Home Norsk Forklart: Hva er Australias kontroversielle lov om religiøs diskriminering?

Forklart: Hva er Australias kontroversielle lov om religiøs diskriminering?

0

Australias statsminister Scott Morrison taler på en pressekonferanse i Sydney, Australia. (AP)

Torsdag introduserte Australias statsminister Scott Morrison et omstridt stykke antidiskrimineringslovgivning kalt “Religious Discrimination Bill” i parlamentets underhus.

Lovforslaget, som i sin nåværende form er det tredje og siste utkastet, tar sikte på å eliminere diskriminering på grunn av religiøs tro eller aktiviteter.

Religionsdiskrimineringslovforslaget og tilhørende lovgivning – som inkluderer religionsdiskriminering (Konsekvensendringer) Bill 2021 and the Human Rights Legislation Amendment Bill 2021 – vil sikre at australiere er beskyttet mot diskriminering på grunnlag av religiøs tro eller aktivitet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Tidspunktet for innføringen av dette lovforslaget, i forkant av det føderale valget som er bare måneder unna, blir sett på som et forsøk fra Morrison-regjeringen på å målrette religiøse velgere.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva sier lovforslaget om religiøs diskriminering?

I hovedsak gjør loven det ulovlig å diskriminere en person på grunn av religiøs tro eller aktivitet på en rekke områder av livet, inkludert arbeid, utdanning, tilgang til lokaler og levering av varer, tjenester og overnatting.

< p>«Diskriminering er ulovlig dersom det for eksempel skjer på grunn av en religiøs tro eller aktivitet som personen innehar eller driver med. Det er også ulovlig dersom den skjer på grunn av personens tilknytning til noen andre som har eller driver med en religiøs tro eller aktivitet, uavhengig av om de selv har eller engasjerer seg i en religiøs tro eller aktivitet», heter det i lovforslaget.

Men lovforslaget tillater også trosbaserte organisasjoner som religiøse skoler å ansette og melde inn personer fra spesielle trosretninger. Lovforslaget sier at religiøse organer kan gi preferanse, “i god tro, til personer som har eller engasjerer seg i en bestemt religiøs tro eller aktivitet”.

Den fortsetter med å si at “…et religiøst organ diskriminerer ikke en person i henhold til denne loven ved i god tro å engasjere seg i en oppførsel som en person av samme religion som det religiøse organet med rimelighet kan anse for å være i samsvar med med doktrinene, 26 grunnsetninger, tro eller lære fra den religionen.»

På grunn av denne klausulen har lovforslaget skremt noen LHBTQI-grupper og noen juridiske eksperter som sier at lovforslaget vil diskriminere homofile lærere og studenter , rapporterte The Sydney Morning Herald.

Den rapporterte også at på den annen side har religiøse skoler ønsket bestemmelsene i lovforslaget velkommen for å gi et klart nasjonalt rammeverk som vil tillate dem å “proaktivt ansette ansatte med sin egen tro, og skape konsistens ved å overstyre usammenhengende statlige lover.”

Kritikk

Noen kritikere av lovforslaget ser det som et lovverk som legaliserer hat, mens noen andre stiller spørsmål ved regjeringen og ber om bevis på at folk diskrimineres på grunnlag av religion i landet.

En bruker på Twitter sa: “Hvis dette lovforslaget faktisk handlet om religionsfriheter, ville det blitt kalt lov om religionsfrihet… men det er det ikke. Det er lovforslaget om religionsdiskriminering, fordi det er alt lovforslaget er laget for å gjøre #ReligiousDiscriminationBill.

Videre er det også krav om å beskytte homofile studenter mot diskriminering. Men Morrison har sagt at lovgivning knyttet til det vil ta minst et år etter vedtakelsen av dette lovforslaget. Homofile elever bør ikke utvises fra religiøse skoler, og homofile lærere som har vært ansatt ved disse skolene skal heller ikke avskjediges hvis de er homofile. sa Morrison torsdag.

Den australske senatoren Mehreen Faruqi postet på Twitter for å kritisere lovforslaget og sa: «Her er Morrison som introduserer lovforslaget om religiøs diskriminering i dag. Kvalme av en fyr hvis regjering ikke klarer å fordømme høyreekstremisme som retter seg mot muslimer. Og hvem koser seg med Modi-administrasjonen som har gjort India til et farligere sted for sikher og amp; muslimer.»

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd