Gårdslover oppheves: kabinettet begynner prosessen, godkjenner Bill, for å ta opp “prioritet” i huset

0
61

Bønder feirer etter opphevelsen av gårdslovene 20. november. (Express Photo/Amit Mehra)

Unionskabinettet startet onsdag prosessen med å oppheve de tre omstridte gårdslovene som bøndene har protestert mot i et år, dager etter at statsminister Narendra Modi kunngjorde det samme. Lovforslaget om opphevelse av gårdslover ble godkjent av kabinettet og vil bli tatt opp på “prioritet” grunnlag i parlamentets vintersesjon, som begynner neste uke, sa unionsminister for informasjon og kringkasting Anurag Thakur.

Da han kunngjorde avgjørelsen, sa Thakur at regjeringen raskt hadde fullført formalitetene på det aller første statsrådsmøtet som ble holdt etter at statsministeren lovet å oppheve de tre lovene – Farmers Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020; Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020; og Essential Commodities (endringsloven), 2020.

“I dag, da kabinettet møttes under dyktig ledelse av statsminister Modi, fullførte vi formalitetene,” sa Thakur. «I den kommende sesjonen vil det være vår prioritet å oppheve de tre gårdslovene.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Han svarte ikke på spørsmål om regjeringen vil komme med en lov for å garantere minimumsstøtteprisen, som har vært et annet stort krav fra de protesterende bøndene.

Regjeringen godkjente også forlengelsen til mars 2022 av statsministeren. Minister Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) ordning — der over 80 millioner mennesker har rett til gratis 5 kg matkorn hver måned, hvete eller ris, siden mars 2020.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

I løpet av de neste fire månedene vil Rs 53,344 crore bli brukt på ordningen, noe som tar det totale til Rs 2,6 lakh crore, sa Thakur. Det gir matkorn over det mottakere som faller inn under anvendelsesområdet for National Food Security Act, 2013, og Antyodaya Anna Yojana har krav på. Opprinnelig ment for bare tre måneder, har PMGKAY blitt forlenget flere ganger siden.

Takur sa at regjeringens fokus var å sikre at ingen familie forble sulten under Covid-19-pandemien. : «India er det eneste landet i verden som har levert matkorn til 80 millioner mennesker i flere måneder. Til nå har 600 lakh tonn matkorn blitt tildelt og 541 lakh tonn matkorn er delt ut.”

Matdepartementet har gitt instruksjoner til Food Corporation of India (FCI) for levering av matkornene som trengs for PMGKAY, sa matsekretær Sudhanshu Pandey. FCI vil mobilisere flere jernbaneriver for å bære matkornene.

Pandey la til at rundt 160 lakh metriske tonn matkorn ville være nødvendig i løpet av de kommende fire månedene — 55 prosent av den risen, og den resterende hveten.

I en egen avgjørelse besluttet regjeringskomiteen for økonomiske saker onsdag å privatisere elektrisitetsdistribusjonen i Union Territory of Dadra & Nadar Haveli og Daman & Diu, som dekker 1,45 lakh forbrukere. Et selskap (Special Purpose Vehicle) vil bli opprettet, og dets aksjer vil gå til høystbydende, og truster vil bli dannet for forpliktelsene til de betjenende ansatte, sa regjeringen.

Det vil føre til “driftsforbedringer og funksjonell effektivitet i distribusjon og gi en modell for emulering av andre verktøy over hele landet”, sa regjeringen, og la til at etter hvert som konkurransen blir mer intens, vil kraftindustrien bli styrket mens utestående avgifter vil falle.

 

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd