För afghanska flyktingar, ett val mellan gemenskap och möjlighet

0
171

Ali Patan, 7, höger, skyfflar smuts medan han letar efter maskar med sina bröder, Sala, 9, vänster, och Maiwan, 12, mitten, och kusiner, Laiba, 7, i klänning, och hennes bror, Haiwad, 9, bak till höger, när de besökte Caroline Clarins gård i Dalton, Minn., lördagen den 30 oktober 2021. (AP)

Skrivet av Michael D. Shear och Jim Tankersley

Harris Mojadedis föräldrar flydde från Afghanistans kommunistiska revolution för fyra decennier sedan och anlände som flyktingar till denna förort till San Francisco 1986, lockade av den osannolika närvaron av en farsitalande läkare och en enda afghansk livsmedelsbutik.

Under decennierna. När fler flyktingar bosatte sig i Fremont, blev det eklektiska området känt som Little Kabul, en välkomnande plats där Mojadedis far, en före detta domare, och hans fru både kunde säkra arbetare, hitta ett prisvärt boende och uppfostra sina barn omgivna. av moskéer, halalrestauranger och tusentals andra afghaner.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“När jag gick i skolan såg jag andra afghanska barn. Jag kände till min kultur, och jag kände en känsla av att mitt samhälle var en del av Fremont”, mindes Mojadedi nyligen under en omgång teka och chapli kebab under lunchen med andra unga afghaner från området.

< p>Men nu, när USA börjar absorbera en ny våg av flyktingarsom frenetiskt evakuerades från Kabul under de sista, kaotiska dagarna av USA:s 20-åriga krig i Afghanistan, är det långt ifrån klart att en plats som Fremont skulle vara en idealisk destination för dem. Bostäder i Bay Area-staden är utom räckhåll, med lägenheter med ett sovrum som kostar mer än $2 500 i månaden. Jobb kan vara svårare att få än i många andra delar av landet. Levnadskostnaderna drivs upp av närliggande Silicon Valley. Även långvariga invånare i Lilla Kabul reser till billigare områden.

Alternativet är att skicka flyktingarna till platser som Fargo, North Dakota och Tulsa, Oklahoma, där jobb finns rikligt, bostäder är billiga och borgmästare är ivriga efter nya arbetare.

Men dessa samhällen saknar den typ av kulturellt stöd som Mojadedi upplevde. De fördrivna afghanerna skulle med största sannolikhet hitta språkbarriärer, få sociala tjänster och kanske fientlighet mot utlänningar. Redan finns det tecken på en motreaktion mot flyktingar i några av de stater där ekonomisk statistik tyder på att de behövs mest.

Förklarat | Vilka är de afghanska flyktingarna som ska till USA, och vad händer när de anländer?

“Inställer vi dem för att misslyckas där?” Homaira Hosseini, en advokat och afghansk flykting som växte upp i Lilla Kabul, frågade under lunchen. “De har inget stöd. Eller ställer vi in ​​dem för att misslyckas på platser där det inte finns några jobb för dem, men det finns stöd?”

Det är den svåra frågan som president Joe Bidens administration och landets ideella vidarebosättningsorganisationer står inför när de arbetar för att hitta platser att bo för de nyligen fördrivna afghanerna. Från och med fredagen har mer än 22 500 bosatts, varav 3 500 på en vecka i oktober, och 42 500 fler finns kvar i tillfälliga bostäder på åtta militärbaser runt om i landet i väntan på sina nya hem.

Initiala överenskommelser mellan Utrikesdepartementet och vidarebosättningsbyråerna skickade 5 255 till Kalifornien, 4 481 till Texas, 1 800 till Oklahoma, 1 679 till Washington, 1 610 till Arizona och hundratals fler till nästan varje stat. North Dakota kommer att ta emot minst 49 flyktingar. Mississippi och Alabama kommer att få minst 10.

Vart flyktingarna tar vägen därifrån är upp till vidarebosättningsorganen i varje stat.

Ibland kommer flyktingar att be om att få bo i samhällen där de redan har familj eller vänner. Men tjänstemän sa att många av de fördrivna afghanerna som anlände i somras inte hade någon koppling till USA.

“De här människorna kommer vid en tidpunkt då arbetsmarknaden är mycket bra”, säger Jack Markell, före detta demokrat. guvernör i Delaware som övervakar vidarebosättningsinsatserna. “Men de kommer också hit i en tid då bostadsmarknaden är väldigt trång.

“Vårt jobb är att ge ett säkert och värdigt välkomnande och att förbereda människor för långsiktig framgång,” han lade till. “Och det betyder att vi gör allt vi kan för att få dem till de platser där det är överkomligt, där vi kopplar dem till jobb.”

För Biden kan misslyckande med att integrera flyktingarna framgångsrikt spela i händerna på konservativa som motsätter sig invandring – även för dem som hjälpte amerikanerna under kriget – och hävdar att afghanerna kommer att beröva amerikaner jobb och föra in hotet om brott till samhällen. Efter att ha välkomnat flyktingarna till en början har den republikanska guvernören i North Dakota intagit en hårdare linje, vilket återspeglar hans partis oro för att kontrollera dem.

Haomyyn Karimi, en före detta flykting som har varit bagare på en afghansk marknad i Lilla Kabul i 30 år, kvävdes av tanken på en annan generation afghanska flyktingar som kämpar för att bygga ett nytt liv inför ekonomiska svårigheter och diskriminering.

“De hade liv i Afghanistan,” sa Karimi genom en tolk under en kort intervju på Maiwand Market i centrala Fremont. “Deras pengar fanns på banker i Afghanistan som inte längre är tillgängliga för dem. Så de börjar bokstavligen med ingenting.”

'Alla letar efter folk'

Flyktingarna anländer i ett ögonblick av allvarliga ekonomiska behov; Brist på arbetskraft över hela landet innebär att samhällen är desperata efter arbetare. I Fargo, där arbetslösheten är 2,8 %, måste många restauranger stänga tidigt eftersom de inte kan hitta tillräckligt med arbetare.

“Alla letar efter folk”, säger Daniel Hannaher, chef för Fargos vidarebosättningskontor för Fargo. Lutheran Immigration and Refugee Service, som räknar med att ta emot flera dussin flyktingar inom kort. “Och du vet, det börjar komma till den punkt nu då alla är arga på restaurangerna.”

Kritiker av höga nivåer av flyktingacceptans, inklusive topptjänstemän i Vita huset under dåvarande president Donald Trump, hävdar att flyktingar konkurrerar med amerikanska arbetare – särskilt om låglönejobb – och drastiskt minskar hur mycket de befintliga arbetarna tjänar.

Den stora majoriteten av empirisk ekonomisk forskning finner att det inte är sant. En uttömmande rapport publicerad av kontoret för chefsekonomen vid utrikesdepartementet undersökte bosättningsmönster för tidigare flyktingar till USA, och jämförde de ekonomiska resultaten för områden där de gjorde och inte bosatte sig. Den fann “robusta orsaksbevis för att det inte finns några negativa långsiktiga effekter av flyktingar på den amerikanska arbetsmarknaden.”

'Stöd är avgörande'

Vissa är oroliga för att skicka afghanerna till platser där det finns få bekanta ansikten och fördomar är vanligare.

I Michigan, som beräknas ta emot minst 1 280 flyktingar, klistermärken med det rasistiska budskapet “Afghansk flyktingjakt Permits” publicerades i Ann Arbor av Proud Boys, en vit supremacistgrupp.

I Oklahoma postade John Bennett, ordförande för delstatsrepublikanska partiet, en Facebook-video där han gnäller om farorna med sharia, den islamiska rättsliga koden, och anklagar flyktingarna – utan bevis – för att vara terrorister.

De som åker till Fremont kommer att hitta en mängd befintliga tjänster tack vare närvaron av uppskattningsvis 25 000 till 30 000 afghaner i staden: vuxenskolor för att lära dem engelska, mentalvård som riktar sig till människor från Afghanistan och informell hjälp från områdets moskéer.

Vissa lokala banker i Fremont samarbetar med staden för att tillhandahålla finansiell coachning.

“Det stödet är avgörande”, säger Jordane Tofighi, chef för Oakland-kontoret. “Några av de lokala moskéerna distribuerar mat. Vissa av livsmedelsbutikerna har öppettider för mathämtning.”

Karimi, bagaren på Fremont-marknaden, sa att han är hoppfull att den senaste vågen av flyktingar kommer att få det stöd de behöver för att trivas i sitt nya land. Han sa att människor som han själv är skyldiga de nyanlända att stödja dem med jobb, pengar och uppmuntran.

“Om de vill ha mitt blod”, sa han och lovade sin hjälp för de nyanlända medan tårarna strömmade ner för hans ansikte, “Jag ska ge dem mitt blod.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.