Har ännu inte fattat beslut om potentiell CAATSA-avsägelse till Indien på S400: USA

0
59

USA:s talesman för utrikesdepartementet Ned Price håller en pressträff vid utrikesdepartementet i Washington. (Arkivbild via Reuters)

USA har ännu inte tagit ett beslut om eventuella Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) undantag till Indien med avseende på dess köp av S-400 missilförsvarssystem från Ryssland, sade Biden-administrationen på tisdagen.

Utrikesdepartementets kommentarer kommer en vecka efter att Indien började ta emot leveranser av S-400 missilförsvarssystem från Ryssland och mitt i uppmaningar från topp republikanska och demokratiska lagstiftare att inte införa CAATSA-sanktioner mot Indien.

Vi hävdar att de värdesätter Indien. dess “strategiska partnerskap” med Indien upprätthöll en tjänsteman från utrikesdepartementet Biden-administrationens osäkerhet i frågan genom att berätta för reportrar att CAATSA inte har en filt eller landsspecifik bestämmelse om undantag.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

“Vi skulle behöva hänvisa dig till den indiska regeringen för eventuella kommentarer om potentiella leveranser av S-400-systemet. Men vi har varit tydliga när det gäller systemet, inte bara i det indiska sammanhanget utan också i bredare sammanhang, att vi har uppmanat alla våra allierade, alla våra partners att avstå från transaktioner med Ryssland som kan riskera att utlösa sanktioner under så kallad CAATSA, Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act. Vi har inte fattat ett beslut om ett potentiellt undantag med avseende på indiska vapentransaktioner med Ryssland,” Utrikesdepartementets talesperson Ned Price sa.

“CAATSA har dock inte en filt eller landsspecifik bestämmelse om undantag. Vi vet också att vår försvarsrelation med Indien har utökats och fördjupats avsevärt de senaste åren. Det är djupt och står i proportion till den breda och djupa relation som vi har med Indien och dess status som en viktig försvarspartner,” sa han.

“Vi förväntar oss att detta starka momentum i vår försvarsrelation kommer att fortsätta. Vi värdesätter verkligen vårt strategiska partnerskap med Indien. Som ni vet hade vi en möjlighet att resa till Indien för inte så länge sedan. I augusti, tror jag det var, har vi träffat utrikesminister Jaishankar många gånger. Vi har diskuterat detta problem direkt, inklusive med de högsta nivåerna i den indiska regeringen,” sa Price som svar på en fråga.

Flera medlemmar av den amerikanska kongressen, sa han, har visat djupt intresse för frågan.

“Det är inte för oss att tala med några system som den indiska regeringen kan ha tagit emot eller inte. Det är för oss att tala om de lagar som finns i böckerna och kraven enligt dessa lagar. Uppenbarligen är kongressmedlemmar också djupt intresserade av detta. Så det är en konversation som har pågått med våra indiska partners,” Pris sagt.

“Det är ett samtal som äger rum inom ramen för en försvarsrelation som är meningsfull för oss, som är viktig både för USA och Indien, inklusive i samband med ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområdet. Och så, jag misstänker att de samtalen kommer att fortsätta,” sa han.

Price sa att 2+2-samtalen snart skulle hållas i Washington DC.

“Vi har förbundit oss till 2+2, igen , eftersom vi har en betydande relation med Indien, inklusive dess status som en viktig försvarspartner. Men jag kan försäkra er att det kommer att finnas en möjlighet till 2+2 inom kort,” sa han.

Förra månaden skickade de amerikanska senatorerna och medordförandena i Indiens partigrupp Mark Warner och John Cornyn ett brev till president Joe Biden där de uppmuntrade honom att avstå från CAATSA-sanktioner mot Indien för att ha köpt militära vapen från Ryssland.

“Medan Indien har tagit betydande steg för att minska sina inköp av rysk militär utrustning, det har en lång historia av att köpa vapen från Sovjetunionen och senare Ryssland. 2018 gick Indien formellt med på att köpa ryska S-400 Triumf luftförsvarssystem efter att ha undertecknat ett första avtal med Ryssland två år tidigare,” sa de.

< /p>

“Vi är oroade över att den kommande överföringen av dessa system kommer att utlösa sanktioner enligt Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), som antogs för att hålla Ryssland ansvarigt för sitt illvilliga beteende ,” de skrev.

“Som sådan uppmuntrar vi dig starkt att bevilja CAATSA dispens till Indien för dess planerade köp av S-400 Triumf yt-till-luft missilsystem. I fall där beviljandet av ett undantag skulle främja USA:s nationella säkerhetsintressen, tillåter denna dispensmyndighet, som skrivits in i lagen av kongressen, presidenten ytterligare utrymme för att tillämpa sanktioner,” skrev de två senatorerna.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.