Jordbrukslagar upphävs: Skåpet inleder processen, godkänner Bill, för att ta upp “prioritet” i huset

0
63

Bönderna firar efter upphävandet av gårdslagarna den 20 november. (Expressfoto/Amit Mehra)

Unionens kabinett inledde på onsdagen processen med att upphäva de tre omtvistade jordbrukslagarna mot vilka bönder har protesterat i ett år, dagar efter att premiärminister Narendra Modi tillkännagav detsamma. Lagförslaget om upphävande av jordbrukslagar godkändes av regeringen och kommer att tas upp med “prioritet” grundval av parlamentets vintersession, som börjar nästa vecka, sade unionsministern för information och sändningar Anurag Thakur.

Thakur tillkännagav beslutet och sa att regeringen skyndsamt hade slutfört formaliteterna vid det allra första regeringsmötet som hölls efter att premiärministern lovade att upphäva de tre lagarna – Farmers Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020; Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020; och Essential Commodities (Amendment) Act, 2020.

“I dag, när regeringen sammanträdde under premiärminister Modis kompetenta ledning, slutförde vi formaliteterna,” sa Thakur. “I den kommande sessionen kommer det att vara vår prioritet att upphäva de tre gårdslagarna.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Han svarade inte på frågor om huruvida regeringen kommer att lägga fram en lag för att garantera minimistödspriset, vilket har varit ett annat stort krav från de protesterande bönderna.

Skåpet godkände också förlängningen till mars 2022 av premiärministern. Minister Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) system & # 8212; under vilka över 80 miljoner människor har rätt till gratis 5 kg matsäd varje månad, vete eller ris, sedan mars 2020.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Under de kommande fyra månaderna kommer 53 344 crore Rs att spenderas på programmet, vilket tar det totala till 2,6 lakh crore Rs, sade Thakur. Den tillhandahåller livsmedelskorn utöver vad förmånstagare som faller under tillämpningsområdet för National Food Security Act, 2013, och Antyodaya Anna Yojana har rätt till. PMGKAY, som ursprungligen var avsett för bara tre månader, har förlängts flera gånger sedan dess.

Thank sa att regeringens fokus var att säkerställa att ingen familj förblev hungrig under Covid-19-pandemin. : “Indien är det enda landet i världen som har tillhandahållit matsäd till 80 miljoner människor i månader. Hittills har 600 lakh metriska ton matsäd tilldelats och 541 lakh ton matsäd har delats ut.”

Livsmedelsdepartementet har utfärdat anvisningar till Food Corporation of India (FCI) för leverans av de livsmedelskorn som behövs för PMGKAY, sade matsekreterare Sudhanshu Pandey. FCI kommer att mobilisera ytterligare järnvägskrattor för att bära matsädet.

Pandey tillade att det skulle krävas cirka 160 lakh ton matsäd under de kommande fyra månaderna — 55 procent av det riset, och det återstående vetet.

I ett separat beslut beslutade regeringens utskott för ekonomiska frågor i onsdags att privatisera eldistributionen i unionens territorium Dadra & Nadar Haveli och Daman & Diu, som täcker 1,45 lakh konsumenter. Ett företag (Special Purpose Vehicle) kommer att skapas, och dess aktier kommer att gå till högstbjudande, och truster kommer att bildas för de anställdas ansvar, sade regeringen.

Det kommer att leda till “operativa förbättringar och funktionella effektivitetsvinster i distributionen och tillhandahålla en modell för emulering av andra verktyg över hela landet”, sade regeringen och tillade att när konkurrensen blir mer intensiv, skulle kraftindustrin stärkas medan utestående avgifter skulle falla.

 

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd