Varför spenderar folk så mycket pengar på MacBooks?

0
48

Det finns många ord du kan använda för att beskriva en MacBook men & #8220;billigt” är inte en av dem. Det gäller priset och även den övergripande användarupplevelsen. Även om det inte är för alla, är det här varför några av oss fortsätter att köpa glänsande Apple-märkta bitar av aluminium.

En solid macOS-upplevelse

macOS är inte perfekt, men det är fortfarande det bästa skrivbordsoperativsystemet jag har använt. Den tar tillförlitligheten och säkerheten från UNIX och gör den användarvänlig och praktiskt taget idiotsäker. Om ditt arbetsflöde är kompatibelt med macOS-plattformen (och det är det förmodligen) smälter operativsystemet in i bakgrunden och låter dig bara fortsätta med det.

RELATERATSå här säkerhetskopierar du din Mac och återställer filer med Time Machine

Det är lätt att ta några av de mest grundläggande funktionerna som Time Machine eller Spotlight för givet, men de sviker mig aldrig. Vissa funktioner som Control Center och Monterey’s nya “Radera allt innehåll och inställningar” alternativet har lyfts direkt ur iOS och ändå lyckas känna sig hemma på skrivbordet.

Du kan komma in på djupet med Automator eller Apple Script om du är så sugen. Varje dag använder jag ett enkelt högerklicksalternativ för att ändra storlek på bilder för publicering på denna webbplats. Genvägar låter dig komma åt några av dessa alternativ med hjälp av dra-och-släpp kodningsblock. Om du är bekväm med att använda en kommandorad är Terminal det överlägset snabbaste sättet att arbeta.

Annons

Apples säkerhet kan vara lite överivrig för vissa smaker, men detta ger mig självförtroende att inte köra något antivirusprogram. Ett iOS-liknande behörighetssystem låter dig styra vilka appar som kan komma åt dina data eller skriva till vissa mappar, medan System Integrity Protection direkt skyddar systemfiler och stoppar förstapartsprocesser från att falla offer för kodinjektion.

macOS har mognat till en seriöst produktiv plattform. Appar som Safari är optimerade med batteriförbrukning i åtanke, medan Apple Notes nu utan tvekan är bättre än att ta anteckningar som Evernote (mer så när du anser att Apple Notes är helt gratis att använda).

RELATERATVad är Apples M1-chip för Mac?

Det finns alltid Hackintosh-vägen, men jag vill inte ha besväret med att konfigurera hårdvara och korrigera installationsprogram. När det gäller bärbara datorer är dina Hackintosh-alternativ ännu mer begränsade, och Apples byte till sin egen ARM-baserade arkitektur kan innebära slutet för praktiken helt och hållet. Priset du betalar för en MacBook köper dig en biljett för att använda det som utan tvekan är det bästa operativsystemet för ett brett spektrum av användare.

Andra skulle klassa några av dessa fördelar som nackdelar, och inget operativsystem är perfekt eller immunt mot säkerhetsproblem. macOS klarar inte allt, och det är inte nödvändigtvis en plattform som kommer att tillfredsställa tweakers och hackare. Gaming är notoriskt skakigt på en Mac, och vi rekommenderar inte att du köper ens den senaste MacBook Pro om spel är din första prioritet. Men sammantaget är det fortfarande mitt föredragna operativsystem.

MacBooks är pålitliga

Min tidigare MacBook höll nästan tio år . Det är en Retina MacBook Pro från 2012 med ynka 8 GB RAM och ynka 256 GB solid-state-lagring. Om jag hade vetat att jag skulle få nio års tjänst på det, hade jag kanske valt en mer kapabel modell vid den tiden. Det var därför jag köpte en förstklassig 16-tums MacBook Pro för att ersätta den i november 2021.

Medan användarupplevelsen försvagades något i slutet av sitt liv, vägrar den jävla saken fortfarande att dö. Det finns inget stöd för den senaste versionen av macOS, men det hindrade mig inte från att köra den dagligen förrän för bara några veckor sedan. Jag lät byta ut batteriet, liksom styrplattan (som täcktes av AppleCare) efter att en whiteboard föll på den (ja, verkligen).

Även om Apple har gjort några misstag i tidigare modeller, är det inte ovanligt att hitta gamla MacBook-datorer som fortfarande fungerar ett decennium eller mer senare. Det fruktade “fjärilstangentbordet” och underväldigande termisk prestanda i den tidigare generationens Intel MacBook Pro-modeller är skavanker på en annars stensolid serie av bärbara datorer.

RELATERATApples nya Macbook-proffs är verkligen för proffsen den här gången

Några av dessa felsteg var designbrister. Många förkastade “DongleBook Pro” när Apple bestämde sig för att gå all-in på USB-C och bli av med SD-kortplatser och HDMI-portar. Men det har förändrats med den nya generationen maskiner, och det enda de verkligen saknar är USB-A-anslutning. Till och med MagSafe har kommit tillbaka, till stor glädje för alla som någonsin snubblat över sin bärbara laddare.

Annons

Det finns fyra MacBook-datorer i mitt hus, tre av dem är tio år gamla, och ingen av dem är redo för återvinning ännu. Jag har aldrig haft en annan bärbar dator i närheten, och jag är övertygad om att Apples förkärlek för byggkvalitet har mycket att göra med det.

Programvarusupport fortsätter och fortsätter

Precis som iPhone gör Apple ett bra jobb med att stödja sin Mac-hårdvara med år av gratis uppdateringar. Min senaste MacBook Pro fick sju stora OS-uppgraderingar, från Mountain Lion 2012 till Catalina 2019.

Även när en modell förlorar stöd för nya OS-uppgraderingar får du ett års säkerhetskorrigeringar. Ibland utfärdar Apple till och med säkerhetskorrigeringar för maskiner utanför det här fönstret. I november 2020 fick High Sierra en säkerhetskorrigering även om det var tre år efter den senaste versionen. Catalina fick också en uppdatering när Monterey släpptes 2021.

Eftersom Apples hårdvara tenderar att hålla, finns det en dedikerad grupp av mjukvaruutvecklare som producerar patcher som låter dig installera versioner av macOS som inte stöds på äldre hårdvara. Detta ger de senaste versionerna av appar som Safari och låter dig kommunicera med nya versioner av iOS och iPadOS, även om det kräver lite mer underhåll än en Mac som fortfarande finns på Apples radar.

RELATERATSå din Mac får inte macOS-uppdateringar, nu vad ?

Om du bestämmer dig för att gå den här vägen eftersom din Mac inte längre tar emot macOS-uppgraderingar, bör du undersöka hur din nuvarande modell kommer att hantera den nya versionen innan du hoppar in. Om du inte lyckas med en lätt Linux-distro kan du få flera år mer service av din Mac (och Linux kommer till Apple Silicon-modeller, eftersom Apples starthanterare inte avvisar osignerade kärnor).

Du kan alltid sälja Dem

Även om priset för inträde är högt, så är andrahandsvärdet också i motsats till jämförbara bärbara Windows-datorer. Apples hårdvara håller sitt värde, dels för dess byggkvalitet och tillförlitlighet, men också för att maskinerna har önskvärdheter som de flesta Windows-leverantörer inte verkar kunna utnyttja. Är detta “kulten av Apple” på jobbet?

Annons

Oavsett om detta rykte är berättigat eller inte, är det ett faktum att din MacBook fortfarande kommer att tjäna en slant även år efter att den klassats som “vintage” av Apple. Företagets egna inbytesalternativ ignoreras bäst eftersom det finns många andrahandsköpare som tar din MacBook ur händerna.

Från och med november 2021 säljs modeller som den tidigare nämnda decennium gamla Retina MacBook Pro fortfarande för cirka 150 till 400 USD på eBay i gott skick. Det verkar vara galenskap för en maskin som inte längre tar emot programuppdateringar, vid en tidpunkt då Apple går över till en helt annan systemarkitektur.

Om du undersöker detta fenomen ur ett kortsiktigt perspektiv kan det ge tröst för alla som funderar på att prova en MacBook. Detta gäller särskilt Apple Silicon-modeller, som kan vara de mest “framtidssäkrade” datorer på marknaden just nu.

Dyra betyder inte nödvändigtvis för dyrt

Fråga dig själv: är de nya Apple Silicon MacBooks verkligen så dyra? Även om det är sant att du kan köpa jämförbara bärbara Windows-datorer och spara $1000 eller mer, kan du inte nödvändigtvis matcha prestanda och effektivitet just nu.

Annons

M1 MacBook Air kommer att göra nästan allt som den genomsnittliga användaren skulle vilja ha en bärbar dator till, och det är otroligt snabbt tack vare Apples arbete med att optimera mjukvaran för att passa den nya hårdvaran. Inte bara flyger den i webbsurfning och lätt videoredigering, den gör det utan att förvandlas till en kylare och batteritiden är oöverträffad i alla jämförbara Windows-maskiner.

