99 % POCSO-fall i domstolar i väntan på rättegång 2020: Praja-rapport

0
59

Specialdomstolar inrättades för att ta itu med avskyvärda brott mot barn, fokusera på POCSO-fall och göra sig av med dem inom ett år. (File Photo)

Medan det har skett en nedgång i brott mot barn i Delhi under 2020, är ​​beroendet av sådana fall i domstolar på rekordnivå eftersom domar har fällts i endast 1 % av fallen, som enligt en rapport från Praja Foundation.

Data som släppts av stiftelsen visar en enorm beroendelighet i fall enligt IPC, särskilda och lokala lagar, brott mot kvinnor och brott mot barn i staden. Totalt 16 667 fall av brott mot barn (CAC) var i domstolar förra året, varav 99 % väntar på rättegång, enligt uppgifter fram till december 2020.

Specialdomstolar inrättades för att hantera avskyvärda brott mot barn, fokusera på POCSO-fall och kassera dem inom ett år. Mer än 77 % av POCSO-målen vid domstolarna i Delhi tar dock 1–3 år att slutföra rättegången medan över 16 % av fallen tar upp till 5 år för en dom, visar data.

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Advokater säger att virtuella domstolar som inrättades under pandemin och en oorganiserad polisdomstolsmekanism kan ligga bakom förseningen.

Deeksha Dwivedi, en kriminell advokat, sa till The Indian Express, “Vi har utsett sessionsdomstolar för att hantera POCSO-fall, men en majoritet av dessa fall är komplexa. Bevisen är mycket svår att samla in, och polisen är inte tillräckligt känslig för att ta itu med offren och till och med de anklagade… Dessutom är domare som hanterar dessa fall överbelastade vilket leder till längre rättegångar trots att POCSO-lagen säger att rättegångarna ska avslutas om ett år.”

Högsta domstolens advokat och senior advokat Rebecca John tillade, “Pandemin har gett upphov till ett enormt beroende… mycket värre än vad det var tidigare. Det har varit en försening eftersom endast de ärenden togs upp som kunde behandlas i virtuella domstolar. Fall där bevis måste registreras kunde inte tas upp virtuellt och de flesta rättegångar hölls uppe. I POCSO-fall har domstolarna nu börjat ta upp ärenden när de har öppnat för fysiska förhör.”

Som enligt Delhi-polisens uppgifter registrerades 1 197 fall 2020 – en minskning med 30 % jämfört med 2019 då över 1 719 ärenden väcktes. Data från Praja visar dock att det finns en massiv försening i utredningen. I mer än hälften av POCSO-fallen tar utredningen mer än 90-120 dagar att slutföra. Enligt uppgifter väntar 56 % av CAC-ärendena som lämnades in 2020 på utredning medan åtalshandlingar har lämnats in i endast 36 % av fallen.

< /p>

Chinmoy Biswal, talesperson för Delhi-polisen, sa: “I Delhi registrerar vi CAC- och POCSO-fall omedelbart och tar tidsfristen på 60 dagar (POCSO) på största allvar. En majoritet av de 56 % pågående målen förra året har åtalats och flyttats till domstol. Förståeligt nog kommer det alltid att finnas fall under utredning… Vi har högre anmälningsfrekvens (99,06 %) än i hela Indien (94,7 %) eller storstadsstäder (96,8 %), med mycket högre fällande dom (80 %) än genomsnittet för storstäder (42,4 %) eller hela Indien (39,6 %). . En viktig komponent i brott mot barn är också saknade barnfall. Vi registrerar strikt och omedelbart dessa fall under avsnitt om kidnappning.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd