Förklarat: Vad är Australiens kontroversiella lag om religiös diskriminering?

0
55

Australiens premiärminister Scott Morrison talar vid en presskonferens i Sydney, Australien. (AP)

På torsdagen införde Australiens premiärminister Scott Morrison en omtvistad antidiskrimineringslagstiftning kallad “Religious Discrimination Bill” i parlamentets underhus.

Lagförslaget, som i sin nuvarande form är det tredje och sista utkastet, syftar till att eliminera diskriminering på grund av religiös tro eller verksamhet.

Religiös diskrimineringsproposition och tillhörande lagstiftning – som inkluderar religionsdiskriminering (Konsekvensändringar) Bill 2021 and the Human Rights Legislation Amendment Bill 2021 – kommer att säkerställa att australiensare skyddas från diskriminering på grund av religiös övertygelse eller aktivitet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Tidpunkten för införandet av detta lagförslag, inför de federala valen som är bara månader bort, ses som ett försök från Morrisons regering att rikta in sig på religiösa väljare.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad säger lagförslaget om religionsdiskriminering?

Lagen gör det i huvudsak olagligt att diskriminera en person på grund av religiös övertygelse eller aktivitet inom en rad livsområden, inklusive arbete, utbildning, tillgång till lokaler och tillhandahållande av varor, tjänster och boende.

< p>”Diskriminering är olagligt om det sker till exempel på grund av en religiös övertygelse eller verksamhet som personen innehar eller ägnar sig åt. Det är också olaglig om den sker på grund av personens umgänge med någon annan som har eller ägnar sig åt en religiös tro eller verksamhet, oavsett om de själva innehar eller engagerar sig i en religiös tro eller verksamhet”, står det i lagförslaget.

Men lagförslaget tillåter också trosbaserade organisationer som religiösa skolor att anställa och registrera personer från särskilda trosuppfattningar. I propositionen anges att religiösa organ kan ge företräde, “i god tro, till personer som innehar eller engagerar sig i en viss religiös tro eller verksamhet”.

Den fortsätter med att säga att “…ett religiöst organ diskriminerar inte en person enligt denna lag genom att i god tro ägna sig åt ett beteende som en person av samma religion som det religiösa organet rimligen kan anse vara i enlighet med med den religionens doktriner, 26 grundsatser, övertygelser eller läror.”

På grund av denna klausul har lagförslaget oroat vissa HBTQI-grupper och vissa juridiska experter som säger att lagförslaget kommer att diskriminera homosexuella lärare och studenter , rapporterade Sydney Morning Herald.

Den rapporterade också att å andra sidan har religiösa skolor välkomnat bestämmelserna i lagförslaget för att tillhandahålla en tydlig nationell ram som gör det möjligt för dem att “proaktivt anställa personal av sin egen tro och skapa konsekvens genom att åsidosätta ojämna delstatslagar.”

Kritik

Vissa kritiker av lagförslaget ser det som en lagstiftning som legaliserar hat, medan andra ifrågasätter regeringen och ber om bevis för att människor diskrimineras på grund av religion i landet.

En användare på Twitter sa: “Om det här lagförslaget faktiskt handlade om religionsfrihet, skulle det kallas för lagförslaget om religionsfrihet… men det är det inte. Det är lagförslaget om religiös diskriminering, för det är allt som lagförslaget är utformat för att göra #Religious DiscriminationBill”.

Vidare finns det också krav på att skydda homosexuella studenter från diskriminering. Men Morrison har sagt att lagstiftning relaterad till det kommer att ta minst ett år efter det att detta lagförslag antogs. “Gaystudenter ska inte uteslutas från religiösa skolor och inte heller bör homosexuella lärare, som har varit anställda vid dessa skolor, avskedas om de är homosexuella.” sa Morrison i torsdags.

Den australiensiska senatorn Mehreen Faruqi skrev på Twitter för att kritisera lagförslaget och sa: “Här är Morrison som presenterar lagförslaget om religiös diskriminering idag. Sjukt av en kille vars regering misslyckas med att fördöma extremhögerextremism som riktar sig mot muslimer. Och som myser med Modi-administrationen som har gjort Indien till en farligare plats för sikher & muslimer.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd