Heinz gjorde ketchup av tomater från halvmars och vi vill äta den

0
60
DenisMArt/Shutterstock.com figur>

Rymden kan mycket väl vara den sista gränsen men det är ett bra ställe att göra ketchup. Astrobiologer odlade just tomater under Mars-liknande förhållanden (som här på jorden, faktiskt inte på Mars), och även om den unika kryddan inte kommer att säljas, vet bara att de klarade Heinz's kvalitetstester .

Varför i hela friden odlar forskare rymdtomater, kanske du frågar? Det gjordes som en del av ett experiment från forskare vid Florida Institute of Technologys Aldrin Space Institute, som försökte testa lönsamheten för långsiktig matskörd på Mars, i motsats till växttillväxt på kortare sikt. Experimentet gav också forskarna mer information om huruvida grödan (eller andra liknande den) kunde odlas i hårdare klimat här på jorden.

Forskarna odlade officiella Heinz tomatfrön i ungefär 7 800 pund jord. från Mojaveöknen, som liknar regoliten (aka det lösa steniga materialet som sitter ovanpå fast sten) på Mars. De begränsade experimentet till vatten- och väderförhållanden som också liknade Marsmiljön. Medan temperaturen där är i genomsnitt -81 grader Fahrenheit, kan de variera kraftigt var som helst från -220 och 70 grader Fahrenheit över olika regioner och årstider.

Enligt prover som fångats av Phoenix-landaren har marsjorden en pH-nivå på 8,3, vilket är lätt alkaliskt. Tomater växer bäst i jord som är lite surare, med ett pH på allt från 6,2 till 6,8. Trots denna diskrepans är jorden fortfarande en match (och den visade sig fortfarande vara framgångsrik i detta experiment) på grund av hur näringsrik den är; den innehåller näringsämnen som är avgörande för att odla friska växter som magnesium, natrium, klor och kalium. Jorden i Mojaveöknen påminner mycket om krigsjord kemiskt, vilket är anledningen till att den var perfekt för experimentet.

Otroligt nog är detta inte mänsklighetens första instans av rymdjordbruk. Besättningsmedlemmar ombord på den internationella rymdstationen odlade nyligen chilipeppar i Advanced Plant Habitat. Astronaut Megan McArthur delade med sig av frukterna av detta arbete på Twitter förra månaden, med bilder på paprikan på rymdtacos som besättningen gjorde. Vi slår vad om att de var läckra!

via Popular Science