Europas dödssiffra för Covid kan passera 2 miljoner till nästa vår, säger WHO

0
133

En kvinna cyklar längs en öde gata i Wien, Österrike, måndagen den 22 november 2021. Österrike gick in i en rikstäckande låsning tidigt på måndagen för att bekämpa skyhöga coronavirusinfektioner.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Över 2,2 miljoner människor förväntas dö av Covid-19 i Europa till våren 2022 baserat på nuvarande trender, sade WHO denna vecka. WHO identifierar den europeiska regionen för att omfatta länderna i Europeiska unionen, Storbritannien, Island, Norge, Schweiz, Turkiet, Israel, Ryssland, Ukraina och flera länder på Balkan och Centralasien.

Covid-19 i Europa |En titt på trender och orsakerna till uppkomsten

Nästan 4 200 dödsfallrapporterades dagligen över hela regionen förra veckan, dubbelt så mycket av de 2 100 dagliga dödsfallen i genomsnitt i slutet av september. Kumulativa rapporterade dödsfall från viruset passerade 1,5 miljoner för de 53 länderna i denna region förra veckan. Covid-19 är nu den främsta dödsorsaken i Europa och Centralasien, har Institute for Health Metrics and Evaluation, som utför modellering för WHO:s regionalkontor för Europa, sagt.

25 av de 53länder förväntas se hög eller extrem stress på sjukhussängar mellan nu och 1 mars 2022, uppskattar WHO. Hög eller extrem stress förväntas på intensivvårdsavdelningar i 49 av 53 länder under denna period.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Best of Explained

Klicka här för mer

Tre faktorer driver den ökande överföringen, har WHO sagt.

*The Den europeiska regionen är “deltadominant”, den mycket överförbara stammen av det nya coronaviruset. Inget land i regionen rapporterar mer än 1 % av någon annan variant av SARS-CoV-2.

*De senaste månaderna har många länder signalerat till sin befolkning att Covid-19 inte längre utgör ett akut hot. De har lättat på åtgärder som maskbärande och fysiskt avstånd i trånga eller trånga utrymmen. Eftersom vädret har blivit kallare, samlas människor inomhus.

*Ett stort antal människor är fortfarande inte vaccinerade — och bland många av dem som är det finns det bevis för att vaccin-inducerat skydd mot infektion och mild sjukdomen minskar. Detta har gjort många människor sårbara, och boosterdoser behövs för att skydda de mest utsatta, inklusive immunförsvagade, som en prioritet, sa WHO.

Över 1 miljarddoser av vaccin har getts i WHO:s europeiska region, och 53,5 % av människorna är helt vaccinerade. Det finns dock stora skillnader mellan länder – och intervallet i slutförda vaccindosserier sträcker sig från under 10 % till över 80 % av den totala befolkningen, sade WHO.

Endast 48 %

stark >av människor i regionen bär för närvarande en mask när de lämnar hemmet, enligt självrapporterade uppgifter. Om en universell masktäckning på 95 % från och med idag uppnåddes, uppskattas det att över 160 000 dödsfall skulle kunna förhindras senast den 1 mars 2022, sade WHO. Den uppmanade människor att vara vaksamma när sammankomsterna rör sig inomhus under vintern.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd