Medveten om Bangladeshs ansträngningar att neka utrymme åt terrorgrupper som agerar mot Indien: arméchef

0
153

Arméchef Gen MM Naravane (fil)

Arméchef Gen MM Naravane har sagt att Indien var medvetet om Bangladesh’s ansträngningar att neka utrymme åt terrorgrupper som bär ut subversiva aktiviteter mot Indien.

I ett meddelande som spelades ut under ett evenemang här i onsdags för att uppmärksamma 50 år av förbindelserna mellan Indien och Bangladesh, hävdade han också att “det historiska landgränsavtalet” (LBA) mellan de två länderna har visat hur ett gränsproblem kan “lösas med ömsesidiga förhandlingar och en konstruktiv syn”.

Detta i en tid då “vissa länder” har försökt “ändra status quo med våld, och kringgå traditionella regler och protokoll, med fullständig ignorering av andras territoriella integritet,” sa Naravane utan att nämna något land.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

LBA representerar 3Ms — “ömsesidig respekt, ömsesidigt förtroende och ömsesidigt engagemang — till en regelbaserad order”, sa den indiska arméchefen och hävdade att de två länderna delar ett viktigt strategiskt utrymme på den indiska subkontinenten med en landgräns som sträcker sig över 4 000 km.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Markerar en ny topp i bilaterala förbindelser, Indien och Bangladesh 2015 hade förseglat ett historiskt avtal för att lösa den gamla landgränstvisten genom utbyte av territorier, vilket avlägsnade en stor irritation i bilaterala förbindelser.

Under premiärminister Narendra Modis jungfrubesök i Dhaka 2015 hade de två sidorna bytt ut dokument angående LBA som banade väg för operationaliseringen av pakten som undertecknades 1974 av dåvarande premiärminister Indira Gandhi och Bangladesh’ s grundare Sheikh Mujibur Rahman för att lösa gränsfrågan.

Naravane, i sitt inspelade tal vid evenemanget som anordnades på IIC av den Delhi-baserade försvarstanksmedjan Center for Land Warfare Studies (CLAWS), sa också att Bangladeshs strategi för att bekämpa terrorism “resonerar med Indien. #8217;s beslutsamhet och motståndskraft mot terrorism i alla dess former”.

“Vi är medvetna om Bangladesh’s ansträngningar att neka utrymme åt terrorgrupper som bedriver subversiv verksamhet aktiviteter mot Indien,” sade den indiska arméchefen.

I sin tur fortsätter Indien “för att förhindra terrordräkt” från att använda indisk jord för att undergräva Bangladeshs intressen, sa han.

Evenemanget deltog av Bangladeshs högkommissarie Muhammad Imran, tidigare arméchef i Bangladesh och 1971 krigsveteran Lt Gen (retd) Harun-ar-Rashid, några 1971 Indien-Pakistan krigsveteraner från indiska väpnade styrkor och ett antal högre försvarsstyrkor. tjänstemän, bland andra.

Bangladesh och Indien har “kommit långt under de senaste fem decennierna och vår vänskap har bestått tidens tand,” sa Naravane.

Som grannar fortsätter Indien och Bangladesh att växa tillsammans med delade kulturer, historia, möjligheter och öden, sade han.

Den indiska arméchefen hyllade också soldater på båda sidor om gränsen som har gjort suveräna uppoffringar , för en “ljusare och säkrare morgondag”.

Det är folkets kollektiva vilja, som står axel vid axel i balans på slagfältet som hade “vänt tidvattnet mot fienden” i kriget 1971, vilket ledde till födelsen av en fri nation i Bangladesh, sade han.

Och det är samma anda av solidaritet, kamratskap och delat öde som “förblir hörnstenen i våra starka bilaterala band” även efter fem decennier, sa Naravane.

Vänskapen mellan Indien och Bangladesh är en hyllning till den kollektiva viljan hos det bangladeshiska folket som stod för sin rätt till frihet, och ett erkännande av den indiska arméns roll i den “episka kampen” som förändrade livet och öden för miljontals bröder och systrar, tillade han.

Den indiska arméns chef anlände senare till evenemanget för att lansera en ny bok ‘Bangladesh Liberation @ 50 Years: &#8216 ;Bijoy’ Med Synergy, Indien-Pakistan-kriget 1971′.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.