Italien siktar på ovaccinerade med restriktioner när antalet fall ökar

0
65

Människor samlas inne på en restaurang i centrala Rom, tisdagen den 1 juni 2021. Från och med tisdagen fick kunderna återigen få tillgång till barer och restauranger som tidigare endast fick servera utomhus eller förbereda sig för takeaway på grund av Covid-restriktioner. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Den italienska regeringen har beslutat att utesluta ovaccinerade människor från vissa fritidsaktiviteter i ett försök att begränsa ökande coronavirusinfektioner och avvärja ekonomiskt förödande låsningar precis när ekonomin börjar växa igen.

Från och med den 6 december kan endast personer med bevis på vaccination eller att de har återhämtat sig från covid-19 äta på inomhusrestauranger och gå på bio eller sportevenemang, exklusive möjligheten att komma åt sådana arenor med bara ett negativt test.

Ett nytt regeringsdekret gjorde också vaccinationer obligatoriska för brottsbekämpande myndigheter, militärer och alla skolanställda. Tidigare krävdes vaccin endast för vårdpersonal och lärare.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Premiärminister Mario Draghi sa att åtgärderna var nödvändiga för att förhindra den “långsamma men stadiga” ökningen av infektioner från att växa samtidigt som de vinster som Italien har gjort genom att starta om EU:s tredje största ekonomi, som krympte 8,9 procent förra året, bibehålls.

Oron är särskilt akut med tanke på den kommande semesterturismsäsongen och vintervågen av infektioner. Regionala tjänstemän i norr, till exempel, är desperata efter att Italiens skidindustri, som under normala tider genererar 1,2 miljarder euro (1,5 miljarder USD) i årliga intäkter och sysselsätter 5 000 fast anställda och 10 000 säsongsarbetare, ska hålla öppet efter förlorar två säsonger till covid-19.

“Vi har börjat återgå till det normala. Vi vill bevara denna normalitet,” Draghi berättade på en presskonferens efter att regeringen enhälligt godkänt åtgärderna.

Italien, där Europas utbrott började i februari 2020, ser en ökning av antalet infektioner men i en mer mätt grad än andra EU-länder, och registrerar cirka 10 000 nya fall och färre än 100 dödsfall om dagen.

Den har helt vaccinerat mer än 84 procent av befolkningen över 12 år, men tiderna för första dosen har planat ut och 20 små städer i norra Italien där vaccinationsfrekvensen är bland de lägsta i landet gick i halvlåsning på onsdagen, eftersom infektionerna där ökade snabbt.

Syftet med de nya åtgärderna är att förhindra sådana generella låsningar — ett utegångsförbud kl. 20.00-05.00 och stängning av barer och restauranger kl. 18.00 — från att återvända över hela linjen. Det nya dekretet skulle tillåta restauranger och andra mötesplatser att förbli öppna även när fall uppstår och sjukhus fylls på, men bara för de som har bevis på vaccination eller att de har återhämtat sig från covid-19.

Till skillnad från andra länder, lättade aldrig Italien på många av sina restriktioner även när fallen fylldes med vaccinet: Mandaten för inomhusmasker kvarstår och Italien blev förra månaden det första landet i väst som kräver ett hälsopass för att komma åt arbetsplatsen.

Det så kallade “Gröna passet” innehöll bevis på vaccination, på att ha blivit botad från covid-19 eller ett negativt test. Med det nya dekretet inför regeringen en “förstärkt” Green Pass som utesluter möjligheten att testa vissa inomhusaktiviteter.

Icke-vaccinerade personer kommer till exempel inte att kunna gå på bio eller teater eller äta inomhus från och med den 6 december – 15 januari, eller efter detta datum i regioner där antalet infektioner och sjukhusinläggningar ökar.

Dekretet lade också till aktiviteter för vilka till och med ett grundläggande Green Pass behövs, inklusive att checka in på ett hotell eller använda regionala eller lokal kollektivtrafik. Tidigare var ett grönt pass endast nödvändigt för långväga kollektivtrafik.

Dekretet uppmanar lokala myndigheter att utarbeta förstärkta kontroller och rapportera varje vecka till inrikesministeriet om hur de går. för att genomdriva de nya åtgärderna.

Hälsominister Roberto Speranza erkände att Italien klarade sig bättre än många av sina grannar, men sa att landet hade lärt sig att nyckeln till att bekämpa pandemin var med förebyggande och proaktiva åtgärder.

“Att hålla sig framför pandemin. viruset är grundläggande om du vill hålla situationen under kontroll,” sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.