,5 GHz) om du har pengarna. Det finns stöd för upp till 1,5 TB RAM (med 32 GB som standard) och 8 TB intern lagring (256 GB som standard).

Du kan ansluta upp till 12 4K-skärmar, sex 5K-skärmar eller sex av Apples Pro Display XDR-skärmar (som börjar på $4 999 vardera). Du måste dock välja alternativet 12 Thunderbolt 3-portar i kassan för att köra så många bildskärmar. Inuti chassit hittar du åtta PCI Express-platser redo att ta emot expansionskort med hög bandbredd och kraftfulla grafikkort.

RELATERAT: Hur man använder flera Bildskärmar för att bli mer produktiva

Om du måste fråga om du behöver en Mac Pro eller om du har råd med en Mac Pro, behöver du förmodligen inte en. Apple har sagt att det kommer att övergå hela Mac-linjen till Apple Silicon före slutet av 2022, så om du funderar på att investera kan det vara klokt att vänta och se hur nästa generations Mac Pro ser ut.

Bäst för avancerad prestanda

Mac Pro

Om du absolut behöver den mest kraftfulla Mac som Apple gör, behöver du inte leta längre än Mac Pro.

Handla nu

 

LÄS NÄSTA

 • › Hur man högerklickar på valfri Mac med hjälp av en styrplatta, mus eller tangentbord
 • › De bästa externa hårddiskarna 2021
 • › Vad är en Super Retina (XDR)-skärm?
 • › De bästa tangentborden 2021 för att uppgradera din skrivupplevelse
 • › Vill du ha ett magiskt tangentbord med Touch ID? Hoppas du har en M1 Mac
 • › Erbjudande: Skaffa en ny 21,5-tums Retina iMac för under 1 000 USD
 • › Så här åtgärdar du “Den här webbplatsen använder betydande minne” på en Mac
 • › Vad är ett system på ett chip (SoC)?