Wat is een OLED evo-paneel?

0
14
LG

Als u onlangs op zoek bent geweest naar een nieuwe OLED-tv, is de kans groot dat u een nieuwe marketingterm voor beeldschermen bent tegengekomen met de naam “OLED evo.” Het belooft helderder te zijn dan traditionele OLED-panelen. Dit is wat het eigenlijk betekent.

Nieuwe generatie OLED-schermtechnologie

"OLED evo" is een bijnaam die LG heeft gegeven aan een nieuw OLED-paneel dat in zijn televisies wordt gebruikt. Dit paneel markeert de eerste significante verbetering in de OLED-paneelruimte in de afgelopen jaren en kan een 20 procent hogere helderheid bereiken dan traditionele OLED-schermen.

GERELATEERDWat is OLED?

De hogere helderheid is vooral handig bij het verbeteren van de HDR-ervaring door kleine hoogtepunten naar voren te brengen. Bovendien kunnen alle OLED-panelen door hun zelfemitterende karakter perfecte zwarttinten produceren. Dus met perfecte zwarttinten en verbeterde highlights kan het OLED evo-paneel een betere HDR-ervaring bieden.

De juiste balans vinden

LG

Het is geen geheim dat OLED-panelen een lagere helderheid hebben dan hun LED-tegenhangers. Terwijl de OLED-fabrikanten eenvoudig de hoeveelheid stroom die door het lichtgevende materiaal gaat kunnen verhogen om de helderheid te vergroten, zal het OLED-materiaal hierdoor snel degraderen en de levensduur van het paneel aanzienlijk verkorten. LG Display heeft een slimmere oplossing gevonden met het nieuwe OLED-paneel.

GERELATEERD Een OLED-tv onderhouden om inbranden en meer te voorkomen

Volgens UBI Research President Choong Hoon Ui heeft LG Display een hogere helderheid bereikt door twee belangrijke wijzigingen aan te brengen. Ten eerste is het overgestapt van een blauw OLED-materiaal op basis van waterstof naar een blauw OLED-materiaal op basis van deuterium. De hogere atomaire massa van deuterium maakt het blauwe OLED-materiaal minder vatbaar voor degradatie en verlengt de algehele levensduur.

Advertentie

Van alle kleuremitterende lagen (EML's) die aanwezig zijn in een OLED-paneel, degradeert blauw lichtgevend materiaal het snelst vanwege de inherente aard van blauw licht, dat een hoge frequentie heeft. Om dit tegen te gaan, gebruiken de OLED-panelen al twee blauwlicht-EML's in plaats van slechts één voor andere kleuren.

Dankzij de langere levensduur van het op deuterium gebaseerde blauwe OLED-materiaal kan LG nu een hogere elektriciteitsspanning doorgeven er doorheen en verhoog de helderheid zonder je al te veel zorgen te maken over degradatie.

De tweede verandering is de opname van een extra groene emitterende laag. De oudere OLED-panelen van LG Display bevatten twee blauwe EML's, een rode EML en een geel/groene EML. De extra groene EML verhoogt niet alleen de helderheid van het paneel, maar verbetert ook het kleurengamma.

Met deze twee veranderingen heeft LG Display hogere helderheidsniveaus kunnen bieden op het OLED evo-paneel zonder de levensduur op te offeren. . Toch bereikt OLED evo nog lang niet het niveau van lcd-schermen met led-achtergrondverlichting.

Welke tv's hebben OLED evo-panelen?

Vanaf eind 2021 gebruikt LG het OLED evo-paneel in slechts één televisie: de LG G1, zijn vlaggenschip 4K OLED-tv. Het is een geweldige gaming-tv om te gamen, en je kunt de G1 kopen in de formaten 55-inch, 65-inch en 77-inch. Maar het nieuwe paneel zal de komende jaren zeker in meer LG-tv's verschijnen.

GERELATEERDOLED versus QLED en meer: ​​welke tv moet je kopen?

Omdat het een bijnaam van LG is, is het onwaarschijnlijk dat OLED evo wordt geassocieerd met televisies van andere merken. Maar men gelooft dat dit nieuwe en verbeterde OLED-paneel ook wordt gebruikt door Panasonic en Sony in hun vlaggenschip 4K OLED-tv's. Net als LG en andere OLED-tv-fabrikanten halen beide bedrijven hun OLED-schermpanelen van LG Display. En aangezien de vlaggenschip OLED-tv's van Panasonic en Sony hogere helderheidsniveaus kunnen produceren dan hun andere OLED's, lijkt het waarschijnlijk dat ze het nieuwe paneel gebruiken, alleen niet met de OLED evo-branding. Dat gezegd hebbende, hebben noch Panasonic noch Sony iets gezegd om dit te bevestigen.

Met OLED evo

LG OLED G1-serie 55-inch OLED evo-tv

De LG G1 is de eerste tv met een OLED evo-paneel. Het is verkrijgbaar in drie verschillende maten.

Amazon

$1661.99
$1896.99 Bespaar 12%

OLED versus OLED evo

Terwijl OLED verwijst naar een volledig type weergavetechnologie dat organisch materiaal bevat om licht te genereren en zelfemitterend is, is de OLED evo een marketingterm die door LG is bedacht om het nieuwe OLED-paneel te benadrukken dat in zijn G1-televisie wordt gebruikt.

GERELATEERDOLED-scherm inbranden: hoe bezorgd moet u zijn?

OLED evo-naam kan u helpen onderscheid te maken tussen LG OLED-tv's, maar het heeft weinig zin om te bepalen of een LG OLED evo-tv beter is dan een OLED-tv van een ander merk. Zoals eerder vermeld, gebruiken Panasonic en Sony waarschijnlijk ook hetzelfde verbeterde OLED-paneel van LG Display (maar zonder speciale branding) en kunnen ze vergelijkbare hoge helderheidsniveaus bereiken.

De OLED-toekomst is helder(er)

De onderliggende verbeteringen die in het OLED evo-paneel zijn gebruikt, zijn een stap in de goede richting. Hoewel de OLED-panelen al lang de favoriet van iedereen zijn vanwege hun uitstekende beeldkwaliteit, bijna oneindige contrastverhouding en kijkhoeken, zijn ze tekortgeschoten op het gebied van helderheid.

OLED evo laat zien dat het  #8217; het is ook mogelijk om uit te blinken op het gebied van helderheid.

De beste tv's voor Gaming 2021: PS5, Xbox-serie X en PC Best TV voor Gaming Algemeen LG G1 Amazon

$ 1661,99
$1896,99 Bespaar 12%

Beste budget gaming-tv Hisense U8G Amazon

$ 699,99
$ 999,99 Bespaar 30 %

Beste gaming-tv voor pc-gaming LG CX Amazon

$ 1299,00
$1396.99 Bespaar 7%

Beste gaming-tv voor consoles LG G1 Amazon

$1661,99
$1896,99 Bespaar 12%

Beste led-tv voor gaming Samsung QN90A QLED Amazon

$ 1.197,99
$ 1499,99 bespaar 20%

Beste 8K-tv voor gaming Samsung QLED 8K QN900A Amazon

$ 3247,99
 

LEES VOLGENDE

  • › Black Friday 2021: Beste Apple-deals
  • › Wat is een systeem op een chip (SoC)?
  • › Black Friday 2021: beste technische deals
  • › 12 basis Excel-functies die iedereen zou moeten kennen
  • › Hoe u de verlichting aanzet met uw wekker
  • › Black Friday 2021: beste pc-deals