Byråkratisk “teknikalitet” bakom vaccinkrav för tillfrisknade

0
57

Publicerad 26 november 2021 kl 17.08

Inrikes. Att Folkhälsomyndigheten kräver vaccinering även för den som tillfrisknat från covid-19 beror i alla fall delvis på en byråkratisk “teknikalitet” snarare än medicinsk bedömning. Det framkom på myndighetens pressträff på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var när alternativmedie-journalisten Per Shapiro frågade FHM varför myndigheten inför samma vaccinkrav och restriktioner för tillfrisknade som för ovaccinerade som enhetschefen Sara Byfors medgav att kravet i alla fall delvis har andra orsaker än de medicinska.

– En teknikalitet är att för att få godkänt covidpass för genomgången infektion så behöver provet vara taget på ett speciellt sätt. Det får inte vara taget av dig själv, som vi har gjort till stor del i Sverige, så det skulle vara väldigt få som innefattades av det här, sade Sara Byfors.

Enligt henne är det ett medvetet val av FHM att helt försöka få folk att vaccinera sig, även om den som testar negativt eller nyss har blivit frisk ju inte gärna kan sprida någon smitta.

– Vi har valt den här vägen. Att inte ha med vare sig genomgången infektion eller att man testar negativt, säger Byfors.

Vinklat urval i studie
Myndigheten underkänner inte de vetenskapliga studier som visar att genomgången infektion ger ett mer effektivt skydd mot covid-19 än vaccinering, enligt henne.

När FHM tog fram underlag för att mäta hur effektivt vaccinet var för att förhindra konstaterad covid-19 valde myndigheten att jämföra antalet konstaterade infektioner under vecka 44 – samma vecka som FHM avrådde vaccinerade med luftvägssymptom från att vaccinera sig. Ett sätt att frisera siffrorna till läkemedels­bolagens favör, hävdar kritiker, och Sara Byfors medgav under torsdagens presskonferens att myndigheten skulle ha kunnat göra på ett annat sätt.

– Visst, man kan göra på olika sätt. Men det är helt säkert att vaccinationen skyddar mot att bli smittad och föra smittan vidare, sade hon.