Sudans premiärminister säger att utredning har inletts om kränkningar mot demonstranter

0
41

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok (Arkivbild via Reuters)

En utredning har inletts om kränkningar som begåtts mot demonstranter sedan det militära maktövertagandet den 25 oktober, Sudans nyligen återställde premiärminister Abdalla Hamdok sa enligt ett uttalande från hans kontor.

Hamdok’s kommentarer kom under ett möte på tisdagskvällen med en grupp från Forces of Freedom and Change (FFC), den viktigaste civila koalitionen som motsätter sig militärt styre.

FFC hade tidigare på söndagen sagt att det erkänner inte någon politisk överenskommelse med militärledningen. Gruppen betonade under mötet vikten av att lägga ut en färdplan för att genomföra den politiska överenskommelsen, vända alla politiska utnämningar som ägde rum efter det militära maktövertagandet och återinsätta alla de som fick sparken under den perioden, enligt uttalandet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Förra veckan sa demonstranter och ett vittne från Reuters att de såg säkerhetsstyrkor jaga in demonstranter till stadsdelar och hem för att utföra arresteringar. Minst 15 personer sköts ihjäl under antikuppprotesterna, enligt läkare.

Hamdok och gruppen krävde att politiska fångar skulle släppas så snart som möjligt och att rätten att fredligt protestera skulle respekteras .

Enligt avtalet som undertecknats med militärledaren general Abdel Fattah al-Burhan, kommer Hamdok, först utnämnd efter störtandet av förre presidenten Omar al-Bashir i ett uppror 2019, att leda en civil regering av teknokrater under en övergångsperiod.

< p>Avtalet möter motstånd från prodemokratiska grupper som har krävt fullständigt civilt styre sedan Bashir avsattes och har blivit upprörda över dödsfallen av dussintals demonstranter sedan kuppen den 25 oktober.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.