Daglig information: Regeringen planerar ett lagförslag för att spärra privat kryptovaluta; Jharkhands kontrollrum för migranter och mer

0
95

En titt på de bästa nyheterna idag, 24 november 2021.

God morgon, 

< b>Big story

Denna vintersession i parlamentet kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag som syftar till att förbjuda “alla privata kryptovalutor i Indien”. Men “vissa undantag” kommer att göras för att “främja den underliggande teknologin för kryptovaluta och dess användningar. Intressant nog sågs ingen betydande rörelse i priserna på kryptovalutor efter tillkännagivandet.

En dag innan unionskabinettet sammanträder för att kickstarta processen för upphävande av de tre nya jordbrukslagarna, Anil Ghanwat, en av medlemmarna från den av Högsta domstolen utsedda kommittén för lagarna, uppmanade domstolen att offentliggöra panelens rapport. “Efter regeringens beslut att upphäva gårdslagarna under kommande vintersession i riksdagen är utskottets rapport inte längre relevant med hänsyn till dessa lagar, men det finns förslag i betänkandet om jordbrukarfrågor som är av stort allmänintresse”, han sa.

Endast i Express

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Indien arbetar mot en < b>inhemskt utvecklad 6G-teknikmed målet att lansera det antingen i slutet av 2023 eller i början av 2024, sa kommunikationsminister Ashwini Vaishnaw vid ett webbseminarium anordnat av Financial Times och The Indian Express. Bortsett från 6G, är lanseringen av inhemsk 5G också på korten, sade ministern, med utvecklingen av kärnmjukvara för tekniken som ska vara färdig under tredje kvartalet nästa år.

I ett tecken på ökande konsumentsentiment, RBI-data visade att kreditutbetalning under julsäsongendetta år har överträffat kreditutbetalningar de senaste tre åren. Det som har drivit på denna tillväxt är minskningen av Covid-fall från september i år. När den förväntade tredje vågen förblev dämpad, öppnade företag och lockdowns hävdes över hela landet.

Från förstasidan 

Argumenterar att takten i övergången till renare energikällor i Indien måste ses i ljuset av “nationella omständigheter”, säger miljöministern Bhupender Yadav har sagt att användningen av kol i kraftproduktion eller industriell verksamhet kan öka “i absoluta tal”, men skulle minska som en procentandel av den totala mixen. Yadav förklarade skälen till Indiens ingripande för att få termen “utfasning” av kol ändrades till “fas ned” i det slutliga avtalet från klimatkonferensen i Glasgow.

Måste läsa

Det började som ett callcenter för att hjälpa arbetare i andra stater med mat och pengar när de första Covid-tröstan trädde i kraft i början av förra året . Idag är Jharkhand Migrant Control Roomhar blivit en livlina för deras familjer också – att ta tillbaka strandsatta arbetare, hjälpa dem att få utstående löner och samordna återlämnandet av kroppar av dem som miste livet i andra stater.

Inför den ryske presidenten Vladimir Putins besök i Indien den första veckan i december, godkände Defense Acquisition Council (DAC) det sedan länge väntade förslaget om ett avtal med Ryssland om tillverkning av 6 lakh AK 203 automatgevär för armén i Indien, källor sa. Affären hade fastnat på flera punkter i nästan två år, inklusive förhandlingar om tekniköverföring.

När Punjab fortsätter att rulla på skuld, lovade AAP:s nationella sammankallande Arvind Kejriwal att om partiet röstas till makten kommer partiet att överföra 1 000 Rs varje månad till kontot för varje kvinna som är 18 år eller äldre. Men hur mycket kommer det att kosta? Om AAP bildar regeringen och genomför löftet, skulle betala 1 000 crore Rs per månad till uppskattningsvis 1 crore kvinnor översättas till Rs 12 000 crore per år.

Och slutligen < /b>

Fryst någonstans mellan det förflutna och nuet, Kanpurs Green Park-stadionser åldern ut, men gör inga anspråk på rodnad ungdom. Men den gillar fortfarande att sola sig i sin ungdoms härliga berättelser. Det kanske inte är den största av arenor, eller den mest moderna som finns, eller ens den mest relevanta, men dess kaotiska charm är oöverträffad. Vad lokalbefolkningen kallar “rooh”. “Inga selfies, inga kameror, men minnena vi har är lika tydliga och vackra som bilderna med högsta upplösning”, säger före detta cricketspelaren och förstklassig domare Sunil Chaturvedi.

Delhi Confidential:Det är inte vanligt att en försvarsminister är närvarande vid ett evenemang på någon utländsk ambassad/högkommission. Men på måndagen deltog Rajnath Singh i Bangladesh Armed Forces Day-evenemang vid högkommissionen i Delhi.

I dagens avsnitt av '3 Things'-podden tar vi en titt på dataskyddslagstiftningen. Samtalet sträcker sig från propositionens ursprung och dess syfte till rekommendationerna från den gemensamma parlamentariska kommittén tillsammans med farhågorna kring lagförslaget.

Till imorgon 

Leela Prasad G och Rahel Philipose

Expresstecknad film av EP:n Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste livenyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.