Varannan kvinna känner psykisk oro “när det pratas om klimatet”

0
124

Publicerad 27 november 2021 kl 17.39

Inrikes. Nio av tio kvinnor tycker att det är viktigt med “hållbarhet” och varannan kvinna känner sig “orolig” när det pratas om klimat och hållbarhet. Det visar en ny undersökning som Norstat har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

En ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet beskriver den starka oro som upplevs kopplad till den påstådda “klimatkrisen”. De som mår sämst är den yngre generationen där nästan sex av tio är mycket eller extremt oroade över situationen.

– Att det numera finns psykologer som är specialinriktade mot klimat- och miljöfrågor är en naturlig följd av vårt mående – väldigt många kvinnor tampas med otillräcklighetskänslor och oro för framtiden kopplat till hållbarhet, säger Jennie Knutsson, kommunikationschef på Aller media, som betalat för undersökningen från Norstat, i ett pressmeddelande.

I gruppen svenska kvinnor 18–29 år är oro för klimatet den främsta anledningen till att de tycker att det är viktigt med hållbarhet.

Samma undersökning visar att oron ger upphov till förändring – sju av tio kvinnor i Sverige har det senaste året gjort livsstilsförändringar för att “leva mer hållbart”.