Detta vet vi om den nya virusvarianten omikron

0
57

Den nya virusmutationen omikron, tidigare kallad B.1.1.529, upptäcktes först i Sydafrika och Botswana den 25 november. En majoritet av de drygt hundra fall som hittills bekräftats har registrerats i den sydafrikanska provinsen Gauteng, skriver TT. Även Hongkong, Israel och Belgien har konstaterat enstaka fall. Många mutationer Omikron har dragit uppmärksamhet till sig då den uppvisar drygt 50 mutationer, vilket är betydligt fler än tidigare varianter, skriver CNN. På den del av spikproteinet som först kommer i kontakt med cellen har den nya varianten tio mutationer, medan beta- och deltavarianterna har tre respektive två. En rad oklarheter Omikron klassas som en ”orosvariant” av WHO men det är fortfarande oklart hur smittsam den nya varianten är och hur väl de nuvarande vaccinen biter på den. Vaccintillverkarna Biontech och Pfizer har inlett studier av hur mutationen reagerar på vaccinet och räknar med att kunna presentera data inom två veckor. Omvärldens reaktioner I ett försök att hindra spridningen har ett tilltagande antal länder beslutat att stoppa flygningar från länder i södra Afrika. Bland annat Storbritannien och Norge har också infört nya karantänkrav.