Krångliga “betalappar” ersätter kontanter

0
122

Publicerad 26 november 2021 kl 14.00

Ekonomi. Varför betala med kontanter när du med bara någon halvtimmes arbete kan installera och fylla på en “betal-app” hos varje företag där du är kund? En ny undersökning från betalappsbranschen visar att svenskarna nu föredrar betalappar före kontanter “i alla situationer”, rapporterar TT.

Gilla artikeln på Facebook

Siffrorna kommer från undersökningen Sverige betalar 2021 från Insight intelligence tillsammans med Coop, Trivec, Walley och Loomis pay.

Enligt undersökningen är det dock inte de företagsspecifika apparna utan den nationella betalappen Swish som är populärast då 95 procent av de tillfrågade använder den. Kontokort från Visa och Mastercard används av 52 respektive 81 procent av svenskarna.

Lukas O Berg, vd på Insight intelligence, konstaterar samtidigt att många äldre har svårt att använda tekniken.

– Det är väl okej om alla inte kan använda sociala medier för det är inget alla behöver. Men när det kommer till något så grundläggande som betaltjänster så blir det ett demokratiproblem, säger han till TT.

Slaget om kontanterna

  • Swish låg nere fjärde dagen i rad
  • SEB:s internetbank och Swish ligger nere andra dagen i rad
  • Ny lag tvingar banker bygga bankomater i hela Sverige
  • Västtrafik ersatte kontanter med app – som ligger nere
  • Polen förbjuder kontantfritt

Visa alla