Bønders protest avsluttes et år: Fullt hus ved Tikri-grensen, sier bøndene vil vente på at SKM skal bestemme seg for å forlate eller bli

0
62

Til tross for at statsministeren kunngjorde opphevelsen av de tre lovene, sier gårdsledere at flere krav ennå ikke er oppfylt. SKM-ledere møtes lørdag for å bestemme om de vil gå videre med parlamentsmarsjen. (Ekspressfoto av Amit Mehra)

Et stort antall bønder som dro til Delhis grenser fredag ​​for å markere førsteårsdagen for deres agitasjon, har bestemt seg for å bli værende til Samyukt Kisan Morcha (SKM) bestemmer seg for neste handlingsmåte.

Den 9. november, SKM hadde kunngjort at 500 bønder vil dra til parlamentet i traktorvognene hver dag fra 29. november til vintersesjonen avsluttes. Til tross for at statsministeren kunngjorde opphevelsen av de tre lovene, sier gårdsledere at flere krav ennå ikke er oppfylt. SKM-ledere møtes lørdag for å bestemme om de vil gå videre med parlamentsmarsjen.

Major Singh Punnawal, en gårdsleder fra Punjab, sa at flere bønder dro til hovedstaden med tog i stedet for å ta traktortraller. «Da agitasjonen ble lansert i fjor, hadde mange kommet til Delhis grenser i traktorvognene sine da de måtte ta med mat; disse fungerte også som soveområder. Nå har vi nok mat og hytter på protestplassene. Å få en traktorvogn til hovedstaden er en kostbar affære siden drivstoffkostnaden er Rs 5000-7000…”

https: sett fra så langt som politisperringen ved T-banestasjonen. Ladoos, jalebis, bananer og snacks ble delt ut mens traktorer bandt sanger om bondebevegelsen og mange brøt ut i improviserte danser.

Blant demonstrantene som sildret inn de siste dagene var mange førstegangsbesøkere.

Manpreet Kaur fra Patiala, hvis familie er involvert i landbruk, sa at hun tok fri fra jobben og ankom stedet torsdag.
«Jeg har alltid støttet protesten, men hadde tid til å være her først nå…, sa hun.

Surinder Kaur, som ankom fra Mansa 24. november, sa: «Det er glede og sorg over at lovene blir opphevet – sorg over at det tok så lang tid. Å bo i traktortraller eller stå noen timer i tog hver gang vi skal hit er ikke lett…» sa hun. Kaur, tilknyttet BKU (Ugrahan), er på proteststedet i Tikri for femte gang.

Såingen av hvete er fullført, noe som gir flere bønder tid til å være på proteststedet nå, sa Gurmel Kaur, som eier 20 store land i Malerkotla. Hun er blant 13 kvinner fra Malerkotla som ankom Tikri for første gang tidligere denne måneden, dro hjem og så kom tilbake for å markere et år med protesten.

«Vi pleide å tro at Delhi var veldig langt unna. Med lovene og protestene føles det ikke så langt unna lenger. Vanligvis er det bare menn fra landsbyen vår som kommer til stedet. Denne måneden bestemte vi oss for å komme også,” sa Savri Sarabjeet, som ankom med kvinnene fra Malerkotla i et solidaritetsshow, selv om hun ikke eier noe jordbruksland.

Noen liker Jasmel Kaur fra Mansa sa at de kommer tilbake på lørdag, etter å ha kommet til Tikri bare for det ettårige arrangementet. “Vi blir i minst en uke,” la Sarabjeet til.

Senior BKU-leder Gurnam Singh Chaduni sa: “De tre lovene er ennå ikke opphevet. Vi forventer at regjeringen også vil ta opp våre andre krav.»

I mellomtiden fikk bøndene fra Punjab en oppløftende velkomst fra Haryana-bønder torsdag og fredag ​​da de marsjerte mot Delhi-grensene på sine traktortraller, busser, biler og jeeper. Haryana-bønder hadde også ordnet frokost og lunsj sammen med søtsaker til dem. Ved Uchana, Jind og Gohana i Panipat-distriktet ventet Haryana-bønder på at de skulle ønske dem velkommen.

Fra Jind flyttet en del av Punjab-bønder mot Singhu og resten gikk mot Tikri-grensen. En landsbyboer sa: «Kjøretøyer fortsatte å bevege seg mot Delhi hele dagen, og bøndene hadde samme entusiasme som for et år siden.»

Major Singh Punnawal, en bondeleder fra Punjab, sa til The Indian Express: «Denne gangen tok mange bønder også toget. Da agitasjonen ble lansert i 2020, hadde et stort antall bønder kommet til Delhi-grensene i traktorvognene sine fordi de den gangen også måtte ta med matmaterialet, men nå har vi tilstrekkelige lagre der. Tidligere var det heller ingen plan for overnatting, og demonstrantene gjorde kjøretøyene sine til å bytte hjem.

I tillegg er traktor-vogn en kostbar affære, da diesel for en tur og tilbake koster alt mellom Rs 5000 og 7000 . Under slike omstendigheter velger et stort antall bønder tog og andre kjøretøy i stedet for traktor-traller.»

I mellomtiden ble det organisert en sammelan i Ambala på torsdag for å styrke båndet mellom ulike samfunn. Chaduni sa: “Det er forsøk på å dele oss på grunnlag av kaste. Vi arrangerte dette arrangementet for å motvirke slike forsøk. Vår kamp er mot kapitalistene.»

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Delhi-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd