Utländska medier om stökiga onsdagen: Ursäkta Sverige, men vad var det som hände?

0
85

En historisk statsminister valdes, fick sin budget nedröstad och avgick sju timmar senare. Onsdagens turer i svensk politik uppmärksammas i medier över hela världen. ”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen i dag?” skriver den finländske journalisten Lucas Dahlström på Yles sajt. Samme Dahlström fick hela pressrummet att skratta när han frågade Magdalena Andersson, strax efter att ha meddelat sin avgång, vem som styr Sverige just nu. Danska Berlingskes analytiker kallar onsdagen en ”blågul politisk fars” och frågar sig: ”Vem vill egentligen styra Sverige?”. Norska Aftenposten skriver att det som skulle bli en historisk dag slutade i ännu en kris. Flera medier beskriver onsdagens process som kaotisk, så även BBC:s Sverigekorrespondent Maddy Savage. ”Vad detta kaos visar är hur djupa splittringar som finns i svensk politik just nu.”