SC uppmanar NTA att rätta till orättvisa mot funktionshindrade NEET-student som inte beviljats ​​extra tid

0
35

Det stod att de åtgärder som NTA vidtagit för att främja domstolens anvisningar måste meddelas domstolens kansli genom att lämna in en statusrapport inom två veckor. (Expressfoto av Tashi Tobgyal)

När hon kom till hjälp för en handikappad kvinnlig student, lidande av dysgrafi, som inte beviljades en extra timmes kompensationstid i NEET (UG)-examen och hennes svarsformulär togs bort med våld, frågade Högsta domstolen på tisdagen National Testing Agency ( NTA) att överväga att vidta åtgärder för att rätta till den orättvisa som hon begåtts inom en vecka.

Dysgrafi orsakar försämrad handstil och visar inkonsekvent handstil, dålig stavning och mellanrum, svårigheter med transkribering och inkonsekvens.

Läs | NEET-informationsbroschyren måste innehålla segment för elever med funktionsnedsättning: SC

Högsta domstolen sa att individuella orättvisor som har sitt ursprung i ett felaktigt förnekande av rättigheter och rättigheter som föreskrivs i lagen inte kan glömmas bort på grund av att dessa är en nödvändig konsekvens av en konkurrensutsättning.

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

En bänk av justitieråd DY Chandrachud och AS Bopanna vägrade dock att bevilja lättnad till studenten, som har diagnostiserats med 40 procent bestående funktionsnedsättning, för att ha genomfört omtentamen för NEET (UG).

Klaganden fråntogs felaktigt en kompensationstid på en timme när hon dök upp för NEET utan något eget fel, trots sina rättigheter som en person med funktionsnedsättning (PwD) och en person med benchmark funktionshinder (PwBD). Följaktligen uppmanas den första respondenten (NTA) att överväga vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att rätta till orättvisan inom en vecka. Vidare ska den vidta nödvändiga följdåtgärder under antydan till DGHS”, stod det.

Den sade att de åtgärder som NTA vidtagit för att främja domstolens anvisningar måste meddelas denna domstols kansli genom att lämna in en statusrapport inom två veckor.

Läs |Tempoförarens dotter i Rajasthan rensar NEET, inställd på att bli den första läkaren i hennes by

Domaren Chandrachud, som skrev domen, sa: “Det är inget svar för en myndighet som är bunden av lagens diktat och konstitutionen att kasta upp händerna i förtvivlan, istället för att försöka råda bot på den orättvisa som orsakas en student. En domare kan inte ignorera att bakom statistiken finns ett mänskligt ansikte, som återspeglar strävanden, glädje och tårar hos en student och hennes familj.”

Bänken noterade att flickstudenten har säkrat en All India Rank på 1721 av 2684 kandidater kvalificerade sig i PwD-kategorin och när det gäller Maharashtra har hon säkrat ranking 249 av 390 kandidater i PwD-kategorin.

NTA har uppgett att cirka 15,4 lakh-kandidater dök upp vid NEET (UG) 2021 den 12 september 2021, för vilken resultatet tillkännagavs den 1 november 2021, och All India Rank vidarebefordrades den 9 november 2021 till Fackligt ministerium för hälso- och familjeskydd för att genomföra rådgivning för antagning.

Bänken sa att NTA, som ett granskande organ, var skyldigt att noggrant upprätthålla riktlinjerna för skriftliga tentamen som ger specifika lättnader.

“Klaganden har drabbats av en orättvisa genom ett felaktigt förnekande av dessa lättnader och en brist på gottgörelse av denna domstol skulle orsaka oåterkallelig orättvisa för studentens liv. The Rights of Persons With Disabilities (RwPD) Act 2016 som föreskriver fördelaktiga bestämmelser för personer med specificerade funktionshinder skulle inte ha någon mening om den inte upprätthålls noggrant”, stod det.

Läs |NEET 2021 Counselling: SC tillåter OCI-kandidater att delta i allmän kategori för UG, PG medicinska kurser

Den lade till, “Enligt vår uppfattning kan den första respondenten (NTA) inte tillåtas att helt enkelt komma undan när den konfronteras med den aktuella situationen där orättvisa har orsakats en student genom att stå bakom situationen för en stor konkurrensutsättning”.

Bänken noterade NTA:s inlagor att i en granskning av så stora proportioner där över 16 lakh studenter registrerade sig och över 15 lakh studenter dök upp, skulle det inte vara möjligt att ångra den orättvisa som har gjorts mot en enda kandidat.

“Den första respondenten (NTA) måste komma ihåg att all myndighet enligt lagen är föremål för ansvaret, och framför allt, en känsla av ansvarighet. Den första respondenten styrs av rättsstatsprincipen och av det konstitutionella kravet att iaktta rättvisa. Bakom det abstrakta antalet 15 lakh studenter’ ligger människoliv som kan förändras på grund av den första respondentens oavsiktliga men ändå betydande fel”, stod det.

Bänken sa i det aktuella fallet hade studenten sökt en omprövning där hon skulle tillåtas kompensationstid i enlighet med riktlinjerna för skriftlig tentamen och NEET Bulletin 2021.  

“Vi håller med om att det varken är praktiskt genomförbart eller lämpligt att genomföra en ny examen. Att hålla en ny undersökning kommer att försena medicinska inläggningar och orsaka osäkerhet och kaos. I den mån störs inte avslaget på den befrielse som sökts för att genomföra en ny undersökning för klaganden”, stod det.

Rätten sa: “Denna domstol skulle undvika att diktera hur klagomålet ska åtgärdas, och överlåta det till testbyrån som har anförtrotts det övergripande ansvaret för att genomföra undersökningen. I detta fall är vi av den kategoriska uppfattningen att den första svaranden inte kan undandra sig eller frångå sitt ansvar att rätta till den orättvisa som har åsamkats klaganden”.

Bänken sa att för ett effektivt deltagande av elever med funktionsnedsättning i samhället, vilket utan tvekan är det välgörande syftet med lagstiftningen, måste de skyddsåtgärder som lagen tillhandahåller genomdrivas och varje rättighetsbrott måste vara ansvarig enligt lag.

“Ansvar och makt utan ansvarsskyldighet är en anathema till vår konstitution,” sade den och lade till antalet fall där sådana orättvisor äger rum kanske ett fåtal eller fler än så, men det kan inte ignoreras att för en student som tvingas lida, konsekvensen är verkligen allvarlig.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.