Et krav om flokkimmunitet gjenoppliver debatten om Storbritannias Covid-politikk

0
184

Andre folkehelseeksperter er skeptiske til Fergusons teori, ikke minst fordi Storbritannias høye infeksjonsrate antyder at det fortsatt er et stort antall mennesker med liten eller ingen immunitet. (AP)

I løpet av de fire månedene siden statsminister Boris Johnson tok et sjansespill ved å oppheve praktisk talt alle Englands koronavirusrestriksjoner, har landet hans satt seg inn i en urovekkende ny normal: mer enn 40 000 nye tilfeller om dagen og 1000 eller så dødsfall hver dag uke.

Likevel har disse dystre tallene satt Storbritannia «nesten på flokkimmunitet», sa en av regjeringens mest innflytelsesrike vitenskapelige rådgivere denne uken – en mye diskutert, men unnvikende epidemiologisk tilstand som noen eksperter sier kan forlate landet godt rustet til å motstå den nye bølgen av infeksjoner som nå feier over det kontinentale Europa.

Kommentarene, gitt i et intervju av Neil Ferguson, en folkehelseforsker ved Imperial College i London – hvis prognoser om pandemien ofte har påvirket regjeringens politikk – vil sannsynligvis gjenopplive debatten om Storbritannias status som en utstikker av covid-19: et land villig til å tolerere et vidt sirkulerende virus og et jevnt dødstall som prisen for en tilbakevending til økonomisk normalitet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De kan også berøre en nerve i en nasjon der flokkimmunitet har vært et fult konsept siden det ble tatt opp av Patrick Vallance, Englands sjefvitenskapelige rådgiver, i mars 2020 da viruset først slo ned over Storbritannia. Hans åpenhet for fordelene med flokkimmunitet provoserte et slikt tilbakeslag at myndighetene siden den gang har avvist ethvert forslag om at den omfavner en slik strategi.

Les |Til tross for covid-19-utfordringer, var studenter tilbøyelige til å studere i utlandet: Undersøkelse < p>Da han snakket med en gruppe internasjonale reportere tirsdag, sa Ferguson at han forventet at Storbritannia stort sett ville unngå toppen i tilfeller sett på kontinentet de siste ukene. Dette var delvis, sa han, fordi så mange briter hadde blitt smittet siden sperringen ble opphevet i juli, noe som ga befolkningen som helhet større immunitet.

“Vi kan godt se noen uker med langsom vekst, men vi er på en måte nesten ved flokkimmunitet,” sa han og la til at Storbritannia var i en litt bedre posisjon enn nasjoner som Østerrike, Nederland og Tyskland hvor restriksjoner gjeninnføres. midt i skyhøye infeksjonsrater.

Andre folkehelseeksperter er skeptiske til Fergusons teori, ikke minst fordi Storbritannias høye infeksjonsrate antyder at det fortsatt er et stort antall mennesker med liten eller ingen immunitet. De sier at den heller ikke tar hensyn til andre faktorer, som nye varianter eller avtagende beskyttelse mot vaksiner.

“Det er en dristig uttalelse,” sa Devi Sridhar, leder for det globale folkehelseprogrammet ved University of Edinburgh. “Jeg tror ikke modellbyggere har nok data til å vurdere om vi har nådd det mytiske flokkimmunitetsstadiet. Med COVID vil det enten være når alle har hatt COVID og overlevd, døde av det eller blitt vaksinert mot det.»

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

I følge Mayo Clinic oppstår flokkimmunitet “når en stor del av et samfunn (flokken) blir immun mot en sykdom, noe som gjør spredning av sykdom fra person til person usannsynlig. Som et resultat blir hele samfunnet beskyttet – ikke bare de som er immune.»

Gitt den raske spredningen av deltavarianten, sa Sridhar, er det mulig at Storbritannia vil nå den terskelen etter vinteren. Men det vil avhenge av motstandsdyktigheten til vaksiner og naturlig immunitet. I mellomtiden sa hun at hun var bekymret for kapasiteten til sykehus fra desember til februar, når kaldere vær sannsynligvis vil føre til infeksjoner, både av covid-19 og sesonginfluensa.

Til tross for regjeringens gjentatte fornektelser om at den praktiserer en flokkimmunitetsstrategi, har mistankene levd igjen, spesielt etter at Johnson opphevet alle restriksjoner i England 19. juli, noe som fikk London-pressen til å erklære den som «frihetsdag». Skottland, Wales og Nord-Irland la noen restriksjoner på plass den gangen.

Helsetjenestemenn hevdet da at det ville være bedre å se en potensiell økning i infeksjoner i sommermånedene enn om vinteren når viruset har en tendens til å spres lettere og når overspente sykehus er under topptrykk.

