Den fremtredende poeten Robert Bly, forfatter av «Iron John», dør 94 år gammel

0
52

Bly ga ut sin første diktbok, “Silence in the Snowy Fields,” i 1962. (AP Photo/Jim Mone, File)

Robert Bly, en av de mest fremtredende amerikanske poetene i det siste halve århundret og forfatteren av den bestselgende klassikeren «Iron John» for menn er død. Han var 94.

Bly, en aktiv poet, skribent og redaktør i mer enn 50 år og en berømt oversetter av internasjonale dikteres verk, døde søndag i sitt hjem i Minneapolis etter å ha lidd av demens i 14 år , sa datteren hans, Mary Bly.

«Pappa hadde ingen smerter. … hele familien hans var rundt ham, så hvor mye bedre kan du gjøre?» sa hun til Associated Press.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png LES OGSÅ |'Jeg føler frykten for sensur': Karuna Ezara Parikh om å være forfatter, hennes nye diktsamling og mer

Bly publiserte sin første diktbok, «Silence in the Snowy Fields», i 1962. Han vant National Book Award i 1968 for «The Light Around the Body», en bok med protestdikt fra Vietnamkrigen. Bly donerte premiepengene på $1000 til motstandsbevegelsen.

Men den innfødte i byen Madison i det vestlige Minnesota fikk sin største berømmelse for et prosaverk kalt “Iron John: A Book About Men.” Hans meditasjon om moderne maskulinitet ble utgitt i 1990, og tilbrakte mer enn to år på New York Times bestselgerliste.

Boken bidro til å lansere en ny mannsbevegelse, men gjorde også noen feminister sinte og ble til latterliggjøring av tilkaller bilder av barbrystede forretningsmenn som samles i skogen for å slå på trommer og hyle mot månen.

“Mediene avfeide alt dette arbeidet som tromming og løping i skogen, noe som reduserte det til noe latterlig,” sa Bly til Paris Review i et intervju fra 2000. «Jeg tror at mannsseminarene ikke var truende for kvinnebevegelsen i det hele tatt, men mange av kritikerne av «Iron John» gikk glipp av poenget.»

Bly ble født på familiens gård nær Madison i 1926, og sa senere at han først begynte å skrive poesi på videregående for å imponere en vakker engelsklærer på videregående skole. Etter en kort periode i marinen, landet han på Harvard i 1947 og befant seg omgitt av noen av de ledende lysene fra landets litterære scene, som avdøde Adrienne Rich, en klassekamerat av ham som ble en fremtredende feministisk poet og forfatter.

Derfra bar det videre til New York City – noen ganger sov han på Grand Central Station når han ikke fant en leilighet å krasje – og så et år på Iowa Writer's Workshop. Bly returnerte til Minnesota hvor han ville bodd mesteparten av resten av livet.

Tilbake i Madison startet Bly og en annen lokal poet et poesimagasin de kalte The Fifties (senere omdøpt til The Sixties, og deretter The Seventies). Innsiden av forsiden signaliserte at de hadde til hensikt å rasle det litterære etablissementet med denne advarselen: «Det meste av poesien publisert i Amerika i dag er for gammeldags.»

LES OGSÅ |'Jeg skriver for å arkivere våre kamper, posisjonalitet. , kultur': Sabika Abbas Naqvi om protestpoesi og dissens

«Frem til da var det en slags akademisk lås på mainstream poesi. Det hele så ut som veldig viktoriansk og på en måte avkjølt, tett, selvtilfreds,» sa Thomas R. Smith, en mangeårig venn til Bly som jobbet i mange år som hans assistent, og har co-redigert flere bøker om ham. “Han trosset konvensjonen om at all viktig poesi kom fra kysten og college-campusene, og skar ut noe nytt rom for poetene i det amerikanske midtvesten.”

I tillegg til å skrive dikt påvirket av hans forgjengere og jevnaldrende i andre land, arbeidet Bly også med å bringe originalverket sitt til amerikanske lesere. Gjennom årene oversatte Bly ved hjelp av morsmål flere dusin poeter fra en rekke språk. Flere poeter han oversatte og forkjempet, inkludert Chiles Pablo Neruda og svenske Tomas Transtromer, ville fortsette å vinne Nobelprisen i litteratur.

“Oversettelsesarbeidet er en fantastisk del av arven hans i seg selv, ” sa Jeff Shotts, administrerende redaktør ved Minneapolis-baserte Graywolf Press, som publiserte noen av Blys oversettelser og annet arbeid.

Med sin høye, kraftige kroppsbygning og et tykt sjokk av vilt hår – som ble snøhvit i de senere årene – klippet Bly en slående figur. Poesiopplesningene hans var ofte forvirrende saker: Han tok ofte på seg masker eller fargerike sjal, slo vitser og gestikulerte vilt, og hadde for vane å lese det samme diktet to ganger på rad.

“Han ville si at første gang satte diktet seg fast i hodet ditt, men andre gang kan det komme ned i brystet,» sa James Lenfestey, en meddikter som var Blys nabo i Minneapolis i mange år.

George Borchardt, agenten hans i flere tiår, husket en av lesningene hans i New York City.

“Jeg husker det var stappfullt og folk hang virkelig på hvert ord. Han var en fantastisk leser,” sa agenten.

Borchardt husket også Bly som en glede å representere.

“Han var ikke den typen forfatter som trengte veiledning i forfatterskapet, sa han.

Bly og hans første kone, Carol, ble skilt i 1979; han flyttet til Minneapolis like etter. Bly etterlater seg sin andre kone, Ruth, som han giftet seg med i 1980, fire barn – Mary, Bridget Noah, Micha Bly og stedatter Wesley Dutta – og ni barnebarn.

LES OGSÅ |En ny bok presenterer det engelske alfabetet som en artig kunsthistorisk guide

I løpet av årene publiserte Bly mer enn to dusin diktsamlinger, flere oversettelser av andre dikteres verk og en håndfull sakprosa bøker der «Iron John» var den mest kjente.

Smith sa at “Iron John” hadde sine røtter i at Bly kom overens med forholdet til faren sin, en stilltiende norsk bonde.

“Det førte til en undersøkelse av hva det er å være en mann,” Smith sa. sa. «Han så amerikanske menn ved et veiskille. Han var bekymret for at menn mistet sine indre liv, sine følelsesliv, sin forbindelse med historier og tradisjoner og litteratur. Men karikaturen ble at han var John Wayne med tromme. Det er det motsatte av hva han var.»

Mary Bly sa at begravelsestjenester ville være private. Hun oppfordret fansen til å sende minnegaver til deres favorittpoesiforeninger.

«Han var en flott poet og en flott pappa,» sa hun.

«Og en flott ektemann,' 8221; sa Ruth Bly.

📣 For flere livsstilsnyheter, følg oss på Instagram | Twitter | Facebook og ikke gå glipp av de siste oppdateringene!

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste nyhetene om bøker og litteratur, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.