Baroda i Mumbai og Patna i Skottland: Hva stedsnavn kan fortelle oss om migrasjon, makthevdelse

0
173

Stedsnavn er fascinerende vitnesbyrd om bevegelsen til mennesker og deres lokalsamfunn.

Gransket over avisarkiver ved Nehru Memorial Library i Delhi forrige måned for et prosjekt om post Independent India, kom jeg tilfeldigvis over en liten artikkel i Hindustan Times, datert 8. august 1947. Madras-regjeringen hadde bestemt seg for å “re-indianisere navnene av tettsteder og byer i provinsen som har gjennomgått en endring under det britiske styret,” rapporterte artikkelen. Dette var dagene før uavhengigheten, og omdøpingen var neppe overraskende. Det som imidlertid slo meg var en linje i stykket som sa: «det er sannsynlig at hovedstaden i provinsen vil miste det portugisiske navnet Madras og bli omdøpt til Chennapatnam.»

Som en av de tre presidentskapene under den britiske regjeringen var engelskmennenes innflytelse på Madras godt kjent. Men navnet bar på minner om en annen fortid, en før East India Company, der vannet i Det indiske hav hadde tatt imot flere grupper av handelsmenn, oppdagelsesreisende og proselytører fra hele verden. Portugiserne var de første som ankom og hadde etablert flere bosetninger langs Coromandelkysten. Selv om det er gjenstand for strid, antas navnet Madras å være avledet fra Madre de Sois, en portugisisk høy autoritet og en av de tidligste nybyggerne i regionen.

Stedsnavn er viktige depoter for historiske og kulturelle prosesser. De gir interessante og ofte oversett detaljer om den politiske stemningen i en region. De er også fascinerende vitnesbyrd om bevegelsen til mennesker og deres lokalsamfunn. Når folk migrerer, bærer de med seg navn på stedene de etterlot seg, eller kulturelle motiver, historiske personer og mye mer.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hvorfor skjer dette? Professor Anu Kapur, som også har skrevet boken “Kartlegging av stedsnavn i India”, sier at det er flere grunner. “For det første er det en følelse av å finne fortrolighet på et nytt sted. For det andre handler det også om kraftetablering på et sted. For det tredje, når et samfunn etablerer seg på et nytt sted, liker det å forsterke sin tilstedeværelse ved å vise frem alle andre kulturelle symboler. Navn er også en del av prosessen med symbolskaping, akkurat som religiøse rom, matboder og lignende, sier hun.

Til sammen har disse navnene som er et produkt av migrasjon, mye å si om måtene folk fra nær og fjern har beveget seg rundt på subkontinentet og har produsert et rikt og variert kulturstoff i landet.

Å gjenskape et etterlatt hjem

Replikering av navn fra hjemlandet deres på et nytt sted er en ganske vanlig måte et migrantsamfunn skaper et kjent miljø på. Kapur i boken hennes gir eksemplet med Moplah-muslimske bøndene i Malabar-regionen som ble dømt til livsvarig fengsel i Andaman-straffekolonien for å ha gjort opprør mot britene på 1800-tallet. På Andamanøyene oppkalte de landsbyene sine Calicut, Wandur, Tirur, Manjeri, Malappuram, Manarghat og Nilambur, etter navnene på deres opprinnelige landsbyer i Sør-Malabar.

I Mumbai, hvor en stor gruppe handelssamfunn slo seg ned etter at britene utviklet øyegruppen til et handelssenter, finnes det flere gater oppkalt etter byer i Vest-India, noe som indikerer den aktive interregionale handelen. «Da East India Company kom til Bombay, var tanken å til slutt flytte fra Surat fordi det ble for politisk ustabilt, og finne en handelsutpost i nærheten. Den eneste måten å utvikle handel i Bombay på var å oppmuntre handelssamfunn fra Surat og dens nærhet til å bosette seg i Bombay, sier Sifra Lentin, Bombay History Fellow ved Gateway House. «Innvandrere fra Gujarat var faktisk de første som kom til Bombay i selskapets periode. De ble garantert religionsfrihet, skattefordeler og andre slike insentiver,” legger hun til.

