Waarom geven mensen zoveel geld uit aan MacBooks?

0
65

Er zijn veel woorden die je zou kunnen gebruiken om een ​​MacBook te beschrijven, maar & #8220;goedkoop” is er niet een van. Dat geldt voor de prijs, en ook voor de algehele gebruikerservaring. Hoewel niet voor iedereen, is dit de reden waarom sommigen van ons glanzende stukjes aluminium van het Apple-merk blijven kopen.

Een solide macOS-ervaring

macOS is niet perfect, maar het is nog steeds het beste desktopbesturingssysteem dat ik heb gebruikt. Het neemt de betrouwbaarheid en veiligheid van UNIX en maakt het gebruiksvriendelijk en vrijwel onfeilbaar. Als je workflow compatibel is met het macOS-platform (en dat is het waarschijnlijk ook), gaat het besturingssysteem op in de achtergrond en kun je ermee aan de slag.

GERELATEERDEen back-up van uw Mac maken en bestanden herstellen met Time Machine

Het is gemakkelijk om enkele van de meest elementaire meegeleverde functies zoals Time Machine of Spotlight als vanzelfsprekend te beschouwen, maar ze stellen me nooit teleur. Sommige functies, zoals Control Center en Monterey's nieuwe “Wis alle inhoud en instellingen” optie zijn rechtstreeks uit iOS gehaald en voelen zich toch thuis op de desktop.

Je kunt dieper ingaan op Automator of Apple Script als je daar zin in hebt. Elke dag gebruik ik een eenvoudige rechtsklikoptie om het formaat van afbeeldingen te wijzigen voor publicatie op deze website. Met snelkoppelingen hebt u toegang tot enkele van deze opties met behulp van codeerblokken met slepen en neerzetten. Als u vertrouwd bent met het gebruik van een opdrachtregel, is Terminal verreweg de snelste manier om te werken.

Advertentie

De beveiliging van Apple kan voor sommigen een beetje overdreven zijn, maar dit geeft me het vertrouwen om geen antivirussoftware te gebruiken. Met een iOS-achtig machtigingssysteem kun je bepalen welke apps toegang hebben tot je gegevens of naar bepaalde mappen kunnen schrijven, terwijl System Integrity Protection systeembestanden volledig beschermt en voorkomt dat processen van de eerste partij het slachtoffer worden van code-injectie.

macOS is uitgegroeid tot een serieus productief platform. Apps zoals Safari zijn geoptimaliseerd met het batterijverbruik in gedachten, terwijl Apple Notes nu aantoonbaar beter is dan giganten voor het maken van aantekeningen zoals Evernote (meer nog als je bedenkt dat Apple Notes volledig gratis te gebruiken is).

GERELATEERDWat is de M1-chip van Apple voor de Mac?

Er is altijd de Hackintosh-route, maar ik wil niet het gedoe van het configureren van hardware en het patchen van installatieprogramma's. Wat notebooks betreft, zijn je Hackintosh-opties nog beperkter, en de overstap van Apple naar zijn eigen op ARM gebaseerde architectuur kan het einde betekenen voor de praktijk. Voor de prijs die je voor een MacBook betaalt, koop je een kaartje om het beste besturingssysteem voor een groot aantal gebruikers te gebruiken.

Anderen zouden sommige van deze voordelen als nadelen beschouwen, en geen enkel besturingssysteem is perfect of immuun voor beveiligingsproblemen. macOS doet niet alles, en het is niet per se een platform dat tweakers en hackers zal plezieren. Gaming is notoir wankel op een Mac, en we raden af ​​om zelfs de nieuwste MacBook Pro te kopen als gamen prioriteit nummer één is. Maar al met al is het nog steeds mijn favoriete besturingssysteem.

MacBooks zijn betrouwbaar

Mijn vorige MacBook ging bijna tien jaar mee . Het is een Retina MacBook Pro uit 2012 met een schamele 8 GB RAM en een magere 256 GB solid-state opslag. Als ik had geweten dat ik er negen jaar dienst mee zou doen, had ik destijds misschien voor een capabeler model gekozen. Daarom heb ik in november 2021 een high-end 16-inch MacBook Pro gekocht om hem te vervangen.

Hoewel de gebruikerservaring aan het einde van zijn levensduur enigszins was verminderd, weigert het verdomde ding nog steeds te sterven. Er is geen ondersteuning voor de nieuwste versie van macOS, maar dat weerhield me er tot een paar weken geleden niet van om er dagelijks mee te rijden. Ik liet de batterij vervangen, evenals het trackpad (dat werd afgedekt door AppleCare) nadat er een whiteboard op was gevallen (ja, echt).

Hoewel Apple een aantal misstappen heeft gemaakt in eerdere modellen, is het niet zeldzaam dat oude MacBooks tien jaar of langer later nog steeds sterk zijn. Het gevreesde 'vlindertoetsenbord' en de teleurstellende thermische prestaties van de vorige generatie Intel MacBook Pro-modellen zijn een smet op een verder ijzersterke reeks notebooks.

