Vad är en OLED evo-panel?

0
18
LG

Om du nyligen har letat efter en ny OLED-TV, är chansen stor att du har stött på en ny term för displaymarknadsföring som heter “OLED evo.” Det lovar att bli ljusare än traditionella OLED-paneler. Här är vad det faktiskt betyder.

Ny generation av OLED-skärmteknik

“OLED evo” är ett namn som ges av LG till en ny OLED-panel som används i dess tv-apparater. Denna panel markerar den första betydande förbättringen av OLED-panelutrymmet under de senaste åren och kan nå 20 procent högre ljusstyrka än traditionella OLED-skärmar.

RELATERATVad är OLED?

Den högre ljusstyrkan är särskilt användbar för att förbättra HDR-upplevelsen genom att få fram små höjdpunkter. Dessutom kan alla OLED-paneler, genom sin självemitterande natur, producera perfekta svärta. Så med perfekt svärta och förbättrade högdagrar kan OLED evo-panelen ge en bättre HDR-upplevelse.

Hitta rätt balans

LG

Det är ingen hemlighet att OLED-paneler har lägre ljusstyrka än sina LED-motsvarigheter. Även om OLED-tillverkarna helt enkelt kan öka mängden ström som passerar genom det ljusemitterande materialet för att öka dess ljusstyrka, kommer det att göra att OLED-materialet försämras snabbt och avsevärt minska panelens livslängd. LG Display hittade en smartare lösning med den nya OLED-panelen.

RELATERAT Så här underhåller du en OLED-TV för att förhindra inbränning och mer

Enligt UBI Research President Choong Hoon Ui, uppnådde LG Display högre ljusstyrka genom att göra två viktiga ändringar. För det första har den gått från ett blått OLED-material baserat på väte till ett blått OLED-material baserat på deuterium. Den högre atommassan av deuterium gör det blå OLED-materialet mindre benäget för nedbrytning och ökar dess totala livslängd.

Annons

Bland alla färgemitterande lager (EML) som finns i en OLED-panel, bryts blått ljusemitterande material ned snabbast på grund av den inneboende naturen hos blått ljus, som har en hög frekvens. För att motverka detta använder OLED-panelerna redan två blåljus-EML istället för bara en för andra färger.

Nu, tack vare den ökade livslängden för det deuteriumbaserade blå OLED-materialet, kan LG passera högre elspänning genom den och öka ljusstyrkan utan att oroa dig för mycket för försämring.

Den andra förändringen är införandet av ett ytterligare grönt emitterande skikt. LG Displays äldre OLED-paneler har två blå EML, en röd EML och en gul/grön EML. Den extra gröna EML ökar inte bara ljusstyrkan på panelen utan förbättrar också färgomfånget.

Med dessa två förändringar har LG Display kunnat erbjuda högre ljusstyrka på OLED evo-panelen utan att offra dess livslängd . Ändå är OLED evo långt ifrån att nå nivåer av LED-bakgrundsbelyst LCD-panel.

Vilka TV-apparater har OLED evo-paneler?

I slutet av 2021 använder LG OLED evo-panelen i bara en TV, LG G1, dess flaggskepp 4K OLED-TV. Det är en fantastisk spel-TV för spel, och du kan köpa G1 i storlekarna 55-tum, 65-tum och 77-tum. Men den nya panelen kommer säkerligen att dyka upp i fler LG TV-apparater under de kommande åren.

RELATERATOLED vs. QLED och mer: Vilken TV ska du köpa?

Eftersom du är en LG-moniker är det osannolikt att du kommer att se OLED evo förknippas med något annat märkes tv-apparater. Men man tror att denna nya och förbättrade OLED-panel också används av sådana som Panasonic och Sony i deras flaggskepp 4K OLED-TV. Liksom LG och andra OLED TV-tillverkare får båda företagen sina OLED-skärmpaneler från LG Display. Och eftersom Panasonics och Sonys flaggskepps-OLED-TV kan producera högre ljusstyrka än deras andra OLED, verkar det troligt att de använder den nya panelen, bara inte med OLED evo-varumärket. Som sagt, varken Panasonic eller Sony har sagt något för att bekräfta detta.

Med OLED evo

LG OLED G1 Series 55-tums OLED evo TV

LG G1 är den första TV:n med en OLED evo-panel. Den finns i tre olika storlekar.

Amazon

1 661,99 USD
1 896,99 USD Spara 12 %

OLED vs. OLED evo

Medan OLED hänvisar till en komplett bildskärmstekniktyp som inkluderar organiskt material för att generera ljus och är självemitterande, är OLED evo en marknadsföringsterm som myntats av LG för att lyfta fram den nya OLED-panelen som används i deras G1-tv.

RELATERATOLED-skärminbränning: Hur orolig bör du vara?

OLED evo moniker kan hjälpa dig att skilja mellan LG OLED-TV, men det är till liten nytta för att avgöra om en LG OLED evo TV är bättre än en OLED-TV från ett annat märke. Som nämnts använder Panasonic och Sony också mycket troligt samma förbättrade OLED-panel från LG Display (men utan något speciellt varumärke) och kan nå lika höga ljusstyrkanivåer.

The OLED Future Is Bright(er)

De underliggande förbättringarna som används i OLED evo-panelen är ett steg i rätt riktning. Även om OLED-panelerna länge har varit allas favorit för deras utmärkta bildkvalitet, nästan oändliga kontrastförhållande och betraktningsvinklar, har de fallit kort på ljusstyrkans front.

OLED evo visar att det& #8217;är möjligt att utmärka sig på ljushetsfronten också.

Den bästa TV för spel av 2021: PS5, Xbox-serien X och PC Bästa TV för spel Totalt LG G1 Amazon

$ 1661,99
1 896,99 USD Spara 12 %

Best Budget Gaming TV Hisense U8G Amazon

699,99 USD
999,99 USD Spara 30 %

Bästa spel-TV för PC-spel LG CX Amazon

1299,00 $
$1396,99 Spara 7%

Bästa spel-TV för konsoler LG G1 Amazon

1 661,99 USD
1 896,99 USD Spara 12 %

Bästa LED-TV för spel Samsung QN90A QLED Amazon

$ 1197,99
$ 1499,99 Spara 20%

Bästa 8K-TV för spel Samsung QLED 8K QN900A Amazon

3247,99 $
 

LÄS NÄSTA

  • › Black Friday 2021: Bästa Apple-erbjudanden
  • › Vad är ett system på ett chip (SoC)?
  • › Black Friday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
  • › 12 grundläggande Excel-funktioner som alla borde känna till
  • › Så här tänder du ljus med ditt larm
  • › Black Friday 2021: Bästa PC-erbjudanden