Den tidlige Gujarati-tilstedeværelsen i Bombay er kanskje grunnen til at vi kommer over Baroda Street i East Mumbai. Samuel Townsend Sheppard antyder i en bok utgitt i 1917 tilstedeværelsen av en Ahmedabad-vei konstruert av Bombay Port Trust i 1883 og oppkalt etter byen i Gujarat. Det er også en Karwar-gate i Fort-området i byen, oppkalt etter byen i Karnataka. Lenin antyder at det også er mulig “disse gatene i nærheten av verftene ble utviklet av Bombay Port Trust og kom opp på grunn av logistikken til lager i henhold til opprinnelsesregionen”.

Nok et eksempel på at et gatenavn blir gjengitt er Charni Road i Sør-Mumbai. Sheppard bemerker i sin bok at dette navnet Charni eller Chendni ble brakt til lokaliteten fra Thana. “Lokaliteten nær Thana jernbanestasjon heter Chendni, og mange innbyggere i Chendni i Thana kom og bosatte seg permanent i Girgaum, i Bombay, og så kalt lokaliteten der de bosatte Chendni,” skriver han.

Også i Delhi, hvor migrasjonskreftene praktisk talt har bygget byen, kommer vi over noen få navn som bæres over av lokalsamfunn fra deres hjemsted. Historiker Narayani Gupta, i sin artikkel ‘Delhis historie som reflektert i dens toponymi’ (2010), notater om bosetninger som utviklet seg i jordbruksområdene i byen som bærer navnene gitt av folk som kom og bosatte seg der. “I noen tilfeller bar de navnet på en landsby de hadde forlatt, og ga det til stedet de bosatte seg i. Det er noen vakre navn som godt kan ha oppstått andre steder, eller hatt en betydning på en lokal dialekt,” skriver hun sammen med eksempler som Holambi, Mehrauli, Kondli, Mundhela, Okhla, Jasola, Malcha, Munirka, Karkardooma, Karkari blant flere.

Tilstrømningen av flyktninger til Delhi etter deling resulterte i at mange nabolag ble etablert med det spesifikke målet å bosette dem. Mens et flertall av dem ble oppkalt etter nasjonalistiske ikoner, var det noen få oppkalt etter byene flyktningene etterlot seg, så vel som Dera Ismail Khan og Gujranwala som er steder i North West Frontier Province.

Hvis ikke navnet på et sted, så er det et motiv fra hjemmene deres som fant plass i den nye byen, slik tilfellet var med Pamposh Enclave, et nabolag i Sør-Delhi bebodd av Kashmiri Pandits. Pamposh i Kashmiri betyr lotus, som vokser i overflod i dalen, og har en spesiell plass i den kollektive identiteten til denne gruppen migranter i Delhi.

Pamposh Enclave in Sør-Delhi (ekspressfoto av Tashi Tobgyal)

Migranter fra Øst-Pakistan som slo seg ned på Andamanøyene etter 1947 hadde også med seg navn som er vanlige i hjemlandet. Durgapur, Shibpur, Madhyamgram, Kalighat, Bijoygarh blant andre er navn på steder i Bengal som har blitt replikert i Andamanene.

På samme måte har navn reist fra India til andre deler av verden også. Ta for eksempel tilfellet med Patna, en landsby i East Ayrshire, Skottland. I følge opptegnelser ble landsbyen etablert i 1802 av William Fullarton, en skotsk soldat, statsmann og forfatter. Fullarton ble født i Patna i Bihar, hvor faren hans var ansatt i East India Company. Han kalte landsbyen i Skottland som en hyllest til hans fødested.

Tilstedeværelsen av Phra Nakhon Si Ayutthaya i Thailand, som henter navnet sitt fra Ayodhya, er bevis på spredningen av hinduismen gjennom handel og migrasjon på tvers av store deler av Sørøst-Asia.