GERELATEERDDe nieuwe Macbook Pro's van Apple zijn deze keer echt voor de pro's

Sommige van die misstappen waren ontwerpfouten. Velen hadden kritiek op de “DongleBook Pro” toen Apple besloot all-in te gaan op USB-C en SD-kaartsleuven en HDMI-poorten te verwijderen. Maar dat is veranderd met de nieuwe generatie machines, en het enige dat ze echt missen, is USB-A-connectiviteit. Zelfs MagSafe is teruggekeerd, tot grote vreugde van iedereen die ooit over hun laptopoplader is gestruikeld.

Advertentie

Er zijn vier MacBooks in mijn huis, drie van hen zijn tien jaar oud en geen van hen is klaar om te worden gerecycled. Ik heb nog nooit een andere notebook gehad die in de buurt kwam en ik ben ervan overtuigd dat Apple's voorliefde voor bouwkwaliteit er veel mee te maken heeft.

Software-ondersteuning gaat maar door

Net als de iPhone ondersteunt Apple zijn Mac-hardware goed met jarenlange gratis updates. Mijn laatste MacBook Pro ontving zeven belangrijke OS-upgrades, van Mountain Lion in 2012 tot Catalina in 2019.

Zelfs als een model de ondersteuning voor nieuwe OS-upgrades verliest, krijgt u een jaar lang beveiligingspatches. Soms geeft Apple zelfs beveiligingspatches uit voor machines buiten dit venster. In november 2020 ontving High Sierra een beveiligingspatch, hoewel deze drie jaar achterliep op de meest recente release. Catalina ontving ook een update rond de tijd dat Monterey in 2021 werd uitgebracht.

Omdat de hardware van Apple meestal lang meegaat, is er een toegewijde gemeenschap van softwareontwikkelaars die patchers maken waarmee je niet-ondersteunde versies van macOS op oudere hardware kunt installeren. Dit biedt de nieuwste versies van apps zoals Safari en stelt je in staat om te communiceren met nieuwe versies van iOS en iPadOS, hoewel het wat meer onderhoud vereist dan een Mac die nog steeds op de radar van Apple staat.

GERELATEERDDus je Mac krijgt geen macOS-updates, wat nu ?

Als je besluit deze weg te gaan omdat je Mac geen macOS-upgrades meer ontvangt, moet je onderzoeken hoe je huidige model de nieuwe versie zal verwerken voordat je erin springt. Als een lichtgewicht Linux-distro er niet in slaagt jaren meer service uit je Mac te halen (en Linux komt naar Apple Silicon-modellen, aangezien de bootloader van Apple niet-ondertekende kernels weigert).

You Can Always Sell Zij

De instapprijs is hoog, maar dat geldt ook voor de inruilwaarde in tegenstelling tot vergelijkbare Windows-laptops. Apple-hardware behoudt zijn waarde, deels vanwege de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook omdat de machines wenselijk zijn waar de meeste Windows-leveranciers geen gebruik van kunnen maken. Is dit de “cultus van Apple” op het werk?

Advertentie

Of deze reputatie nu terecht is of niet, het is een feit dat uw MacBook zelfs jaren nadat hij als “vintage” door Appel. De eigen inruilmogelijkheden van het bedrijf kunnen het beste worden genegeerd, aangezien er genoeg tweedehandskopers zijn die u uw MacBook uit handen zullen nemen.

Vanaf november 2021 worden modellen zoals de eerder genoemde tien jaar oude Retina MacBook Pro in goede staat nog steeds verkocht voor ongeveer $ 150 tot $ 400 op eBay. Dat lijkt waanzin voor een machine die geen software-updates meer ontvangt, in een tijd waarin Apple overgaat op een geheel andere systeemarchitectuur.

Als je dit fenomeen vanuit een kortetermijnperspectief bekijkt, kan het troost bieden aan iedereen die overweegt een MacBook te proberen. Dit geldt met name voor Apple Silicon-modellen, die misschien wel de meest "toekomstbestendige" computers die momenteel op de markt zijn.

Duur betekent niet noodzakelijk te duur

Vraag jezelf af: zijn de nieuwe Apple Silicon MacBooks echt zo duur? Hoewel het waar is dat je vergelijkbare Windows-laptops kunt kopen en $ 1000 of meer kunt besparen, kun je op dit moment niet noodzakelijk de prestaties en efficiëntie evenaren.

Advertentie

De M1 MacBook Air kan zo ongeveer alles doen waar de gemiddelde gebruiker een laptop voor zou willen hebben, en het is ongelooflijk snel dankzij het werk van Apple aan het optimaliseren van software voor de nieuwe hardware. Hij vliegt niet alleen in webbrowsing en lichte videobewerking, hij doet dit zonder in een radiator te veranderen en de batterijduur is ongeëvenaard in een vergelijkbare Windows-machine.

Als je Windows niet nodig hebt (en er zijn veel legitieme redenen om voor het besturingssysteem van Microsoft te kiezen), is macOS misschien de betere keuze. Apple biedt iets dat je letterlijk nergens anders kunt krijgen (althans nu) en vraagt ​​er een premie voor. Hoewel de toegangsprijs hoger kan zijn dan het alternatief, krijgt u een unieke gebruikerservaring.

GERELATEERDM1 Pro of M1 Max MacBook: welke moet je kopen?

Kijk nu eens naar de 14- en 16-inch MacBook Pro-modellen met hun M1 Pro- en M1 Max-chips. Op het moment van schrijven zijn dit de krachtigste laptops ter wereld en dat zie je terug in de prijs. U krijgt niet alleen ongeëvenaarde prestaties per watt, u krijgt ook een van de beste schermen, indrukwekkende luidsprekers en een toetsenbord dat net zo goed is als alle andere in een solide metalen chassis.

< p>We zullen moeten afwachten hoe Intel's draagbare Alder Lake CPU's eruit zullen zien wanneer ze in 2022 op de markt komen, maar zelfs als ze Apple overtreffen (en het is goed voor iedereen als ze dat doen) de M1 Max en M1 Pro zullen nog steeds tot de krachtigste en meest efficiënte laptops op de markt behoren. En ze zullen nog steeds een genot zijn om te gebruiken.

En dan is er nog het ecosysteem

Als je al Apple-producten zoals de iPhone gebruikt, past een Mac comfortabel in je leven. Je zit al “vast” in het Apple-ecosysteem, en de naadloze manier waarop Apple-apparaten met elkaar spelen, zal je verder naar binnen trekken.

Je kunt apps zoals Safari en Herinneringen overdragen tussen je Mac en iPhone, of gewoon iets op het ene apparaat kopiëren en op het andere plakken. Zodra je een foto op je iPhone hebt gemaakt, verschijnt deze in de Foto's-app van je Mac, zonder enige input van jou. Je kunt sms-berichten en iMessage-gesprekken rechtstreeks op je Mac beantwoorden en ook telefoontjes of FaceTime-gesprekken aannemen.

GERELATEERDAirPlay van iPhone of iPad naar je Mac

Als je een Apple Watch hebt, wordt je Mac automatisch ontgrendeld wanneer je het deksel opent. Je kunt het scherm van je iPhone via AirPlay op je Mac afspelen om je video's op een groter en helderder scherm te zien. Snelkoppelingsrecepten kunnen nu worden gedeeld tussen apparaten en je kunt Niet storen op alles instellen met Focus vanaf één apparaat.

Advertentie

Je iCloud-opslag wordt ook gedeeld tussen je apparaten, zodat je kunt opslaan het bureaublad van uw Mac en documenten in iCloud naast uw foto's en apparaatback-ups. Apps kunnen naadloos bestanden delen, zodat je in apps zoals GarageBand of iMovie kunt werken, ongeacht welk apparaat je bij je hebt.

Deze gemakken worden zo'n tweede natuur dat het moeilijk is om een ​​ontsnapping te doorgronden. Android en Windows zijn niet op dezelfde manier ontwikkeld als macOS en iOS. Als alleen Windows Phone al die jaren geleden was geslaagd, wie weet hoe het ecosysteem van Microsoft de zaken nu vooruit zou kunnen helpen.

Er is' ;s Geen perfecte computer

MacBooks zijn niet perfect. Ze behoren tot de minst repareerbare computers die je kunt kopen, en de imposante aanpak van Apple is niet voor iedereen weggelegd. macOS heeft aantoonbaar minder gratis software-oplossingen beschikbaar dan Windows, en zoals eerder vermeld, is het verre van een gamerplatform. En dan hebben we het nog niet eens over de inkeping gehad.

Maar ik heb nog steeds duizenden uitgegeven aan een nieuwe MacBook Pro, en ik heb er geen moment spijt van. Als je geïnteresseerd bent om de MacBook zelf te laten springen, bekijk dan onze aanbevolen MacBooks voor school, werk en algemeen gebruik.

De beste MacBooks voor 2021 Best MacBook Overall MacBook Pro 14-inch (M1 Pro, 2021) Amazon

$ 1999.00
& nbsp;

Beste budgetoptie 2020 Apple MacBook Air-laptop: Apple M1-chip, 13-inch Retina-display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-opslag, toetsenbord met achtergrondverlichting, FaceTime HD-camera, Touch ID. Werkt met iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 827,08
$ 999.00 Bespaar 17%

Beste voor studenten 2020 Apple MacBook Air-laptop: Apple M1-chip, 13-inch Retina-display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-opslag, toetsenbord met achtergrondverlichting, FaceTime HD-camera, Touch ID. Werkt met iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 827,08
$ 999.00 Bespaar 17%

Budget 4K-monitor Dell S2721Q 27-inch 4K UHD, IPS-monitor met ultradunne rand, AMD FreeSync, HDMI, DisplayPort, VESA-gecertificeerd, zilver Amazon

$ 389,99
 

Beste MacBook voor gaming MacBook Pro 16-inch (M1 Pro, 2021) Amazon

$ 2499.00
& nbsp;

Read next

  • & rsaquo; Wat is een systeem op een chip (SoC)?
  • › Black Friday 2021: beste technische deals
  • › Black Friday 2021: beste pc-deals
  • › Hoe u de verlichting aanzet met uw wekker
  • › 12 basis Excel-functies die iedereen zou moeten kennen
  • › Black Friday 2021: Beste Apple-deals