Peppa Pig-referenser, vroom-vroom-bilar: Boris Johnsons tal väcker oro i Storbritannien

0
89

Den brittiske premiärministern Boris Johnson (Reuters)

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons svindlande tal vid en industrikonferens, där han imiterade en rusande bil och dissekerade världen av Peppa Pig, en brittisk tecknad film, har gripit ögonglober, vilket har fått hans team på Downing Street att insistera på att han mår fysiskt bra.

Incidenten inträffade under Johnsons tal till företagsledare vid konferensen Confederation of British Industry (CBI) i måndags. Talet berörde elfordon och grön revolution, ett ämne som Johnsons regering har drivit avsevärt under de senaste månaderna. Storbritannien var nyligen värd för klimatkonferensen COP26 i Glasgow, Skottland, där man lovade att avsluta försäljningen av alla bensin- och dieseldrivna bilar till 2030.

Det var dock journalisten som blev politikers okonventionella försök att skapa entusiasm för elfordon som överraskade många. I videoklipp av sitt tal hänvisar Johnson till sin tidigare karriär som motorkorrespondent, för att intyga att även om elbilar kanske inte har “vroom vroom vrah vrah” — premiärministern gjorde en paus för att imitera motorns varvtal — som folk älskar, de har “så mycket vridmoment att de släcker ljuset snabbare än en Ferrari”.

När Johnson gick vidare började Johnson räkna upp sin regerings senaste politik, bara för att förlora sin plats bland pappersbunten som han läste ur. 57-åringen ägnade sedan över 20 sekunder åt att blanda de många sidorna och muttra “förlåt mig” när han försökte hitta punkten där han slutade.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Men premiärministern var långt ifrån klar. Johnson fortsatte med att prata om sin senaste resa till Peppa Pig World med sin partner och hans spädbarn.

“Igår åkte jag, som vi alla måste, till Peppa Pig World,&#8221 ; började han och tillade att “Peppa Pig World är mycket min typ av plats”. The Peppa Pig World är en nöjespark i England baserad på barnens animerade TV-program ‘Peppa Pig’. Showen, älskad av barn över hela världen, kretsar kring en grisfamilj.

Johnson fortsatte med att säga om den fiktiva världen: “Den har mycket säkra gator, disciplin i skolor, en stor tonvikt på kollektivtrafiksystem, märkte jag. Även om de är lite stereotypa om pappa gris.”

“Den verkliga lärdomen för mig att gå till Peppa Pig World… handlade om kraften i brittisk kreativitet,” sa han och tillade: “Vem skulle ha trott en gris som ser ut som… en hårtork möjligen, ja en sorts Picasso-liknande hårtork, en gris som avvisades av BBC, skulle nu exporteras till 180 länder och nöjesparker både i Amerika och Kina, såväl som i New Forest. Och ett företag som är värt minst 6 miljarder pund för detta land – 6 miljarder pund och räknas. Nu tycker jag att det är ett rent geni, eller hur? Peppa Pig?”

Det är inte första gången den brittiska premiärministern refererar till seriefigurer i sina tal. I september 2021 hänvisade han till grodan Kermit, en grönfärgad mupp, medan han höll ett tal om klimatförändringar vid FN:s generalförsamling i New York.

Den konservativa ledaren verkade också jämföra sig själv med Moses och citerade den ryske revolutionären Lenin medan han slog till för “grön makt”.

Allt bra, säger PM British Johnson

När premiärministern tillfrågades tillbakavisade han frågor från reportrar om talets ovanliga karaktär. “Jag tror att folk fick de allra flesta av de poänger jag ville göra. Jag tyckte det gick bra,” sa han.

Även Johnsons talesman avfärdade oro över talet. “Jag skulle peka på CBI själva, som när de tillfrågades om talet sa att ledarna skulle bli uppmuntrade av att höra premiärministern tala passionerat om rollen för den privata sektorn som arbetar i partnerskap med regeringen för att uppnå vår gemensamma ambition för en högkvalificerad ekonomi med höga investeringar,” sa talespersonen, enligt The Guardian.

När det gäller pausen: “Premiärministern förlorade kort sin plats i talet. Han har hållit hundratals tal. Jag tror inte att det är ovanligt att människor, vid sällsynta tillfällen, förlorar sin plats i rymden,” lade han till.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.