I navnet til de med makt og innflytelse

Enda en måte et migrantsamfunn utøver sin tilstedeværelse på et nytt sted, er når noen blant dem har nok innflytelse til å få et sted oppkalt etter seg. Dette er for eksempel tilfellet med Samuel Street i Mumbai. «Denne veien er oppkalt etter en innfødt Bene-kommandant ved navn Samuel Ezekiel Divekar. Dette var stedet hvor Bene Israel-jødene først slo seg ned da de kom for jobbmuligheter i det innfødte militærregimentet og hvor de bygde Bombays første synagoge i 1796, forklarer Lentin. Hun forteller at gaten ble oppkalt etter Divekar som deltok i den andre Mysore-krigen og ble dekorert for den.

Det jødiske samfunnets tilstedeværelse i Kolkata huskes av tilstedeværelsen av Ezra Street. På slutten av 1700-tallet hadde en stor gruppe merkantile Baghdadi-jøder flyttet til Calcutta i håp om å finne handelsmuligheter. Ezra-familien antas å ha vært den rikeste blant Calcutta-jødene. Selv om det eksisterer en debatt om gaten ble oppkalt etter David Joseph Ezra eller hans sønn Elias David Ezra, er det ingen strid om hva slags innflytelse far og sønn hadde i byen. David Joseph Ezra var en handelsmann i indigo og silke. Han investerte overskuddet han tjente i å bygge store koloniale herskapshus, hvorav mange fortsetter å eksistere i byen. Sønnen hans bygde den 137 år gamle Maghen David-synagogen til minne om faren, som står i den ene enden av Ezra Street.

Maghen David Synagogue (ekspressfoto av Shashi Ghosh)

Marwaris fra Rajasthan var nok et driftig migrantsamfunn som bygde store deler av Kolkata. Marwaris tilstedeværelse og bidrag i byen er tydelig fra antallet skoler, sykehus, templer og andre slike etablissementer bygget av dem. Like bemerkelsesverdige er gatene som ble oppkalt etter fremtredende medlemmer av samfunnet som Hari Ram Goenka-gaten i Bara Bazaar. Hari Ram Goenka var grandonkelen til Rama Prasad Goenka, grunnleggeren av RPG-gruppen. Førstnevnte ble tildelt ridderskap av britene for sitt enestående bidrag til indisk handel.

“I motsetning til store deler av det koloniale India som Bombay, Madras eller Pondicherry hvor lokalsamfunn flyttet inn etter oppmuntring fra kolonisatorene som deretter la ut byen langs fellesskapslinjer, i Calcutta kom handel og andre migrerende grupper inn lenge før kolonistyret,” forklarer Kolkata. -basert historiker Tathagatha Neogi, som også driver kulturarvsorganisasjonen «Immersive Trails». Følgelig, i motsetning til i disse andre byene der spesifikke nabolag ble oppkalt etter samfunnet som bor der, eksisterer det i Calcutta ingen annen slik gate enn den armenske gaten. Den bemerkelsesverdige tilstedeværelsen av migranter i byen kan merkes gjennom navnene på innflytelsesrike medlemmer av samfunnet. «Det er mange gater i Kolkata som er oppkalt etter viktige kokker. For eksempel er det en liten gate i Sealdah kalt Chhaku Khansama Lane, oppkalt etter en kjent kokk. Et flertall av dem var muslimer fra Uttar Pradesh eller Bihar, sier Neogi.

I koloniale ambisjoners navn

Fra 1600-tallet og utover, da europeere satte ut for å utforske og utnytte territorier over hele verden, satte de sine spor i leksikonet med stedsnavn til landene som de brakte under deres kontroll. Når det gjelder kolonimigrasjon, ble stedsnavn ikke bare brukt for kulturell forsterkning, men også for å etablere overherredømme. Portugiserne kalte havnebyen Goa som Vasco Da Gama etter oppdageren som var den første som ankom India ved Calicut. Til dags dato er Vasco fortsatt et populært navn i Goa.

Det danske østindiske kompaniet som ankom India på midten av 1600-tallet opprettet en kommersiell enhet på Nicobar-øyene, som de kalte Frederics Islands til ære for Frederick V, kongen av Danmark-Norge. “Blant danskene var det vanlig å navngi de koloniserte etter deres kongefamilie eller hjemland,” skriver Kapur. Hun skriver at «dagboken til en misjonær som tjenestegjorde på Nikobarøyene i 1770, informerer oss om at danskene hadde kalt disse øyene New Denmark.» På samme måte ble Serampore i Vest-Bengal, hvor danskene hadde en annen bosetning, kalt Frederiksnagore etter den danske kongen.

