Heinz maakte ketchup van semi-marstomaten en we willen het eten

0
135
DenisMArt/Shutterstock.com

De ruimte mag dan wel de laatste grens zijn, het is een geweldige plek om ketchup te maken. Astrobiologen hebben net tomaten gekweekt in Mars-achtige omstandigheden (zoals hier op aarde, niet echt op Mars), en hoewel de unieke specerij niet te koop zal zijn, weet dan dat ze de kwaliteitstests van Heinz hebben doorstaan .

Waarom kweken wetenschappers in hemelsnaam ruimtetomaten, vraag je je misschien af? Het werd gedaan als onderdeel van een experiment van onderzoekers van het Aldrin Space Institute van het Florida Institute of Technology, die de levensvatbaarheid van voedseloogst op lange termijn op Mars wilden testen, in tegenstelling tot plantengroei op kortere termijn. Het experiment gaf de onderzoekers ook meer informatie over de vraag of het gewas (of soortgelijke gewassen) hier op aarde in hardere klimaten kon worden gekweekt.

De onderzoekers kweekten officiële Heinz-tomatenzaden in ongeveer 7.800 pond grond uit de Mojave-woestijn, die lijkt op de regoliet (ook bekend als het losse rotsachtige materiaal dat bovenop massief gesteente zit) op Mars. Ze beperkten het experiment tot water- en weersomstandigheden die ook vergelijkbaar waren met die van de omgeving op Mars. Terwijl de temperaturen daar gemiddeld ongeveer -81 graden Fahrenheit zijn, kunnen ze overal enorm variëren van -220 en 70 graden Fahrenheit in verschillende regio's en seizoenen.

Volgens monsters die door de Phoenix-lander zijn genomen, heeft de bodem van Mars een pH-waarde van 8,3, wat enigszins alkalisch is. Tomaten groeien het beste in grond die wat zuurder is, met een pH van 6,2 tot 6,8. Ondanks deze discrepantie is de bodem echter nog steeds een match (en het bleek nog steeds succesvol in dit experiment) vanwege de voedingswaarde; het bevat voedingsstoffen die essentieel zijn voor het kweken van gezonde planten zoals magnesium, natrium, chloor en kalium. De grond van de Mojave-woestijn lijkt chemisch gezien sterk op de krijgsgrond, en daarom was het perfect voor het experiment.

Verbazingwekkend genoeg is dit niet het eerste voorbeeld van ruimtelandbouw voor de mensheid. Bemanningsleden aan boord van het International Space Station hebben onlangs chilipepers gekweekt in de Advanced Plant Habitat. Astronaut Megan McArthur deelde vorige maand de vruchten van die arbeid op Twitter, met foto's van de paprika's op de ruimtetaco's die de bemanning maakte. We wedden dat ze heerlijk waren!

via Popular Science