Denna sällsynta meteor kom supernära jorden innan den sönderföll

0
43
NASA

Stjärnskådare nära Alabama och Georgia bjöds nyligen på en spektakulär ljusshow när en sällsynt meteor svävade över natthimlen. Meteoren kom in i vår atmosfär i en ytlig vinkel, och några av dess eldklot “studsade” av den och tillbaka ut i rymden.

Den stora föreställningen började den 9 november klockan 18:39. ET. Trots att det var delvis mulet i den regionen var meteoren så ljus att många astronomientusiaster, inklusive medlemmar av American Meteor Society, fortfarande kunde se den ganska tydligt. Upplevelsen beskrevs ytterligare på NASA Meteor Watchs Facebook-sida, som noterade att den upptäcktes av tre meteorkameror i området som spårade dess omloppsbana och bana.

De första som såg eldkloten i aktion var de i Taylorsville, Georgia. Där bjöds tittarna på en snabb glimt av meteoren som rörde sig förbi i otroliga 38 500 miles per timme bara 85 miles över jorden.

< img src="http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />NASA

Faktum är att NASA kallar denna typ av meteor för en earthgrazer-meteor, “där meteorens bana är så ytlig att den bara skummar över den övre atmosfären en lång sträcka—mycket sällan, de till och med ’ 8216;studsa av’ atmosfären och bege dig ut i rymden igen.” NASA noterade också att detta inte var fallet för just den här meteoren, eftersom den slutade sönderfalla.

Forskare försökte spåra meteoren i realtid, vilket är vanligt med alla meteorer, men dess långa färdsträcka hindrade det. NASA Meteor Watchs Facebook-sida sa att “dess väg var så lång att vår automatiserade programvara inte kunde hantera all data.”

Teamet gick igenom data manuellt följande morgon och körde en sekundär analyskod och gjorde en galen upptäckt. Meteoren reste häpnadsväckande 186 miles i luften—mer än dubbelt så mycket som de ursprungliga 91 miles de beräknade att den skulle täcka. Även om den inte är den längsta någonsin, var den fortfarande ganska sällsynt och utan tvekan en njutning för dem som kunde se den.

via Gizmodo