Den franske koloniale tilstedeværelsen i Pondicherrys historie er til å ta og føle på i den eksisterende inndelingen av byen mellom den “hvite byen” og “den svarte byen”. Interessant nok fortsetter store deler av den hvite byen å være strødd over med gatenavn som bærer prefikset “rue de”, som betyr “gate til” på fransk. Enda en måte franskmennene planla byen på, var å etablere separate nabolag for samfunnene som Vellala Street, Chetty street, Kômutti street, Vannara street og lignende. Forfatter Ari Gautier, som har skrevet flere historiske skjønnlitterære bøker om Pondicherry, forklarer at franskmennene hentet inn folk fra hele Sør-India for å jobbe i den nye bosetningen som handelsmenn, vevere, kjøpmenn og ansatte i den franske regjeringen. For å bosette dem bygde de separate gater som adskilte dem på kaste- og samfunnslinjer. “Vellalar, for eksempel, er et landbrukssamfunn som bor rundt den Immaculate kirken. Men i løpet av kolonitiden flyttet de sitt tradisjonelle yrke til å bli en del av den franske administrasjonen, sier Gautier. “Kômutti er en annen gren av Chettiars, hovedsakelig fra Andhra Pradesh. Vannaras er vaskemannkasten fra Tamil Nadu.»

Rue Surcouf i Pondicherry (ekspressfoto av Adrija Roychowdhury)

Portugiserne, danskene og franskmennene forlot navnene sine, men var stort sett begrenset til visse lommer og ble definitivt bleke foran britenes innvirkning på navngivningssteder i India. “Økonomisk utnyttelse var britenes primære mål når de tok over India. Denne intensjonen hadde manifestert seg i deres plan om å endre stedsnavnene i landet», skriver Kapur. Hun skiller mellom de to måtene britene påvirket stedsnavn i India. Den ene var i engelskiseringens natur og den andre var i anglikiseringens ånd. I tilfelle av førstnevnte ble personlige engelske navn og ord introdusert, for eksempel navnene på bakkestasjoner som Dalhousie og McLeodganj. I tilfelle av sistnevnte ble stavemåten til noen få navn endret for å passe til britisk uttale.

Ingen steder blir britenes intensjon om å utøve sin autoritet gjennom stedsnavn så tydelig som den i deres bygning i New Delhi etter skiftet av hovedstaden fra Calcutta i 1911. I hjertet av den nye byen lå Kingsway, en seremoniell boulevard som feide ned fra Viceroy's House, oppkalt etter en hovedvei i London sentrum. Denne veien ble delt i to av enda en vei oppkalt etter en gate i London kalt Queensway. Historikeren Swapna Liddle forklarer i sin bok 'Connaught Place and the making of New Delhi' at i britenes New Delhi ble veier som huser de fra de høyere sjiktene av regjeringen oppkalt etter de britiske monarker som King Edward Road, Queen Victoria Road og King George's Avenue. Så var det gater oppkalt etter de som hadde spilt en spesiell rolle i styringen og etableringen av det britiske imperiet som Clive Road, Curzon Road, Hastings Road blant andre. Interessant nok lå britene langs gater oppkalt etter de tidligere indiske monarkene som Ashoka Road, Akbar Road, Aurangzeb Road og Shah Jahan Road. Hensikten var tydeligvis å fastslå det faktum at selv om britene var outsidere, var deres imperiale ambisjoner på samme linje som de som var okkupert av den høye og mektige indisk historie.

Videre lesing:

Anu Kapur, Kartlegging av stedsnavn i India, Taylor og Francis, 2019

Narayani Gupta, Delhis historie som reflektert i dens toponymi, i ‘Celebrating Delhi’, Mala Daya (red.) Penguin Books Limited, 2010

Samuel Townsend Sheppard, Bombay stedsnavn og gate -navn; en utflukt til Bombay Citys historie, Times Press, 1917

Swapna Liddle, Connaught Place and the making of New Delhi, Speaking Tiger Books, 2018

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forskningsnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.