Blant forskerne som har blitt kjente skikkelser under pandemien, skiller Ferguson seg ut. I mars 2020 advarte modellteamet hans om at en ukontrollert spredning av sykdommen kan forårsake så mange som 510 000 dødsfall i Storbritannia og opptil 2,2 millioner i USA – alarmerende anslag som førte til at begge fremskyndet deres overgang til nedstengning. (Storbritannia har registrert 144 137 dødsfall og USA 774 580.)

Les |Migrantbåt kantrer i Den engelske kanal; minst 27 døde

Kallenavnet “Professor Lockdown” av britisk tabloidpresse, sluttet Ferguson for en kort stund som regjeringsrådgiver i mai 2020 etter at han erkjente å bryte nedlåsingsregler ved å underholde en kvinne i huset hans. Men synspunktene hans har fortsatt å bære vekt, og han er igjen deltaker i regjeringens innflytelsesrike Scientific Advisory Group for Emergencies.

Denne gangen har Ferguson et mer betryggende budskap: Storbritannias forhøyede immunitetsrater betyr at det er ingen behov for ytterligere restriksjoner foreløpig, selv om antallet saker stiger noe.

Ferguson sa at beslutningen om å avvikle restriksjoner i England var motivert av politikernes besluttsomhet om å gå tilbake til det normale, ikke å bygge opp immunitet ved å la viruset herje gjennom befolkningen.

Men til en viss grad er det en forskjell uten forskjell: Antall tilfeller rapportert i Storbritannia siden juli er 5 millioner, mer enn halvparten av det totale antallet rapportert siden starten av pandemien. Det tilsvarer 7,5 % av befolkningen, sa Ferguson, og det tallet kan sannsynligvis dobles hvis de som ikke viste symptomer ble lagt til.

Denne raske sirkulasjonen av COVID-19, sa han, økte immuniteten i uvaksinerte unge mennesker og tenåringer, men også hos vaksinerte mennesker – faktisk “oppfyller” deres immunitet. Kombinert med Storbritannias effektive utrulling av vaksiner og booster-skudd – omtrent 80 % av befolkningen har hatt minst to doser – har de høye immunitetsnivåene holdt antall tilfeller relativt stabile, om enn på et høyt nivå.

Selvfølgelig, la han til, var den britiske tilnærmingen “ikke gratis.” Landets daglige dødstall fortsetter å overstige dets naboer.

“Flokkimmunitet er ikke en alt-eller-ingenting-ting,” sa Ferguson. “Det er noe som begrenser overføring, og å ha i utgangspunktet flat overføring når vi – i England – ikke har noen reelle restriksjoner på plass, indikerer at vi nesten er ved terskelen for immunitet som ville stoppe overføring.”

Les |Pandemien er en mulighet til å rette opp noen historiske feil

For skeptikere er det imidlertid fortsatt for mange jokertegn til å konkludere med at pandemien er i ferd med å renne ut i Storbritannia.

“Vi forstår egentlig ikke COVID og dens mange nye varianter,” sa Tim Spector , professor i genetisk epidemiologi ved King's College London, som har ledet ZOE COVID-studien, som sporer COVID-19-symptomer.

Tidligere anslag om flokkimmunitet har vist seg feil, sa Spector, og antakelsene om forutsetningene for det blir stadig revidert. I 2020 sa forskere at et land kunne oppnå flokkimmunitet hvis omtrent 60 % av befolkningen var immun. Nylig har forskere revidert estimatet til 85 % eller høyere – og noen hevder at i det minste i USA kan det aldri bli nådd.

Epidemiologiske modeller klarer heller ikke å ta hensyn til avtagende immunitet. “Vaksiner virker delvis,” sa Spector. “Men de slites også av i ulik grad hos forskjellige mennesker. Med avtagende immunitet er det en kamp som sannsynligvis aldri vil bli vunnet helt.»

Dette er mer enn akademiske argumenter. Diskusjonen om flokkimmunitet spiller inn i en “generell regjeringsstrategi for å male et rosenrødt bilde,” sa han. “Du hører statsråder si at 40 000 saker om dagen er en suksesshistorie.”

Bak debatten om flokkimmunitet ligger et mer grunnleggende spørsmål om hvorvidt regjeringen hadde rett i å åpne Englands økonomi og samfunn denne siste sommeren, selv da viruset fortsatt sirkulerte bredt i befolkningen.

“Vi handler som at Europa er så mye verre, men vi har nettopp akseptert et høyt dødstall og høyere smittefrekvens lenger,» sa Sridhar.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.