Armévistelblåsarens ensamma död belyser antalet psykiska sjukdomar

0
61

Ett foto från Rutgers University visar armémajor Ian Fishback, som avslöjade övergrepp på fångar under Irakkriget, men kämpade efter att ha lämnat tjänsten. Han dog i väntan på en säng på V.A. (Rutgers University via The New York Times)

Skrivet av Jennifer Steinhauer

Ian Fishback såg världen som kluven mellan det rättvisa och orättvisa, det exemplariska och det felande. En forskare-idrottare från en liten stad i norra Michigan, valde han militären som sin väg mot ett principiellt liv, och när armén misslyckades med sitt eget credo under kriget i Irak, fortsatte han att göra sanningen känd.

Fishback, som hade gått i pension från armén, dog förra veckan, under fortfarande oklara omständigheter, ensam och bröt sig in i ett grupphem, övertygad om att han förföljdes av just de krafter han en gång hade omfamnat. Han var 42.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Fishbacks korta liv och onödiga död understryker kostnaderna för två decennier av krig långt bortom slagfälten och övergripande påfrestningar på landets mentala hälsosystem. Han är en av många högprofilerade veteraner från det globala kriget mot terrorism vars liv har slutat i tragedi.

“Det finns många potentiella bakomliggande orsaker här,” sa rep. Tom Malinowski, D-N.J., med hänvisning till Fishbacks nedgång. Malinowski var chef för Human Rights Watch när han träffade Fishback första gången 2005 och kopplade honom till senator John McCain, R-Ariz., som också ville avslöja missförhållanden i Irak.

“Det finns en veteran mental hälsokrisen i det här landet, och det råder brist på lokaler och hjälpare”, sa han. “Vi får panik när vi får slut på intensivvårdssängar i Amerika, men vi accepterar att vi inte har tillräckligt med sängar för mental hälsa.”

En brist på psykiatriker, psykologer och psykiatriska sjuksköterskor i USA har förvärrats under coronavirus-pandemin, säger experter på mental hälsa, och lagstiftare har kämpat för att hitta en lösning. Personalbrist vid Department of Veterans Affairs kan ha hindrat tillgången till vård, möjligen även för Fishback.

2005, som armékapten, avslöjade han att andra medlemmar av den 82:a luftburna divisionen systematiskt hade misshandlat fångar i Irak. Hans anklagelser ledde till att en långtgående anti-tortyrlagstiftning antogs av McCain.

Fishback, som tjänstgjorde vid fyra stridsresor i Irak, tog senare en doktorsexamen, undervisade på West Point och blev en eftertraktad- efter talare i ämnet moralisk skada och militärtjänst.

De senaste åren har han också haft paranoida vanföreställningar och djup depression och var benägen att få utbrott som fick honom att förlora jobb och relationer. Han pendlade mellan trots mot sitt bräckliga mentala tillstånd och desperation när han sökte hjälp, sa ett dussin familjemedlemmar, tidigare professionella medarbetare och vänner i intervjuer.

Sedan september, oroade över hans fysiska och psykiska försämring, hade hans vänner och hans syster försökt att flytta honom från sjukhus och låginkomsthem för vuxna där, de sa, han var kraftigt medicinerad med antipsykotiska läkemedel, till ett sjukhus för veteranfrågor. i Battle Creek, Michigan. Överklaganden på hans vägnar till avdelningen förblev obesvarade förra veckan, sa de. Fishback hittades död i sitt rum i gruppbostaden efter frukost i fredags.

“Han drevs alltid av en djupt humanistisk känsla av att människor förtjänar respekt, i det här fallet fångar”, säger Nancy Sherman, professor i filosofi vid Georgetown University, som var djupt involverad i försöken att hjälpa Fishback under det senaste decenniet, inklusive under den sista veckan av sitt liv.

Hon tillade, “Han hade en enorm känsla av syfte och stelhet, och stelhet ger inte ofta motståndskraft.”

En familjebild visar major Ian Fishback med sin mamma, vänster och syster 2003. (New York Times)

Som ung var Fishback känd runt sin lilla stad som en presterande i skolan och idrotten – springer backar med en ryggsäck full av vikter medan andra nöjde sig med att göra den långsamma joggen, sa hans syster, Jazcinda Jorgensen. Han debatterade klasskamrater om sin strikta moraliska kod.

“Han var en rak pil på alla sätt”, sa Jorgensen.

En gymnasielärare, som noterade hans kvalifikationer och ekonomiska behov, föreslog. militären, så han ansökte och antogs till US Military Academy i West Point.

“Han hade alltid en stark känsla för moral och rättvisa och tyckte att det var bäst att använda det som officer.” sa hans syster.

Han tog examen från West Point med en kandidatexamen i Mellanösternstudier 2001 och tjänstgjorde i armén till 2014, inklusive fyra stridsturer med 82:a luftburna och specialstyrkor.

En dag 2005 höll Marc Garlasco, en före detta Pentagon-analytiker och sedan senior militärrådgivare för Human Rights Watch, på att rensa från sitt skrivbord när hans telefon ringde. Personen i andra änden sa: “Hej sir, jag är en officer i den amerikanska armén, och jag är oroad över att det har förekommit tortyr av fångar i min enhet”, minns Garlasco. Han tillade, “Det behöver inte sägas att det väckte intresset.”

Efter många e-postutbyten träffades de två på en Applebee's-restaurang i La Grange, Georgia, där Fishback över iste beskrev fruktansvärda övergrepp mot irakiska fångar mellan september 2003 och april 2004 som inkluderade exponering för extrema temperaturer, misshandel och sömnbrist på Camp Mercury, en främre operationsbas nära Fallujah.

Fishback hade vädjat till överordnade och till och med präster i 17 månader innan han vände sig till Capitol Hill för att få hjälp. “Han sa: 'Jag vill ha John McCain'”, sa Garlasco.

Ett Human Rights Watch-team tog honom till ett möte med senatorn, som bad att få träffa honom ensam.

Detainee Treatment Act antog senaten 90-9 och undertecknades i lag av president George W. Bush 2005.

“Det hade ingenting att göra med personlig förhöjning”, sa Richard Fontaine, då en medhjälpare till McCain. “Detta handlade enbart om att försöka rätta till ett djupt fel i amerikansk säkerhetspolitik.”

Men Fishback kämpade när han arbetade mot en magisterexamen i filosofi och statsvetenskap vid University of Michigan, som han fick 2012. Han träffade Sherman under sina studier och hon blev hans förtrogna.

När hon märkte att han visade symptom på paranoia, “Jag oroade mig mycket”, sa hon. Hon hjälpte honom att hitta en terapeut.

Han undervisade på West Point 2012-15 och tilldelades sin doktorsexamen från University of Michigan, men problem fortsatte, inklusive bråk med studenter och lärare.

“Han blev argumenterande”, sa Noemi Ford, en psykolog och traumaexpert, och hustru till en barndomsvän som arbetade under den sista veckan av Fishbacks liv för att få honom i behandling.

2016 lades han in på sjukhus för första gången, sa Clara Hoisington McCormick, hans ex-fru, som han hade träffat på West Point och gift sig 2001. (Ett efterföljande kort äktenskap slutade också med skilsmässa.) Han blev alltmer alienerad från sin militär. kollegor, sa hon. Han hade problem med att bygga relationer.

Också Garlasco var orolig. De hade hållit kontakten med jämna mellanrum under åren, och han betraktade Fishback som en vän. “2018 fick jag ett mejl som satte upp hårstråna på min hals”, sa han. “Han sa att folk var efter honom.”

I juli 2019 informerade Fishback Garlasco i ett mejl att CIA var ute efter honom, mindes han. “Jag tänkte, kille, ring mig.” Fishback var i Europa med en ny position. “Han sa: 'Jag kommer att ge hemlig information till utländska regeringar om ni inte får CIA ur ryggen.' Det var där jag tappade tråden.”

Jobben i Europa nystas upp. senare samma år.

Fishback återvände till Michigan, men en rad slagsmål där ledde till en domstolsbeslutad behandlingsvistelse, vilket han bröt mot. Han greps efter ett gräl vid en fotbollsmatch med en ROTC-officer i september. Sedan kom en serie vistelser på lågprisgruppshem medan vänner försökte få honom till ett veteranssjukhus i Battle Creek.

“Det var hemskt att lyssna på honom där,” sa Ford. “Han grät. Han sa: 'Kan du hjälpa mig? Jag kan inte lita på min familj.’”

Hans vänner startade en GoFundMe-kampanj för att betala för ett exklusivt behandlingscenter i Massachusetts. Han började prata långsamt i telefonsamtal, sa Ford, som tillskrev det höga nivåer av psykofarmaka.

I ett e-postmeddelande beskrev en patientsamordnare för Veterans Affairs som såg honom på torsdagar hans utseende som “alarmerande”, och noterade att den tidigare vältränade armémajoren knappt kunde gå och att hans “armar var låsta i en 90-graders position och han ändrade sig aldrig hans ansiktsuttryck under hela vårt föredrag.”

“Han åt frukost fredag ​​morgon,” sa Ford, “och senare hittade de honom död.”

Battle Creek-anläggningen kallade sin syster att dag. Jorgensen sa att hon svarade: “Det är för sent. Han är borta.”

“Vi är ledsna över förlusten av arméveteranen Ian Fishback och uttrycker våra uppriktiga kondoleanser till hans familj”, säger Terrence Hayes, talesman för avdelningen. “VA har varit i kontakt med familjen Fishback för att erbjuda support och lämpliga tjänster för att hjälpa dem under denna tid. VA är fortfarande dedikerade till att se till att alla veteraner får den vård de behöver i tid.”

Under en paneldiskussion 2015 talade Fishback om föreställningen om moralisk skada i krig och belastningen “som kommer när du är i en situation där du måste titta på ryggen, så att säga, med de människor du ska kunna lita på och försöka navigera i det över tid”

“Att försöka behålla din egen dygd, om du så vill, inför en riktigt dålig situation är mycket utmanande,” sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.