Kryptovaluta: Hur nålen gick från förbud till reglering

0
60

Medan den äldre lagförslaget försökte införa ett förbud mot all kryptorelaterade verksamhet, kommer den nya att försöka göra en tydlig åtskillnad när det kommer till dess ofta använda kategorisering som en valuta.

På mindre än två år har det skett en märkbar förändring i Centrets ställningstagande till kryptovalutor – att potentiellt definiera dessa virtuella valutor som finansiella tillgångar och att sluta med ett fullständigt förbud mot deras cirkulation – mestadels baserat på två specifika triggers: Högsta domstolens beslut från mars 2020 som ändrade Reserve Bank of Indias åtgärd att minska penningmängden till kryptobörser, och den exponentiella ökningen av investeringsflöden till kryptotillgångar efter domen.

< p>Förändringen i regeringens ståndpunkt framgår av titeln och omfattningen av den nya lagstiftningen – The Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021 – som skiljer sig tydligt från den tidigare – Banning of Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2019 –rekommenderades för ett par år sedan av en interministeriell kommitté bestående av representanter från finansministeriets departement för ekonomifrågor, informationsteknologidepartementet, SEBI och RBI, men till slut blev det inte infört av regeringen i parlamentet.

Förklarat |Hur regleras kryptovalutor i länder runt om i världen?

Medan den äldre lagen försökte införa ett fullständigt förbud mot all kryptorelaterade verksamhet inklusive gruvdrift, köp, innehav, försäljning och handel, kommer den nya däremot att försöka göra en tydlig åtskillnad när det kommer till dess ofta använda kategorisering som valuta — med den definitionsmässiga tydlighet som förväntas ha en tydlig betydelse för den reglerande aspekten. Genom att inte behandla dessa finansiella tillgångar som valutor tyder det på att centret strävar efter att ta itu med några av de makroekonomiska risker som kryptovalutor som har flaggats upprepade gånger av centralbanken under de senaste veckorna, både muntligt och skriftligt.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

På tisdagen meddelade regeringen att den skulle lägga fram den nya propositionen i parlamentet under den kommande vintersessionen. Det sade att lagförslaget har listats för att tas upp för introduktion, övervägande och passerande under sessionen i syfte att skapa “ett underlättande ramverk för att skapa den officiella digitala valutan som ska utfärdas av Indiens centralbank”. “Propositionen syftar också till att förbjuda alla privata kryptovalutor i Indien, men det tillåter vissa undantag för att främja den underliggande teknologin för kryptovaluta och dess användningsområden,” tillade den.

Men flera utvecklingar som inträffade under upptakten till tillkännagivandet kommer sannolikt att ha format centrets hållning. Under den senaste månaden tog debatten om kryptovalutor fart med ett möte under premiärministerordförande den 13 november som nådde en överenskommelse om att framtida åtgärder från regeringens sida inom kryptovalutaområdet kommer att vara “progressiva och framåtblickande”, varefter , den 15 november träffade den parlamentariska ständiga finanskommittén nyckelintressenter inom kryptovaluta i Indien. I torsdags identifierade premiärminister Narendra Modi vid Sydney Dialogue kryptovalutor som ett av nyckelområdena där demokratier borde samarbeta.

Framstegen i att regeringen tog upp debatten om kryptovaluta kom efter att centralbanken formellt tagit upp sina farhågor med de virtuella valutorna med de högsta nivåerna i New Delhi. Dess oro inkluderade de olika annonserna som drevs av kryptohandelsplattformar och konsekvenserna av att tillåta kryptovalutor på aspekter som penningtvätt, terrorfinansiering och till och med potentiellt undergrävande av RBI:s penningpolitik.

Denna nya hållning står i skarp kontrast till den som togs tillbaka 2019 genom lagförslaget som föreslog att förbjuda gruvdrift, innehav, försäljning, handel, emission, avyttring eller användning av kryptovaluta i landet. Det lagförslaget hade också föreslagit att brytning, innehav, försäljning, emission, överföring eller användning av kryptovaluta skulle straffas med böter eller fängelse i upp till 10 år, eller båda. Detta lagförslag baserades på en rapport som lämnats av en interministeriell kommitté ledd av ekonomidepartementet 2019, som hade rekommenderat att alla privata kryptovalutor, förutom alla kryptovalutor som utfärdats av staten, förbjuds i Indien. Kommittén hade också ställt sig bakom RBI:s ståndpunkt 2018 för att “eliminera gränssnittet mellan institutioner som regleras av RBI från kryptovalutor” och verkade bygga vidare på det. I april 2018 förbjöd RBI, genom ett cirkulär, alla banker från att hantera virtuella valutor på ett effektivt sätt, vilket skar av penningmängden på plattformar som underlättade tillgången till dessa digitala tillgångar.

Cirkuläret ifrågasattes av Internet and Mobile Association of India (IAMAI) i högsta domstolen, och i mars 2020 upphävde högsta domstolen förbudet som banade väg för nystartade företag att driva börser och handelsplattformar.

< p>I den 180 sidor långa domen som utfärdades av en bänk med tre domare ledd av justitieråd Rohinton F Nariman, åsidosatte domstolen RBI-cirkuläret på grund av “proportionalitet”. Den påpekade att 2019 års lagförslag inte hade blivit lag, ståndpunkten per datum var att virtuella valutor (VC) inte var förbjudna. “…men handeln med VC och funktionen hos VC-börser skickas i koma av det ifrågasatta cirkuläret genom att koppla bort deras livlina, nämligen gränssnittet med den vanliga banksektorn”, stod det. “Vad är värre är att detta har gjorts (i) trots att RBI inte hittat något fel med hur dessa utbyten fungerar och (ii) trots att VCs inte är förbjudna.”

I efterdyningarna av högsta domstolens beslut började kryptovalutabörser och handelsplattformar att växa fram över hela landet. Detta trots att flera stora banker och finansteknikaktörer inte tillät användning av sin infrastruktur till sådana plattformar. För närvarande fungerar kryptovalutabörser i Indien med stöd av en handfull banker inklusive Punjab National Bank (detaljhandel), Federal Bank, Bank of India, Bank of Maharashtra, Indian Bank, Deutsche Bank, etc, och en stor e-plånbokutgivare.

< /p>

Enbart under 2021 har kryptovalutabörser och handelsplattformar samlat in nära en halv miljard dollar från marquee venture capital och private equity investeringsföretag, med antalet investerare från den ett halvt decennium gamla indiska kryptoindustrin som har vuxit till 15 miljoner, enligt försiktiga uppskattningar, cirka 60 procent av antalet investerare i aktiefondbranschen, som är nästan sex decennier gammal.

Noterbart, även om både regeringen och RBI var på samma sida när det gäller hur kryptovalutaplattformar fungerar, var de för användningen av den underliggande blockchain-tekniken. Den 1 februari 2018, när han höll budgettalet för 2018-19, hade dåvarande finansminister Arun Jaitley sagt: “Distribuerat reskontrasystem eller blockchain-teknologin tillåter organisation av alla kedja av poster eller transaktioner utan behov av mellanhänder. Regeringen betraktar inte kryptovalutor som lagliga betalningsmedel eller mynt och kommer att vidta alla åtgärder för att eliminera användningen av dessa kryptotillgångar för att finansiera olagliga aktiviteter eller som en del av betalningssystemet”. “Regeringen kommer att utforska användningen av blockchain-teknik proaktivt för att inleda den digitala ekonomin,” hade han sagt.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste affärsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd