Förklarat: Bharat Gaurav-schemat lanserat av Järnvägar för privata aktörer

0
54

Vid Sealdah järnvägsstation i Västbengalen. (Expressfoto: Partha Paul, File)

För att främja och attrahera turistföretag, lanserade Indian Railways på tisdag Bharat Gaurav-tågsom kommer att drivas av privata aktörer och köras på temabaserade kretsar. Genom denna policy, som erbjuder operatörer “Användarrätten” av sina krattor och infrastruktur har Railways liberaliserat och förenklat en del av verksamheten som annars mestadels utfördes av Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC). Även om vilken enhet som helst kan köra dessa tåg, inklusive statliga myndigheter, antyds det att policyn är inriktad på researrangörer.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är Bharat Gauravs policy?

Enligt Bharat Gauravs policy kan alla operatörer eller tjänsteleverantörer, eller praktiskt taget vem som helst, hyra tåg från Indian Railways för att köra på en temabaserad krets som ett speciellt turismpaket . Arrangemangets löptid är minst två år och maximalt av tränarens livslängd. Operatören har friheten att bestämma rutten, stopp, de tjänster som tillhandahålls och, viktigast av allt, taxan.

IRCTC kör sådana temabaserade turisttåg, till exempel Ramayana Express, som åker på en rundtur på flera platser med anknytning till Lord Ram.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

I sådana paketerade turer stannar passagerarna vanligtvis över på en plats, bor på hotell, gör sightseeing etc. — allt organiserat av researrangörer.

Bharat Gaurav-operatören kommer också att behöva föreslå en liknande affärsmodell där den tar hand om lokala transporter, sightseeing, mat, lokala vistelser, etc. tillsammans med driften av tågen.

Vem som helst kan kontakta Järnvägar för att hyra 3033 konventionella Integral Coach Factory-designade bussar öronmärkta för detta segment. Faktum är att om operatören finner det möjligt kan den till och med köpa krattor från Indian Railways produktionsenheter och köra dem.

Varje tåg kommer att ha mellan 14 och 20 turistbussar (inklusive två vaktbussar eller SLR. Operatören måste dock ta hand om heltäckande service som hotellvistelse, lokala arrangemang etc. Dessa tåg kan inte användas som vanliga transporttåg mellan ett ursprung och en destination.

Järnvägsminister Ashwini Vaishnaw (mitten) tillkännager införandet av temabaserade turistkretståg, “Bharat Gaurav Trains& #8221;. (Twitter/Järnvägsministeriet)

Hur kommer Järnvägarna att behandla sådana ansökningar?

Det kommer att skapas en särskild enhet i varje zonbaserad järnväg för att behandla sådana ansökningar och även handhålla sökande, och se end-to-end procedurkrav för operatörerna. Dessa enheter kommer att hjälpa operatörer att skapa resplaner, offentliga uppsökande, utföra nödvändiga godkännanden och liknande. Tanken är att ge operatörerna en plats att gå till, som ett enda fönster för alla deras behov när de interagerar med järnvägar, och inte springa från pelare till stolpe.

Vad kan operatörerna göra inom kontraktet?

Operatören kan utföra sin egen inredning av tågens inredning om den vill inom säkerhetsnormerna. Den kan bestämma vilken typ av inredning eller kojsammansättning den vill ha. Den kan dock inte mixtra med eller demontera kritiska delar av bussen som har betydelse för säkerhet och drift.

Det kan namnge kretsen, tåget och sälja annonsutrymme. Den kan utföra branding på utsidan och interiören av tåget. Det kan knyta an till byråer och enheter för affärsutveckling och logistik etc. Det kan bestämma vilken mat och underhållning som ska läggas till passagerarnas upplevelse.

Det måste dock säkerställas att saker som är som inte tillåts enligt järnvägslagarna utförs inte heller ombord på dessa tåg. Till exempel kan operatören inte servera alkohol, säger policyn.

Policyn är tyst om huruvida icke-vegetarisk mat skulle tillåtas, men tjänstemän sa att det inte borde finnas några begränsningar eftersom det är tillåtet på Indian Railway-tåg.

Syftet med policyn är att ge operatörerna fullständig frihet att driva verksamheten och utveckla en affärsmodell där Indian Railways endast fysiskt kör tågen, underhåller dem och tar ut en avgift.

Även i Explained |Habibganj till Rani Kamlapati : Hur en järnvägsstations namn ändras

Vilken typ av bussar har öronmärkts?

Konventionella AC-klasser – I, II, III – har öronmärkts tillsammans med icke-AC Sleeper-bussar, AC-stolbilar och skafferibilar enligt denna policy. Operatören har friheten att skapa ett tåg med vilken mix som helst beroende på vilken typ av kundkrets det kommer att rikta in sig på. De tränare som är öronmärkta är i två åldersgrupper– äldre än 15 och upp till 20 år och äldre än 20 och upp till 25 år. Avgifterna för dem kommer att variera beroende på deras ålder. Vanligtvis går tränare i pension efter 35 år. Om kontraktsperioden slutar när tränarnas eller rakens kodalliv återstår, kan kontraktet förlängas efter ömsesidigt samtycke. Linke Hoffmann Busch bussar eller till och med Vande Bharat eller Vista Dome bussar kan också inkluderas om det finns en framtida efterfrågan, men prissättningen kommer att vara annorlunda.

Vad kommer Indian Railways att göra?

Det kommer att tillhandahålla personal för att köra tågen, vakter och även underhållspersonal ombord för bussarna. Övrig personal, som hushållning och catering, etc, kommer att sättas in av operatören. Det kommer också att säkerställa att hela dess infrastruktur är på plats för att säkert och effektivt vara värd för tåget i dess nätverk. Det kommer också att ge dessa prioritet i sina banor, som Rajdhanis och premiumtågen, så att dessa tåg inte hålls uppe eller ställs åt sidan för att ge plats för vanliga tåg.

Hur mycket kommer det att kosta operatören?< /h2>

Pengarna verkar vara betydande eftersom det är en summa av registreringsavgiften, deposition för raken, “Användningsrätt”-avgifter, transportavgifter och uppstallningsavgifter som operatören betalar till Järnvägarna. Alla dessa avgifter är kopplade till användningen av olika komponenter av järnvägsresurser, som bränsle, arbetskraft, avskrivningar, underhåll, leasing etc.

Till att börja med kommer Järnvägarna att ta en engångsavgift för onlineregistrering på 1 lakh Rs från sökanden. Den berörda zonbaserade järnvägen kommer att återgå efter behandling av ansökan inom 10 dagar.

Därefter, efter tilldelningen av raken, finns det en deposition på 1 crore Rs per rake (de fysiska tillgångarna består av en samling bussar som dras av en motor), oavsett storleken på raken, under användningsrättens varaktighet period.

Avgift för 'Användningsrätt'

De årliga avgifterna för “Användningsrätt” beräknas på basis av typen av tränare som tagits och varaktigheten. I Bharat Gaurav-systemet måste det första årets nyttjanderättsavgifter betalas i förskott och det andra året måste betalas 15 dagar innan föregående års slut. Dröjsmål med betalning skulle medföra ett vite motsvarande bankens rådande ränta plus 3 procent som administrativ avgift. Om den inte betalas inom 30 dagar kan Användarrätten sägas upp.

Den årliga avgiften för nyttjanderätt för en AC-tränare varierar från Rs 3,5-1,4 lakh beroende på klass och ålder. En skafferibils nyttjanderättsavgift är mellan Rs 2 lakh och Rs 65 000 beroende på ålder och typ. För en buss som inte har AC är det mellan Rs 1,8 lakh och Rs 96 000. Dessa avgifter har fastställts i fem år, varefter de kan komma att revideras. Om bussarna ägs av operatören eller köps direkt av järnvägsfabriker, kommer inte nyttjanderättsavgifterna att gälla.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.