Om du inte behöver Windows (och det finns många legitima anledningar till att man kan välja Microsofts operativsystem), kan macOS vara det bättre valet. Apple tillhandahåller något du bokstavligen inte kan få någon annanstans (åtminstone just nu) och tar betalt för det. Även om inträdespriset kan vara högre än alternativet, får du en unik användarupplevelse.

RELATERATM1 Pro eller M1 Max MacBook: Vilken ska du köpa?

Titta nu på 14 och 16-tums MacBook Pro-modellerna med deras M1 Pro och M1 Max-chips. När detta skrivs är det här världens mest kraftfulla bärbara datorer, och det återspeglas i priset. Du får inte bara oöverträffad prestanda per watt, du får en av de bästa bildskärmarna, imponerande högtalare och ett tangentbord som är lika bra som alla andra i ett solidt metallchassi.

< p>Vi får vänta och se hur Intels bärbara Alder Lake-processorer ser ut när de kommer ut på marknaden 2022, men även om de överträffar Apple (och det är bra för alla om de gör det) M1 Max och M1 Pro kommer fortfarande att vara bland de mest kraftfulla och effektiva bärbara datorerna på marknaden. Och de kommer fortfarande att vara en fröjd att använda.

And Then There’s the Ecosystem

Om du redan använder Apple-produkter som iPhone, passar en Mac bekvämt in i ditt liv. Du har redan “fast” i Apples ekosystem, och det sömlösa sättet som Apple-enheter spelar mot varandra kommer att dra in dig ytterligare.

Du kan lämna över appar som Safari och Påminnelser mellan din Mac och iPhone, eller helt enkelt kopiera något på en enhet och klistra in det på den andra. Så snart du har tagit ett foto på din iPhone visas det i din Mac's Photos-app, utan någon input från dig. Du kan svara på textmeddelanden och iMessage-konversationer direkt på din Mac och ta telefonsamtal eller FaceTime-samtal också.

RELATERADESå här AirPlay från iPhone eller iPad till din Mac

Om du har en Apple Watch låses din Mac upp automatiskt när du öppnar locket. Du kan AirPlay din iPhones skärm till din Mac för att se dina videor på en större och ljusare skärm. Genvägsrecept kan nu delas mellan enheter och du kan ställa in Stör ej på allt med fokus från en enda enhet.

Annons

Din iCloud-lagring delas också mellan dina enheter, så att du kan lagra din Macs skrivbord och dokument i iCloud tillsammans med dina foton och säkerhetskopior av enheter. Appar kan dela filer sömlöst, så att du kan arbeta i appar som GarageBand eller iMovie oavsett vilken enhet du har på dig.

Dessa bekvämligheter blir så naturliga att det är svårt att förstå en flykt. Android och Windows utvecklas inte tillsammans på samma sätt som macOS och iOS är. Om bara Windows Phone hade lyckats för alla dessa år sedan, vem vet hur Microsofts ekosystem kunde driva saker framåt just nu.

Där&#8217 ;s ingen perfekt dator

MacBooks är inte perfekta. De är bland de minst reparerbara datorerna du kan köpa, och Apples imponerande tillvägagångssätt är inte för alla. macOS har utan tvekan färre tillgängliga gratis mjukvarulösningar än Windows, och som tidigare nämnts är det långt ifrån en spelares plattform. Och vi har inte ens nämnt hacket.

Men jag spenderade fortfarande tusentals på en ny MacBook Pro, och jag ångrar det inte ett dugg. Om du är intresserad av att få MacBook att hoppa själv, ta en titt på våra rekommenderade MacBooks för skola, arbete och allmänt bruk.

De bästa MacBooks för 2021 Bästa MacBook Övergripande MacBook Pro 14-tum (M1 Pro, 2021) Amazon

$ 1999,00
& nbsp;

Bästa budgetalternativet 2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, Bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 827,08
$ 999,00 Spara 17%

Bäst för studenter 2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; Space Grey Amazon

$ 827,08
$ 999,00 Spara 17%

Budget 4K-skärm Dell S2721Q 27-tums 4K UHD, IPS Ultra-Thin Bezel Monitor, AMD FreeSync, HDMI, DisplayPort, VESA-certifierad, Silver Amazon

389,99 USD
 

Bästa MacBook för spel MacBook Pro 16-tum (M1 Pro, 2021) Amazon

$ 2499,00
& nbsp;

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Vad är ett system på ett chip (SoC)?
  • › Black Friday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
  • › Black Friday 2021: Bästa PC-erbjudanden
  • › Så här tänder du ljus med ditt larm
  • › 12 grundläggande Excel-funktioner som alla borde känna till
  • › Black Friday 2021: Bästa Apple-erbjudanden