99 % POCSO-saker i domstoler i påvente av rettssak i 2020: Praja-rapport

0
166

Spesialdomstoler ble opprettet for å behandle grufulle forbrytelser mot barn, fokusere på POCSO-saker og avhende dem innen et år. (Filbilde)

Selv om det har vært et fall i forbrytelser mot barn i Delhi i 2020, er avhengigheten av slike saker i domstolene på det høyeste siden det er avsagt dommer i bare 1 % av sakene, som ifølge en rapport fra Praja Foundation.

Data utgitt av stiftelsen viser en enorm avhengighet i saker under IPC, spesielle og lokale lover, forbrytelser mot kvinner og forbrytelser mot barn i byen. Totalt 16 667 saker om forbrytelser mot barn (CAC) var for domstoler i fjor, hvorav 99 % venter på rettssak, i henhold til data frem til desember 2020.

Spesielle domstoler ble opprettet for å behandle avskyelige forbrytelser mot barn, fokusere på POCSO-saker, og kast dem innen et år. Imidlertid tar mer enn 77 % av POCSO-sakene ved domstolene i Delhi 1–3 år å fullføre rettssaken, mens over 16 % av sakene tar opptil 5 år før en dom, viser data.

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Advokater sier at virtuelle domstoler som ble opprettet under pandemien, og uorganisert politirettsmekanisme kan stå bak forsinkelsen.

Deeksha Dwivedi, en kriminell advokat, sa til The Indian Express, “Vi har utpekt sesjonsdomstoler for å behandle POCSO-saker, men flertallet av disse sakene er komplekse. Bevisene er svært vanskelige å samle, og politiet er ikke sensibilisert nok til å håndtere ofre og til og med siktede… Også dommere som behandler disse sakene er overbelastet, noe som fører til lengre rettssaker til tross for at POCSO-loven sier at rettssakene skal avsluttes om et år.»

Høyesterettsadvokat og senioradvokat Rebecca John la til: “Pandemien har gitt opphav til en enorm avhengighet… mye verre enn det det var tidligere. Det har vært en forsinkelse fordi bare de sakene ble tatt opp som kunne behandles i virtuelle domstoler. Saker der bevis måtte føres kunne ikke tas opp virtuelt og de fleste rettssakene ble utsatt. I POCSO-saker har domstolene nå begynt å ta opp saker ettersom de har åpnet for fysiske høringer.»

I henhold til data fra Delhi-politiet ble det registrert 1 197 saker i 2020 – en nedgang på 30 % sammenlignet med 2019 da over 1 719 saker ble anlagt. Data fra Praja viser imidlertid at det er en massiv forsinkelse i etterforskningen. I mer enn halvparten av POCSO-sakene tar etterforskningen mer enn 90–120 dager å fullføre. I henhold til data venter 56 % av CAC-sakene som ble innlevert i 2020 etterforskning, mens det er innlevert anklager i bare 36 % av sakene.

< /p>

Chinmoy Biswal, talsperson for Delhi-politiet, sa: “I Delhi registrerer vi CAC- og POCSO-saker raskt og tar fristen på 60 dager (POCSO) veldig alvorlig. Et flertall av de 56% pågående sakene i fjor har blitt anmeldt og flyttet til retten. Forståelig nok vil det alltid være saker under etterforskning… Vi har høyere skatteanmeldelsesfrekvens (99,06 %) enn hele India (94,7 %) eller storbyer (96,8 %), med mye høyere domfellelsesrate (80 %) enn gjennomsnittlig byer i storbyer (42,4 %) eller hele India (39,6 %). . En viktig komponent i forbrytelser mot barn er også savnede barnesaker. Vi registrerer disse tilfellene strengt og umiddelbart under kidnappingsseksjoner.»

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd