Frigiven Sudan-tjänsteman beskriver prövningar sedan kuppgripandet

0
56

Sudans regeringstjänsteman Faisal Saleh talar till Associated Press under en intervju i hans hem i Khartoum, Sudan på onsdagen. (AP Photo/Ashraf Idris)

En sudanesisk regeringstjänsteman sa på onsdagen att han hölls isolerad i nästan en månad efter att ha arresterats under en militärkupp som försatte landet i kris.

Faisal Saleh, en rådgivare till premiärminister Abdallah Hamdok, sa till Associated Press att säkerhetsstyrkor tog honom med ögonbindel från hans hem tidigt den 25 oktober.

“Vi förväntade oss att det skulle komma en militärkupp,” sa Saleh, som också fungerade som informationsminister från 2019 till tidigare i år. ”Vi visste bara inte hur eller när det skulle ske.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Saleh är en av dussintals regeringstjänstemän som har varit inlåsta sedan landets högsta general, Abdel-Fattah Burhan, ledde en kupp mot landets interimistiska civila regering. Det har upphävt planerna för landets övergång till demokrati, mer än två år efter att ett folkligt uppror tvingade bort den mångårige autokraten Omar al-Bashir.

Förklarat |Varför Sudans militär har återinsatt premiärministern, och vad sedan < p>Saleh släpptes sent på måndagen efter 29 dagars frihetsberövande och började omedelbart lära sig händelserna under den senaste månaden. Han är fortfarande ikapp och återhämtar sig från en bröstinfektion som han fick under sin tid i fängelse.

Det är fortfarande oklart hur många som sitter kvar i förvar, men de senaste dagarna har aktivister’ inlägg har indikerat att flera framstående oppositionsfigurer har släppts.

En rättighetsadvokat som representerar många av de fängslade uppskattade tidigare denna månad att minst 100 regeringsmedlemmar samlades in under de tidiga timmarna av kuppen. Landets premiärminister, Hamdok, hölls i husarrest i veckor innan han återinsattes för bara några dagar sedan.

Läs |Sudans premiärminister säger att utredning har inletts om kränkningar av demonstranter

Aktivister uppskattar att hundratals demonstranter och aktivister också har försvunnit i hemliga fängelser. Saleh själv är osäker på vem mer som hålls fängslad, men är fortfarande orolig för deras säkerhet.

Många togs från sina hem under morgonen den 25 oktober och har sedan dess hållits på hemliga platser, utan förmåga att kontakta familj eller advokater. Militärledarna har också stängt av mobil- och internetkommunikation över hela landet.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Saleh sa efter gripandet att han fördes till ett rum låst från utsidan, med en säng, byrå och toalett. Han fick två måltider om dagen och sa att han hade tillgång till en läkare om det behövdes. Han drog långsamt slutsatsen att han hölls i en militär anläggning i Khartoum, landets huvudstad.

Men hans kidnappare gjorde en sak klar: Han fick bara kontakt med vakterna som kom med hans mat. Han misstänkte att hans kollegor befann sig i samma byggnad men hade inget sätt att veta. Han hörde inte heller talas om våldet som följde efter kuppen.

“Jag tror att det blir lättare att vara tillsammans med andra människor”, säger Saleh, som också satt i fängelse under al-Bashir. “Men den här gången var jag ensam och jag visste inte vad som hände utanför rummet.”

Sedan maktövertagandet har demonstranter svämmat över gatorna i de största demonstrationerna sedan de som avslutade al-Bashirs tredecenniums regeringstid 2019, och säkerhetsstyrkor har dödat mer än 40 demonstranter sedan kuppen, enligt läkare’ grupper.

Saleh försöker sätta sig in i ett nytt och skrämmande politiskt landskap. Han säger att han snart hoppas kunna sitta ner med sin tidigare chef. Han kräver också att alla fångar ska släppas, oavsett om de är politiker eller demonstranter.

“Först då kan vi titta närmare på nästa steg,” sa han.

Militären nådde en överenskommelse med Hamdok på söndagen som skulle återinsätta honom som chef för ett nytt teknokratiskt kabinett. av eventuella val. Men avtalet har splittrat Sudans prodemokratiska rörelse, av vilka många anklagar Hamdok för att tillåta sig själv att tjäna som ett fikonlöv för fortsatt militärstyre.

Saleh’s konto kommer när landet sakta växer fram ur veckor av begränsad mobil- och internetåtkomst.

I onsdags sa internetförsvarsgruppen NetBlocks att sociala medier och meddelandeplattformar nu fungerade fullt ut i landet för första gången sedan kuppen.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.