Home Svenska Daglig briefing: Ny Sydafrika Covid-variant utlöser varning i Indien; Premiärminister Modi lägger grunden för Jewars flygplats

Daglig briefing: Ny Sydafrika Covid-variant utlöser varning i Indien; Premiärminister Modi lägger grunden för Jewars flygplats

0

En titt på de bästa nyheterna idag, 26 november 2021.

God morgon,

< b>Big Story 

Timmar efter att sydafrikanska myndigheter meddelade att de hade upptäckt en ny variant av det nya coronavirusetmed en “mycket ovanlig konstellation” av mutationer, har unionens hälsoministerium instruerat stater att noggrant screena och testa resenärer som kommer från eller transiterar genom tre länder där varianten hade bekräftats – Sydafrika, Botswana och Hong Kong.

Endast i Express 

13 år efter attackerna 26/11, Amitabh Bachchan skriver:“Ingen terrorist får tillåtas ändra hur vi är i mörkret, eller med vår granne eller oss själva. Inget enskilt terrordåd får ges makten att förstöra sammankopplingen av våra berättelser, våra plurala solidariteter. Tretton år senare, denna 26/11, när vi börjar se den första glimten efter den förödande pandemin, där vi förlorade många av våra nära och kära, det är löftet som vi högtidligt behöver förnya för oss själva.”

< p>Från förstasidan 

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Fd Mumbais poliskommissarie Param Bir Singhs plötsliga återkomst< /b>i Mumbai efter att ha varit ospårbar i mer än sex månader kom efter en rad utvecklingar i olika rättsliga forum. IPS-tjänstemannen, som shuntades ut från posten som Mumbai-kommissionär i mars, gick under jorden när ärenden började väckas mot honom i Mumbai och andra delar av staten, och Mumbai-polisen inledde undersökningar mot honom.

Prime Minister Narendra Modi lade grundstenen för Jewar International Airportpå torsdag, sa att projektet skulle ge “stora fördelar” för miljoner människor i västra Uttar Pradesh och den nationella huvudstadsregionen. Medan premiärministern spelade utvecklingskortet talade chefsminister Yogi Adityanath om störningar orsakade av “Jinnahs anhängare”, en hänvisning till Samajwadis partiledare Akhilesh Yadav.

En dag efter att han tillkännagav att de lämnade kongressen, 12 av partiets 17 parlamentsledamöter i Meghalaya sa att de gick samman med Trinamool-kongressen, samtidigt som de beklagade att de hade misslyckats med att “segra ledarskapet” trots flera resor till Delhi. TMC har nu blivit det viktigaste oppositionspartiet i församlingen och ersätter kongressen.

Måste läsa 

Punjab Lok Congress Party, den nya politiska klädseln som bildades av Punjabs tidigare chefsminister kapten Amarinder Singh, har utsett en man med ett ganska tvivelaktigt förflutet till president. Sukhinder Singh bokades av CBI 2019 tillsammans med sin fru och son i samband med ett bankbedrägeri på Rs 33 crore. Bara förra månaden blev Singhs hus ännu en gång en razzia av CBI och han åtalades tillsammans med flera andra i ett fall av bedrägeri på 16,80 crore Rs som orsakats av SIDBI och UCO-banker.

Politisk konsensus är vägen framåtför att ha infört fjärromröstning i Indien, sa tjänstemän från Indiens valkommission på torsdagen till en parlamentarisk ständiga kommitté, det är lärt. Tjänstemännen framhöll att fjärromröstning kan kräva lagliga ändringar i vallistans relaterade bestämmelse; valbås, valtjänstemän och territoriellt koncept; genomförande av val; räkning och valförseelser.

Den nyligen genomförda National Family Health Survey-5 (NFHS-5) fann en betydande ökning under de senaste fem åren i antalet kvinnor som har bankkonton — ett tecken på möjlig förbättring av kvinnors sociala och ekonomiska status inom indiska hushåll. Siffrorna för hela Indien visar att nära 80 % kvinnor nu har ett bankkonto som de använder – från 53 procent 2015-16 till 78,6 procent 2019-21. Intressant nog steg siffran för telefonanvändning i hela Indien bland kvinnor från 45,9 % 2015-16 till 54 % 2019-21.

Yusuf Sharif, av vissa känd som Scrap Babu och Gujuri Babu, är nu den rikaste kandidateni det kommande rådsvalet i Karnataka – och i delstatens valhistoria – förklarar tillgångar värda 1 744 crore Rs. Den före detta skrothandlaren, som hävdar att lyckan förändrades efter att ha hittat guld i Kolarfälten, är Congress MLC-kandidat för Bengaluru Urban.

Och slutligen 

Stormästaren Surya Sekhar Ganguly, som har arbetat i Viswanathan Anands team of seconds, skriver om förberedelseprocessen för världsmästerskapet i schack: ”Arbetet man gör i upptakten, förberedelsedelen, man jobbar i princip på olika öppningar och fixar matchstrategin. Du ger spelaren olika positioner, du spelar träningsspel med honom. Du jobbar på slutspelet. För oss började processen åtta månader före världsmästerskapet.”

Delhi Confidential:Föräldrar som tror att deras barn har exceptionella vetenskapliga förmågor besöker ofta vetenskaps- och teknikminister Jitender Singhs bostad för att söka vägledning. Singh blev positivt överraskad när han träffade en sådan kandidat, en 15-årig pojke som har byggt rudimentära satelliter hemma i sin by i Jammu. Ministern satte omedelbart den unge mannen i kontakt med ISRO där han nu är mentor.

I dagens avsnitt av '3 Things' podcast diskuterar vi höjdpunkterna i National Family Health Survey, varför 12 kongressledamöter i Meghalaya har anslutit sig till TMC, och nya restriktioner för internationella resenärer i Indien.

Till imorgon, 

Rahel Philipose och Rounak Bagchi

Express Cartoon av EP:n Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste livenyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd